Bu hastalık, kemiklerin daha kolay kırılmasına yol açabilir. Kalça kireçlenmesi genellikle yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır; ancak diğer faktörler de rol oynayabilir, örneğin düşük kalorili diyetler, sigara içme, hareketsiz yaşam tarzı gibi durumlar kalça kireçlenmesi riskini artırabilir.
Kalça kireçlenmesinde genelde hastalar ilaç tedavisi ve fizik tedaviye başvururlar. Erken dönemde fark edilen kalça kireçlenmesinde kök hücre tedavisi, PRP, kolajen ve diğer destek tedavilerden fayda sağlanır. Ancak ileriki dönem hastalarda başvurulan tek yöntem cerrahidir. Cerrahide kalça protezi yapılır.
Kalça kireçlenmesi yaşayanlar genellikle, kasık bölgesinden başlayan ve dize vuran ağrıdan şikâyet etmektedir. Bu sağlık sorunu ilerleyen dönemlerde günlük yapılan basit aktivitelerde dahi zorluk çekme ve ağrı olarak daha fazla hissedilmeye başlayabilmektedir.
Kalça kireçlenmesi tedavisinde kişinin ağrısını dindirmeye yönelik ağrı kesici tedaviler, eklemi destekleyen kas ve tendonları germe ve kuvvetlendirme amaçlı egzersizler, ekleme yüzeyel sıcak veya derin sıcak uygulamaları etkin tedavi seçenekleridir.
Kalça Kireçlenmesinde Ameliyat Olunmazsa Ne Olur? Kalça kireçlenmesi kendiliğinden gerileyecek, geçecek bir hastalık değildir. Dışarıdan alınan herhangi bir ilaç veya herhangi bir fizik tedavi yöntemi de hastalığı geçirmez. Hastanın ağrıları zaman geçtikçe artar, bazen ilgili tarafta kısalık oluşur.
İlgili 18 soru bulundu
Kalça kireçlenmesi olan kişiler günlük hayatlarında çok uzun süre ayakta kalmamaya, uzun mesafeler yürümemeye ve eğer kilolularsa kilolarını vermeye dikkat etmeliler. Eklem hareketleri gtitikçe kısıtlanacağı için bu kısıtlanmaların engellenmesi için kalça hareketlerini artırıcı egzersizler yapmaları gerekir.
Su içi egzersizler ve kaplıca tedavisi de kalça kireçlenmesi tedavisinde etkili tedavi yöntemlerindendir. Kalça eklemi içerisine yapılan ozon, hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve kortizon enjeksiyonları uygun durumlarda kullanılabilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur.
Kas İskeleti Sağlığı ve Hastalıkları Araştırma Bölümü Profesörü Chang Hai Ding, "Bu sonuçlar, D vitamininin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı veya diz kireçlemesinden kaynaklanan diz ağrılarını azalttığını destekleyen bir kanıt olmadığını gösterdi.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, lahana, pazı ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, E vitamini, kalsiyum ve diğer mineralleri içerir. Kireçlenme semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kırmızı meyveler: Özellikle çilek, ahududu ve kiraz gibi meyveler, antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler içerir.
Yaşın artması, obezite probleminin var olması, eklemlerin aşırı kullanımı ve genetik yatkınlık gibi faktörlerle risk ihtimali oldukça artmaktadır. Hareket halinde kireçlenme ağrıları daha fazla hissedildiği için hastanın dinlenmesi kendini fazla yormaması, ağırlığa maruz kalacağı hareketlerden kaçınması tavsiye edilir.
Kireçlenme gibi eklem rahatsızlıklarını önlemek için vücut tarafından üretilmeyen bu minerali besinler yoluyla almak gerekir. Aşağıda magnezyum içermesiyle kireçlenmeye iyi gelen yiyecekleri görebilirsiniz. Kemik erimesini önlemesiyle bilinen K vitamini, eklem sağlığında önemli rol üstlenen bir diğer bileşendir.
Problemli kalçaya ağırlık verildiğinde görülen ağrı kalça ekleminin kireçlenmesinin en net belirtisidir. Dolayısıyla kişi yürürken sorunlu ayağının üzerine basınca ağrısı artar ve sekebilir. Kişiler özellikle sabahları kalçalarında donukluk ve tutukluk hissedebilir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Kalça Kireçlenmesi Tedavisi
Çoğunlukla orta ve ileri yaşlarda görülür. Kalça kireçlenmesi çoğunlukla ağrı ve topallama ile belli olur. Hastalığın ilerlemesiyle kalça deformasyona uğrar. Topallama belirginleştiğinde ise ağrının olduğu taraf kısalmış gibi hissedilir.
Kalçaları kuvvetlendirip vücudumuzun yükünü azaltacak egzersizler önerilir. Hastaların doktor kontrolünde tedavilerinin yanı sıra hastalara spor salonuna gitmeleri önerilir. Kalça kireçlenmesi ilerlemiş hastalara daha kolay enerji harcamaları ve kalori yakmaları için yüzme ve yürüyüş yapmaları tavsiye edilir.
Zencefil özellikle dizlerdeki kireçlenme üzerinde etkilidir. Günde 2 ya da 3 bardak zencefil çayı içebilir ya da kuru zenzefili çiğneyebilirisniz. İçerdiği kurkuminden dolayı zerdeçal andi-iltihap ve antioksidan özellikler gösterir. Kireçlenmenin azalmasına yardımcı olan zerdeçalı kür yaparak tüketebilirsiniz.
Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır. Fakat diz kireçlenmesi olan hastalar uzun yürüyüşler yapamaz ve yürüyüş yaparken bir süre sonra ağrı hissetmeye başlarlar.
D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dair araştırmalar bulunduğunu belirten Prof. Dr.
Diz kireçlenmelerinde ağrı şiddetinin arttığı, diz çevresinde şişlik olduğu durumlarda günde 2-3 kez, 15-20 dakikalık soğuk uygulama ödem ve yangı giderilmesi için yararlıdır. Bu durumlarda sıcak uygulama önerilmez. Diz kireçlenmesinde kaplıcalar ise kronik ağrı döneminde ağrı kontrolü için kısmi yarar sağlayabilir.
Bu bozulmaların altında yatan nedenler arasında hormonal faktörler, metabolik bozukluklar, aşırı kilo, yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam, D-vitamini, kalsiyum eksikliği ve eklem hasarları sayılabilir. Bu nedenlerin kombinasyonu, kireçlenmenin gelişimine katkıda bulunabilir.
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Dizdeki eklemleri korumak için yeterli ve düzenli beslenmek, kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketmek, yeterli C vitamini almak önemlidir. Bunun yanı sıra, egzersiz yapmak da kireçlenmeye karşı alınabilecek önlemler arasındadır.
Ağrı tamamen geçer ancak ilgili eklemde hareket olmaz. Hareketin önemli olduğu kalça diz dirsek omuz gibi eklemlerde uygulanmaz.
Eklem kireçlenmesine bağlı kıkırdak harabiyeti olan kişiler tip2 kolajen kullanabilirler.
Kireçlenme, eklemlerde en sık görülen kronik rahatsızlıklardan birisidir. Kireçlenme, her eklemi etkileyebileceği gibi çoğunlukla diz, kalça, bel ve parmak gibi eklemleri etkiler. Dizde görülen kireçlenmeye ise dizde kireçlenme veya diz kireçlenmesi adı verilir. Bu durum aynı zamanda gonartroz olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri