Problemli kalçaya ağırlık verildiğinde görülen ağrı kalça ekleminin kireçlenmesinin en net belirtisidir. Dolayısıyla kişi yürürken sorunlu ayağının üzerine basınca ağrısı artar ve sekebilir. Kişiler özellikle sabahları kalçalarında donukluk ve tutukluk hissedebilir.
Genellikle hasta şikayetleri, kasık bölgesinden başlayarak dize vuran ağrılar oluşması şeklindedir. Kalça kireçlenmesinin bulgularını genel olarak şu şekilde sıralayabilmekteyiz; Kalça ekleminde şişlik, ağrı ve hassasiyet oluşumu. Kemikler arasında sürtünme hissi ve hatta sürtünme sesi.
En sık belirtisi ağrıdır. Eklem hareketlerinde zorlanma, özellikle uzun yürüyüşler ve hareketler sonrasında akşam hissedilen ağrılar kireçlenme belirtisi olabilir. Bazen eklemde şişlik de olabilir. Şişlik eklem içindeki sıvı artışından ya da kemiklerdeki sivrileşme ve genişlemeden kaynaklanabilir.
Kalça kireçlenmesi teşhisi, genellikle bir doktor tarafından fizik muayene, röntgen veya diğer görüntüleme testleri kullanılarak konulur.
İlgili 30 soru bulundu
Kalça kireçlenmesi kendiliğinden gerileyecek, geçecek bir hastalık değildir. Dışarıdan alınan herhangi bir ilaç veya herhangi bir fizik tedavi yöntemi de hastalığı geçirmez. Hastanın ağrıları zaman geçtikçe artar, bazen ilgili tarafta kısalık oluşur.
Kalça kireçlenmesi çoğunlukla ağrı ve topallama ile belli olur. Hastalığın ilerlemesiyle kalça deformasyona uğrar. Topallama belirginleştiğinde ise ağrının olduğu taraf kısalmış gibi hissedilir. Farkına varılmayıp tedavi edilmeyen kalça çıkıkları, ileri yaşlarda koksartroza zemin hazırlamaktadır.
Kalça kireçlenmesi olan kişiler günlük hayatlarında çok uzun süre ayakta kalmamaya, uzun mesafeler yürümemeye ve eğer kilolularsa kilolarını vermeye dikkat etmeliler. Eklem hareketleri gtitikçe kısıtlanacağı için bu kısıtlanmaların engellenmesi için kalça hareketlerini artırıcı egzersizler yapmaları gerekir.
Su içi egzersizleri ve kaplıca tedavileri de kalça kireçlenmesi için etkili tedavilerdir. Uygun durumlarda kalçaya ozon, hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve kortizon enjeksiyonları kullanılabilir. Ağır hastalık durumunda ise cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Kalça kireçlenmesi tedavisinde kişinin ağrısını dindirmeye yönelik ağrı kesici tedaviler, eklemi destekleyen kas ve tendonları germe ve kuvvetlendirme amaçlı egzersizler, ekleme yüzeyel sıcak veya derin sıcak uygulamaları etkin tedavi seçenekleridir.
KİREÇLENMEDE TEŞHİS NASILDIR? Şikayetler, belirtiler ve muayene bulguları, röntgen filmleri kireçlenme teşhisinde e n yararlı tetkiklerdir. Eklemde şişlik var ise bazı kan tahlilleri istenebilir. Kireçlenmeye bağlı omurilik kanal değişikliklerini görmek için MR veya BT gerekebilir.
Kireçlenme, her eklemi etkileyebilir ancak çoğunlukla diz, kalça, bel, boyun, başparmak ve diğer parmakların küçük eklemleri ve baş parmağın taban ekleminde görülür. Kireçlenme her yaştan insanda görülebilmekle birlikte 65 yaş üstü insanlarda daha sıktır.
Kireçlenme geri döndürülemez bir rahatsızlıktır fakat tedavi yöntemleri ile ağrılarınızı azaltabilir ve daha iyi hareket etmeniz sağlanabilir ve hastalığın ilerlemesi engellenebilir. Doktorunuz ağrılarınızı azaltacak ilaç, krem, losyon tedavileri üzerinde durabilir.
Kalça ağrısı iki haftadan uzun sürüyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bunun için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekir.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir. Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Spor yapmak ve yürümek, hareketsiz yaşamı önleyerek kireçlenmenin önüne geçmektedir. Günümüzde bireylerde meydana gelen hareketsiz yaşam biçimi, yaşlıların yanı sıra gençlerde de kireçlenme görülmesine neden olmaktadır. Gerekli mineral desteği sağlanmalı ve kilo dengesine önem verilmelidir.
Kalça kireçlenmesi her yaşta görülebilmesine rağmen, 65 yaş üstü bireylerde daha yaygın görülür. Hareketsiz bir hayata sahip olan ve obezite problemi yaşayan kişilerde de kalça kireçlenmesi riski daha fazladır. Kalça kireçlenmesinin meydana gelme olasılığını artırabilecek bazı risk faktörleri vardır.
Kalça kireçlenmesi böyle belirti verir
Problemli kalçaya ağırlık verildiğinde görülen ağrı kalça ekleminin kireçlenmesinin en net belirtisidir. Dolayısıyla kişi yürürken sorunlu ayağının üzerine basınca ağrısı artar ve sekebilir. Kişiler özellikle sabahları kalçalarında donukluk ve tutukluk hissedebilir.
Kalça eklemini ilgilendiren çocukluk yaşı hastalıkları da (Perthes, femur büyüme kıkırdağı kayması gibi) ileri yaşlarda kireçlenmeye neden olabilir. Geçirilmiş kalça eklemi ve kıkırdağı yaralanmaları, enfeksiyonlar, şişmanlık, ağır sporlar sonrası da görülebilir.
Kireçlenmenin belirtileri, hastalığın hangi eklemi tuttuğu ve etkilediği ile ilişkilidir. Kireçlenme diz ekleminde; yürürken ve merdiven çıkarken dizde dayanılmaz bir ağrılar, dizde kilitlenme, ağrıyla birlikte ses veya çıtırtı hissi gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.
Kırmızı et tüketimi, hayvansal proteinlerin fazla alımı sonucunda vücutta idrar ile birlikte kalsiyum atımını arttırır. Kemik sağlığı korunması için kırmızı et tüketimini azaltarak mercimek, fasulye, bezelye gibi proteinden zengin bakliyatların tüketilmesi daha yararlı olacaktır.
Kalça kireçlenmesi genellikle geriye dönüşümsüz bir hastalıktır. Erken teşhis edilirse ilerlemesi engellenebilir ve ağrısız bir yaşam için önlem alınabilir. Fakat ilerlemiş ciddi bir kalçada cerrahi genellikle kaçınılmazdır.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri