Niceliği ölçmek için kabul edilen miktar ya da boyuttur. Çalışmalarda kullanılan ölçüm birimleri Uluslararası Birimler Sistemi-SI (Le Système International d'Unités) ile tanımlanır. Günümüzde; Uluslararası Birimler Sistemi-SI; seçilen yedi adet temel birim ve bu birimlerden türetilen çok sayıda birimden oluşmaktadır.
Ölçü birimleri, fiziksel niceliğe sahip nesnelerin belirleyici bir kurala göre sayısal bir değer atanmasıdır. Örneğin; uzunluk fiziksel bir niceliktir. Metre, belli bir uzunluğu olan nesneleri tanımlamak için kullanılan uzunluk birimidir.
Birim (İngilizce; unit), fiziksel niceliklerin ölçülmesinde, ifade edilmesinde ve aynı tür niceliklerin birbiriyle karşılaştırılmasında kullanılan uluslararası standart büyüklüklerdir.
Ölçme tekniği, evrende var olan olayları kontrol altına almanın ve yönetebilmenin temel bilimidir. Karşılaştırma yöntemlerine dayanır, fiziksel büyüklükleri temel alır. Fiziksel büyüklüklerin matematik ile tanımlanıp, kontrol edilmelerine imkân verir.
İlgili 16 soru bulundu
Ölçme, herhangi bir büyüklüğü kendi cinsinden kabul edilen bir birimle karşılaştırmak demektir. Fiziksel büyüklüklerin ölçülmesinde, her büyüklük için bir ölçü birimi kullanıldığı gibi, elektriksel büyüklüklerin ölçülmesinde de elektriksel birimler kullanılır.
Multimetre, takometre, turmetre, voltmetre, mikrometre, menzil bulucu, lazer metre, ışık ölçer, kalınlık ölçer, direnç ölçer, kablo takip, inşaat lazeri, cetvel, metre, kumpas, komparatör, güneş enerjisi ölçer, ağırlık ölçer, terazi, nem ölçer, ses ölçer çeşitleri olup, birkaçının ne işe yaradıklarından sizlere ...
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
BİRİM SİSTEMLERİ
Genel olarak kullanılan beş önemli birim sistemi vardır.
ÖLÇMEDE BİRİM Bir ölçme aracını oluşturan en küçük parçacığa birim denir. Örneğin: “Hava sıcaklığı 35 C derecedir.” dendiğinde; birim, C derecedir. “Sınıfta 25 öğrenci vardır.” dendiğinde; öğrenci, birimdir. “Sınavda 40 soru vardır.” dendiğinde; her bir soru, bir birimdir.
Tarihi. Mısırlıların ölçü sanatını keşfettiğini dile getirebilmemize rağmen ölçü bilimi sadece Yunanlarla birlikte ortaya çıkmaya başladı. Yunanların geometri bilgisi ve onların ağırlıklar ve ölçüler ile olan önceki deneyimleri yakın zamanda daha bilimsel bir temel olarak onların ölçü sistemine yerleşmeye başladı.
Bunun için ilk olarak standart uzunluk ölçüsü olarak metre geliştirildi ve bütün dünya ülkeleri tarafından kabul edildi. Artık, metreyle ölçtüğünüz bir birim, dünyanın her yerinde aynı değerde kabul ediliyor.
Mezopotamya'da ölçü birimlerini ilk kez kullanan Sümerlerde de uzunluk ölçülerinin temel birimleri vücudun herhangi bir uzvu temel alınarak oluşturulmuştur.
Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı (mètre des Archives ve kilogramme des Archives), uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir.
Metrik sistem baz alınarak günümüzde kullandığımız SI Birim Sistemi türetilmiştir. Ülkemizin de aralarında bulunduğu bir çok dünya ülkesi SI “Système international d'unités (Fransızca)” birim sistemini kullanmaktadır.
SI sisteminin temel birimleri, kilogram, saniye, amper, kelvin, mol, Metre ve kandeladır.
SI birim sisteminde uzunluk birimi metredir.
Kısaca formüle edecek olursak; Boy* En* Yükseklik şeklinde sıralanmaktadır.
Bu sistemde; metre (m/uzunluk), kilogram (kg/ağırlık), saniye (s/zaman), amper (A/elektrik akımı şiddeti), Kelvin (K/ısı), mole (mol/madde miktarı) ve kandela(cd/ışık şiddeti) olmak üzere yedi temel birim mevcuttur. İkincil denilen tüm diğer birimler (yüzölçümü, hacim, açı, yoğunluk, hız, vb.)
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Amper. Elektrik akımı birimi amperdir ve A sembolü ile gösterilir. Daha küçük akım değerler miliamper veya mikroamper olarak ölçülür. Akım şiddeti aletten doğrudan doğruya okunur.
Ölçü aleti, bilim ve teknolojide çeşitli nicelikleri (büyüklük, quantity) ölçmek için kullanılan alet ve araçlara verilen genel bir addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri