Kalça kireçlenmesinde genelde hastalar ilaç tedavisi ve fizik tedaviye başvururlar. Erken dönemde fark edilen kalça kireçlenmesinde kök hücre tedavisi, PRP, kolajen ve diğer destek tedavilerden fayda sağlanır. Ancak ileriki dönem hastalarda başvurulan tek yöntem cerrahidir. Cerrahide kalça protezi yapılır.
Kalça kireçlenmesinin tedavisi çok yönlü yapılmalıdır. Öncelikle hastanın aktivitesi azaltılmalıdır. Uzun yürüyüş gibi kalçaya yük bindiren aktivitelerden kaçınılmalıdır. Antiromatizmal ilaçlar kalça kireçlenmesinin seyrini değiştirmesede ağrıyı azaltarak hastanın konforunu artırırlar.
Su içi egzersizleri ve kaplıca tedavileri de kalça kireçlenmesi için etkili tedavilerdir. Uygun durumlarda kalçaya ozon, hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve kortizon enjeksiyonları kullanılabilir. Ağır hastalık durumunda ise cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Kalça kireçlenmesinde ağrının giderilmesi yanında, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla da bazı ilaç tedavilerinden yararlanılır. Fakat bu ilaçların mutlaka doktor tavsiyesiyle ve gözetiminde kullanılması gerekir. Fizik tedavi uygulamaları kalça kireçlenmesi tedavisinde sık başvurulan tedavi seçeneklerindendir.
Kalça kireçlenmesi yaşayanlar genellikle, kasık bölgesinden başlayan ve dize vuran ağrıdan şikâyet etmektedir. Bu sağlık sorunu ilerleyen dönemlerde günlük yapılan basit aktivitelerde dahi zorluk çekme ve ağrı olarak daha fazla hissedilmeye başlayabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Kalça kireçlenmesi olan kişiler günlük hayatlarında çok uzun süre ayakta kalmamaya, uzun mesafeler yürümemeye ve eğer kilolularsa kilolarını vermeye dikkat etmeliler. Eklem hareketleri gtitikçe kısıtlanacağı için bu kısıtlanmaların engellenmesi için kalça hareketlerini artırıcı egzersizler yapmaları gerekir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Hastalığın ilerlemesiyle kalça deformasyona uğrar. Topallama belirginleştiğinde ise ağrının olduğu taraf kısalmış gibi hissedilir. Farkına varılmayıp tedavi edilmeyen kalça çıkıkları, ileri yaşlarda koksartroza zemin hazırlamaktadır.
Kalça kireçlenmesi tedavisinde kişinin ağrısını dindirmeye yönelik ağrı kesici tedaviler, eklemi destekleyen kas ve tendonları germe ve kuvvetlendirme amaçlı egzersizler, ekleme yüzeyel sıcak veya derin sıcak uygulamaları etkin tedavi seçenekleridir.
Zencefil özellikle dizlerdeki kireçlenme üzerinde etkilidir. Günde 2 ya da 3 bardak zencefil çayı içebilir ya da kuru zenzefili çiğneyebilirisniz. İçerdiği kurkuminden dolayı zerdeçal andi-iltihap ve antioksidan özellikler gösterir. Kireçlenmenin azalmasına yardımcı olan zerdeçalı kür yaparak tüketebilirsiniz.
Kalça kireçlenmesinde genelde hastalar ilaç tedavisi ve fizik tedaviye başvururlar. Erken dönemde fark edilen kalça kireçlenmesinde kök hücre tedavisi, PRP, kolajen ve diğer destek tedavilerden fayda sağlanır. Ancak ileriki dönem hastalarda başvurulan tek yöntem cerrahidir. Cerrahide kalça protezi yapılır.
Kalçaları kuvvetlendirip vücudumuzun yükünü azaltacak egzersizler önerilir. Hastaların doktor kontrolünde tedavilerinin yanı sıra hastalara spor salonuna gitmeleri önerilir. Kalça kireçlenmesi ilerlemiş hastalara daha kolay enerji harcamaları ve kalori yakmaları için yüzme ve yürüyüş yapmaları tavsiye edilir.
Tedavi seçenekleri arasında egzersiz programları, diyet değişiklikleri ve ilaçlar bulunabilir. Kalça kireçlenmesi, tedavi edilmediğinde şekil bozukluğu veya sakatlık gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer osteoartrit belirtileri fark edilirse, bir doktora başvurmak önerilir.
Yaşın artması, obezite probleminin var olması, eklemlerin aşırı kullanımı ve genetik yatkınlık gibi faktörlerle risk ihtimali oldukça artmaktadır. Hareket halinde kireçlenme ağrıları daha fazla hissedildiği için hastanın dinlenmesi kendini fazla yormaması, ağırlığa maruz kalacağı hareketlerden kaçınması tavsiye edilir.
Kireçlenme gibi eklem rahatsızlıklarını önlemek için vücut tarafından üretilmeyen bu minerali besinler yoluyla almak gerekir. Aşağıda magnezyum içermesiyle kireçlenmeye iyi gelen yiyecekleri görebilirsiniz. Kemik erimesini önlemesiyle bilinen K vitamini, eklem sağlığında önemli rol üstlenen bir diğer bileşendir.
Yapılan araştırmalar, koşu sporu ve direnç egzersizleri sonrası, eklem kıkırdağı için zararlı olan kimyasalların diz eklemi içinde azaldığını göstermiştir. Aynı zamanda koşu sporunun diz eklemi kıkırdak sağlığını olumlu olarak etkilediği sonucu da çıkmıştır. Yani, eklem kıkırdağımız düzenli yüklenmeleri sevmektedir.
Cilton Çınar Yaprağı Kremi 150 Ml. Bel, Diz , Sırt, Romatizma Sızı Ve Ağrılara Karşı Etkili Doğal Bir Krem. Özellikle Dizlerdeki Kireçlenme Ve Su Kaybına Karşı Etkili. Temiz Cilde Masaj Yaparak Uygulanır.
İnsan vücudu için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmıyor; kaslar, tendonlar ve eklemlerin kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. Uzmanlar, “Omega- 3'ü sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan ve cevizden de almak mümkün” tavsiyesinde bulunuyor.
Kas İskeleti Sağlığı ve Hastalıkları Araştırma Bölümü Profesörü Chang Hai Ding, "Bu sonuçlar, D vitamininin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı veya diz kireçlemesinden kaynaklanan diz ağrılarını azalttığını destekleyen bir kanıt olmadığını gösterdi.
Kalça Kireçlenmesine Hangi Branş Doktoru Bakar ? Kalça kireçlenmesi tedavisi ile temelde iki branş ilgilenir. Fizik tedavi ve ortopedi. Fizik tedavi hastalığın her aşamasında her tür tedavide etkindir.
Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki diz kireçlenmesi kendi kendine iyileşmez. Her ne kadar yaşantımızı kireçlenmeye göre düzenlemenin faydası olsa da mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrıdan muzdarip olanların uygulaması gereken yöntem buz kompresidir. Birkaç saatte bir ortalama 15 dakikalık buz kompresi ağrınızı dindirmede yardımcı olacaktır.
Kalça ağrısı ağrı kesici ilaçlar ve kremlerle dindirilebilir. Ağrı streoid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, dinlenme ve hafif egzersizlerle geçmiyorsa daha farklı ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulanabilir. Bifosfonatlar kemik erimesi olması durumunda kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri