Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur. Özellikle kasık ve kalça bölgesinde ağrı daha çok asetabulum denilen kalça yuvasına yerleştirilen protezin gevşemesine ait bulgu olarak kabul edilebilir.
Ameliyatın esas amacı kalça ağrınızı gidermek ve hareket yeteneğinizi iyileştirmektir. Ancak, her cerrahi işlem gibi kalça protezi ameliyatı da ciddi bir operasyondur. Kalça eklemini çevreleyen kas ve dokuların iyileşmesi zaman almaktadır. Bu nedenle, ameliyat sonrası ilk zamanlarda ağrılarınızın olması normaldir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Protezin Gevşemesi
Bunların başında hastanın bacağında 3-8 cm arasında gözlemlenen kısalıktır. Genel itibari ile bacağın görünüşünde de bu bozulma oluşur. Bu durumda hasta protezinin çıktığını anlayabilir. Buna ek olarak hasta yürürken bacağında metalik tonda bir ses gelir.
Öte yandan kaplama ya da protez ameliyatlarının birçok uygulanış tarzı ve biçimleri de mevcut. Soğuk havalar eklem ağrılarının artmasına sebep olabilir. Soğukta kaldığımızda kaslarımız daha az esnek hale gelir. Vücut ısısını korumak için kanımız iç organlara daha çok çekilir.
Kalçada şişlik ve protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de, yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır. Hastalar 3-6 ay içinde protez varlığını tamamen unutmaktadırlar. Doktorunuzun baston kullanmanıza izin vermesi halinde bastonu sağlam tarafınızda kullanmalısınız.
İlgili 33 soru bulundu
İki hafta içerisinde kendiliğinden iyileşmenin gerçekleşmediği durumlarda kalçada ağrı şikayeti bulunan kişiler sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Hekim tarafından yapılacak olan fiziksel muayene ile kalça eklemi ve diğer eklemlerin çalışmasında herhangi bir aksaklık bulunup bulunmadığı incelenebilir.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Protez ameliyatları sonrasında gelişebilecek enfeksiyonlar, erken dönemde veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Ameliyattan sonra erken dönemde ortaya çıkan enfeksiyonlarda, eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, bölgesel ısı artışı ve yaranın akıntı vermesi sık görülen belirtilerdir.
Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Ameliyattan hemen sonra ağrısı devam eden hastalarda ise , kas güçsüzlüğü, enfeksiyon, protez dengesizliği düşünülür. Ameliyattan sonra hastanın ağrıları geçmiş lakin uzun zaman sonra tekrar ağrısı başlamışsa; protez aşınması, geç enfeksiyon, ve stress kırığı akla gelmelidir.
Kalça protezi ameliyatı olmuş hastalarda bu belirtilerin görülmesi durumunda gerekli tetkikler yapılarak protezin yeri ve durumu kontrol edilir. Protezin gevşemesi ya da yerinden çıkması gibi durumlar oluştuysa kalça protezi revizyon ameliyatı yapılması gerekir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Kalça Eklemi Ağrıları
Bazı gerilmeler sonucunda alınan fazla kilolar ve kalça eklemi ağrılarını ortaya koymaktadır. Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Kalça protezi enfeksiyonu neden olur? Kalça protezi ameliyat sonrası enfeksiyon; eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, bölgesel ısı artışı ve yara yerinden gelen akıntı gibi belirtilere yol açar.
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
Enfeksiyonların en kısa sürede geçmesini ya da vücut içerisinden atılmasını sağlayan yöntem antibiyotik kullanmak olarak bilinir. Bakterileri tamamen öldüren antibiyotikler ya da üremesini engelleyen antibiyotik çeşitleri vardır. Bu ilacı doktor önerdiği sürece kullanmak büyük önem taşır.
Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
Eğer siz de kalça ağrısı ile nasıl uyunur sorusuna cevap arıyorsanız yatış pozisyonunuzu gözden geçirmenizde fayda var. Kalça ağrısı nedeniyle uyku uyumakta zorlanan kişiler cenin pozisyonunda rahat edebilir. Bu pozisyon kalça, bel, bacak ve omurga kaslarındaki basıncı azaltır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Çok çeşitli faktörlerin neden olabileceği kalça ağrısı, kalçanın iç ve dış kısmında ağrıya neden olabileceği gibi kasık, bel ve diz bölgesine kadar yayılan ağrı da meydana getirebilir. Çoğunlukla ciddi bir sorunun habercisi olmayan kalça ağrısı, hareketsiz bir yaşam ve ters bir hareketin bedeli olarak görülebilir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Kalçaya doğru yayılan bel ağrısıyla başlayan siyatik ağrısı, sinir boyunca kasıktan bacağın arka kısmına ve buradan ayağa kadar yayılır. Şiddetli siyatik vakalarında bacak güçsüzleşir, diz ve bilek refleksleri azalır. Kişi bacağını ne kadar yukarı kaldırırsa ağrı o kadar şiddetlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri