Kalça protez çıkığı, kalça protez revizyon ameliyatının (protez ameliyatlarından sonra görülebilen mekanik sorunlar ve enfeksiyon gibi durumlarda uygulanan ameliyat) en sık sebeplerinden biridir. Uluslararası literatür ve kayıtlara bakıldığı zaman yıllık kalça protez çıkığı oranları %0,2 ile %10 arasında değişmektedir.
Kalça protezi yerinden çıkması belirtileri kısaca; kalça bölgesinde hissedilen yoğun ağrılar ve oluşan şişliklerdir. Bir diğer belirti ise kalça ekleminden gelen seslerdir. Bununla birlikte kalça protezinin gevşemesi veya çıkması durumlarında bacak boyunda kısalma görülebilmektedir.
Total kalça artroplasti ameliyatı sonrası hastaların yapmaması gerekli olan hareketler her hastanın ameliyat içindeki bulgularına göre değişebilir. Ancak genel kural olarak, bacak-bacak üstüne atmak, bağdaş kurup oturmak ve yere çömelmek yasaklanır.
Ameliyat sonrası 12 hafta boyunca verdiğimiz egzersizler ve yasak hareketlerin yapılmaması gerekmektedir. Kalça protezi çıkma gevşeme durumu 5-10 yılları arasında görülmektedir. Bunun haricinde 50 ve üstü yaşlardaki kişilerde görülmektedir.
Bununla birlikte protezde zamanla oluşan doğal aşınma sonrası ortaya çıkan küçük yıpranma parçacıklarına karşı gelişen vücudumuzun bağışıklık yanıtı sonrası oluşan kemik yıkımı protez ile kemik arasındaki bağlantıyı bozarak gevşemeye sebep olur.
İlgili 30 soru bulundu
Kalça protez çıkığının belirtilerinden en yaygını ani başlayan kalça ağrısıdır. Çoğu zaman, hastalar eklemden gelen tıkırtı sesiyle birlikte ani başlayan ağrıdan yakınırlar. Kalça protez çıkığının belirtileri genellikle şunlardır; Kalçada takılma hissi ve ani ağrı
Ameliyat sonrası dönemde uyluk ve bacak bölgesinde bir miktar şişlik olması normaldir. Ancak bacak bölgesinde aşırı şişlik ve gerginlikle birlikte ağrı duyulması durumunda bizi bilgilendirmeniz çok önemlidir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı, kırık kemiklerin kaynaması ortalama sekiz haftalık bir zaman dilimi içinde gerçekleşmektedir.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Bunun yanında enfeksiyon, damarda pıhtı oluşması, protezlerin gevşemesi, yara iyileşme problemleri ve ağrı gibi riskler de yaşanabilir. Kalça protezi ameliyatı sonrası kasık ağrısı yaygın görülen şikayetler arasındadır. Bunun yanında kalça protezi ameliyatı sonrası bacakta şişlik de olabilir ve normal bir süreçtir.
Kalça protezi ameliyatından sonra hastaların sandalyede namaz kılması önerilmektedir. Kalça protezi ameliyatından sonra il 6 ay alaturka tuvalete izin verilmemektedir. Bacak bacak üstüne atma 2 ay önerilmemektedir.
Hastanın protezinde gevşeme durumu olduğunda tamir edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz. Diz protezi gevşediğinde tekrar ameliyat ile çıkartılıp yenisi takılmak zorundadır. Diz protezi neden gevşer sorusuna yanıt olarak kemiğin protezi bırakması veya enfeksiyon kaynaklı olarak da bilinmektedir.
İmplantlar ağırlıkları nedeniyle dışarıya ve aşağıya doğru kayar. Ameliyat sonrası erken dönemde sürekli yüz üstü yatma alışkanlığı olan kişilerde de dışa doğru silikon protez kayma sorunu görülebilir. İçe Kayma: Silikon implantın büyük kısmı meme ucuna göre daha içeridedir. Meme uçları ise daha dışarıya bakar.
Öte yandan kaplama ya da protez ameliyatlarının birçok uygulanış tarzı ve biçimleri de mevcut. Soğuk havalar eklem ağrılarının artmasına sebep olabilir. Soğukta kaldığımızda kaslarımız daha az esnek hale gelir. Vücut ısısını korumak için kanımız iç organlara daha çok çekilir.
Protez ömrünü doldurduğunda ağrı yapmaya başlar ve şikayetler zamanla da ilerler. Buna neden protezin gevşemesi ve aşınması olabilir. Bu durumda protezin aşınan ve gevşeyen parçaları değiştirilir. Bu ilk protez operasyonuna göre çok daha zor, pahalı ve tekniği zor bir operasyondur ve çok ileri bir deneyim gerektirir.
Total kalça protez revizyonu yapılabilir veya protezin sorun olan ilgili parçası da değiştirilebilir. Kalça protezi enfeksiyon nedeniyle değişim planlanmışsa 2 ameliyat gerekebilir. Aseptik gevşeme veya kalçada instabilite nedeniyle revizyon yapılıyorsa tek seansta protez başarılı bir şekilde değişim yapılır.
Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Genç hastalar için ise ameliyat sonrasında ilk 3 hafta boyunca yakın bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir. total kalça protezi uygulanan hastalar ise ağır iş gücü gerektiren işlerde çalışamamaktadır.
Genellikle 6. haftada tüm kalça fonksiyonları geri döner. Kalçada şişlik ve protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de, yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır. Hastalar 3-6 ay içinde protez varlığını tamamen unutmaktadırlar.
Kalça kırıkları ameliyatından sonra emboli (kan pıhtısı) atma riski oldukça fazladır.
Ameliyatın esas amacı kalça ağrınızı gidermek ve hareket yeteneğinizi iyileştirmektir. Ancak, her cerrahi işlem gibi kalça protezi ameliyatı da ciddi bir operasyondur. Kalça eklemini çevreleyen kas ve dokuların iyileşmesi zaman almaktadır. Bu nedenle, ameliyat sonrası ilk zamanlarda ağrılarınızın olması normaldir.
Aynı şekilde protez ameliyatları sonrasında enfeksiyon gelişirse eklem ve kemiği etkileyerek protezin gevşemesine yol açabilir. Enfeksiyon belirtileri genellikle ağrı, şişlik, sıcaklık, kızarıklık, hassasiyet olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri