Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir. Kalça kemiğinin belirtileri; kalçanın çok fazla zorlanması durumundan sonra görülmektedir.
Kalça ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmez. Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Bel ve kalça ağrısı için hangi doktora gidilir? Bel ve kalça ağrıları ile Ortopedi ve Travmatoloji ve Fizik Tedavi doktorlarının ilgi alanına giren konulardır. Bel kaynaklı, kalça ve bacağa yayılan ağrılar beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından da değerlendirilebilir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Kalça ağrısı ağrı kesici ilaçlar ve kremlerle dindirilebilir. Ağrı streoid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, dinlenme ve hafif egzersizlerle geçmiyorsa daha farklı ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulanabilir. Bifosfonatlar kemik erimesi olması durumunda kullanılabilir.
Kalça veya bacak seviyesindeki sinir sıkışmalarında da gene ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
Kemik, kıkırdak ve eklemlerde aşınma, zedelenme, yıpranma veya hasara yol açan durumlar yürürken kalça ağrısı meydana getirebilir. Kırık, çatlak, düşme, trafik kazası, aşırı gerilme, darbe, yaralanma, sakatlanma, kemik erimesi, yaşlılık onlardan bazılarıdır.
Siyatik Hastalığına Hangi Bölüm Bakar? Siyatik ağrıları bulunan kişilerin öncelikle bir ortopedi uzmanına muayene olması gerekir. Yapılan testler ve fiziki muayene sonrasında ise ortopedi uzmanı, hastayı beyin ve sinir cerrahisi, nöroloji ya da romatoloji bölümlerine yönlendirebilir.
Kalça kireçlenmesi yaşayanlar genellikle, kasık bölgesinden başlayan ve dize vuran ağrıdan şikâyet etmektedir. Bu sağlık sorunu ilerleyen dönemlerde günlük yapılan basit aktivitelerde dahi zorluk çekme ve ağrı olarak daha fazla hissedilmeye başlayabilmektedir.
Bu gibi ağrılar, herhangi bir tedavi istemeyen ve birkaç gün içinde kendi kendine geçen ağrılardır. Ancak uzun süre geçmeyen kalça ağrılarında mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir, çünkü bu tip ağrıların kaynağının anlaşılması için çeşitli testlerin yapılması şarttır.
Esneme hareketleri, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve pilates, Sıcak kompres uygulamaları, Ağır kaldırmamak, uzun süre oturmamak, arada bir kalkıp hareket etmek ve ağrıya neden olabilecek aktivitelerden uzak durmak, Akupunktur ve masaj terapisi.
Kalça eklemi uyluk kemiği (femur) ile leğen (pelvis) kemiğini birleştiren bir eklemdir. Uyluk kemiğinin başı (femur başı) top gibi yuvarlaktır. Femur başı leğen kemiğinin oluşturduğu yuvaya (asetabulum) yerleşerek kalça eklemini oluşturur. Uyluk kemiği olan femur başı ve boynu kalça eklem kapsülünün içinde bulunur.
Kalçada sinir sıkışması ise bele kadar uzanan ağrı ile kendini belli eder. Buna karşın sıkışma beldeki son kemikle kuyruk sokumu kemiği arasında olursa, kalçadan bacak topuğuna kadar uyuşma ve ağrı gözlenir. Boyunda sinir sıkışması durumu ise ellere ve parmaklara yayılan karıncalanma ve uyuşma ile kendisini gösterir.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur. Siyatik siniri daha sonra bacaktan aşağı, ayak ve ayak parmaklarına kadar devam eden diğer sinirlere dallanır.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Kemik iliği ödemi, kemiklerin içindeki yumuşak doku olan kemik iliğinde sıvı birikmesidir. Kemik iliği kan kök hücrelerini içeren süngerimsi dokudur, burada artan sıvı miktarı kemik iliği ödemine neden olur. Kemik iliği ödemi kalça eklemi, diz ve ayak bilekleri gibi yük binen eklemlerde ortaya çıkabilir.
Bu hastalık, kemiklerin daha kolay kırılmasına yol açabilir. Kalça kireçlenmesi genellikle yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır; ancak diğer faktörler de rol oynayabilir, örneğin düşük kalorili diyetler, sigara içme, hareketsiz yaşam tarzı gibi durumlar kalça kireçlenmesi riskini artırabilir.
Squat egzersizleri kalça kaslarını güçlendiren en etkili egzersizler arasında yer alır. Ancak öncesinde ısınmayı ihmal etmeyin ve hareketi spor eğitmenlerinin yönergeleri doğrultusunda yapın. ÇOK ÖNEMLİ: Değerli okurlarım kalça ağrısı fazla kilo ile de doğrudan ilişkili olabilir.
Gençlerde ve orta yaşlı bireylerde özellikle dinlenme sonrası artan, gece hissedilen, tutukluk hissi ile seyreden kalça ağrılarında iltihaplı eklem romatizmaları akla gelmelidir. İleri yaşlarda kalça kireçlenmesi, travma ile ilişki olabilen kalça kırıkları akılda tutulmalıdır.
Kalça ağrısı, kalça ekleminde veya çevresinde meydana gelen herhangi bir ağrıdır. Bu ağrı, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Kalça ağrısı tedavisi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biri de fizik tedavidir.
Yaralanma veya Travma: Kalça yaralanmaları veya travmaları sonucu oluşan kemik veya yumuşak doku hasarının değerlendirilmesi için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri