Genel Olarak Kalça Protezi. Kalça protezi nedir? Kalça ekleminin tam olarak görevini yerine getiremediği durumlarda, bu eklemin yerine vücuda uyumlu olarak üretilmiş metalden yapılan bir platindir. Bahsedilen bu platin, bir ameliyat ile vücuda takılmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular. Platin takılan kalça kaç günde iyileşir? Operasyondan genellikle 6 hafta sonra kalça aktivitesi eski haline gelmektedir.
Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Ameliyat ortalama 2 saat sürer. Kalçada kesi açıldıktan sonra ekleme doğru yaklaşılarak temizleme işlemi yapılır. Ardından ölçülere uygun protezler yerleştirilir. Ameliyattan sonra 3 - 4 saat sonra yemek verilir.
Total kalça artroplastisi veya halk arasında bilinen ismi ile total kalça protezi, kalça eklemi ileri derecede kireçlenmiş (osteoartrit) veya hasarlanmış kişilerde, hasarlı eklemin değiştirilmesi yani yenilenmesi ameliyatıdır. Bu ameliyatın yaklaşık 70 yıllık bir geçmişi vardır.
İlgili 38 soru bulundu
Protez cerrahisi , eklem içindeki hasarın son aşamaya gelmesi sonucunda bozulan eklemin çıkarılarak, yerine aynı işlevi görecek yapay-metal eklem / implant (platin) yerleştirme işlemidir.
Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir. Kalça protezi yapılan hastaların herhangi bir gıda sınırlaması yoktur.
Admin. Çift taraflı kalça protezi takılıpta %50 oranında rapor alanlar var. Fakat bu oran herkes için geçerli değildir. Kişinin durumuna göre özür oranı değişir.
Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Kalça kemiğindeki kırık ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı ameliyatından sonra kırık kaynaması genel olarak 6-8 hafta içinde gerçekleşmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, sigara içip içmemesi bu süreleri değiştirebilmektedir. Kaynama seri kalça röntgenleri ile kontrol edilir.
1-Platin ameliyatları kimlere yapılmaktadır? Omurga kırıkları, bel kayması, ya da tümör veya enfeksiyon nedeni ile oluşan omurga çökmelerinde veya dar kanal nedeni ile ameliyatla fazla kemik kaldırılmışsa omurgaya destek vermek için yapılır.
Kalmasinin sakıncası yoktur.
Genç hastalar için ise ameliyat sonrasında ilk 3 hafta boyunca yakın bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir.
Kalça Kırığı Ameliyatı Komplikasyonları
Ameliyat öncesi komplikasyon eğer hastanın ameliyatı gecikmişse bası yaraları, yatak yaraları, hastanın yürüyememesine bağlı hijyen sorunu ve enfeksiyon ve sürekli yatmaya bağlı damarda kan pıhtılaşması ve akciğere pıhtı atma riski olabilir.
Yatarken bacaklarınızın arasına yastık koyun. Otururken dizlerinizi en az 15-20 cm ayrık tutun. Yan tarafınıza yatarken bacak aranıza yastık koyun. Doktorunuz izin vermeden yan tarafınıza dönerek yatmayın.
Ancak ameliyat tedavisi şart olduğu halde tedavi gecikirse, sağlam olan iki diz, diğer kalça hatta sırt ve bel bölgelerinde dahi ciddi kireçlenme ve bozulma riski oluşabilir. Ameliyat olunmadığı takdirde diğer bölgelere normale nazaran daha fazla yük bineceği için, vücudun diğer bölgeleri için de risk artmaktadır.
Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur. Özellikle kasık ve kalça bölgesinde ağrı daha çok asetabulum denilen kalça yuvasına yerleştirilen protezin gevşemesine ait bulgu olarak kabul edilebilir.
Robotik protez cerrahisi ameliyatını SGK karşılıyor mu? Robotik protez ameliyatlarında diz veya kalça eklemine uygulanan protez malzemesini SGK anlaşmalı hastanelerde SGK karşılamaktadır. Ancak ameliyatta kullanılan robotik protez cerrahisine ait özel malzemeleri ve robot maliyetini SGK karşılamamaktadır.
malulen emekli olabilmeniz için öncelikle özür durumunuzu belirtir rapor almanız gerekmektedir.% 67 ve üzeri rapor almanız gerekmektedir.tek kalça protezi olmuşsunuz galaba, başka rahatsızlınız yoksa anca %25-30 arası bir rapor alabilirsiniz. ben iki kalça protezine % 54 aldım.öncelikle özürlü raporu almanız gerekiyor.
Durum Bildirim Raporu Olmayan Kalp Pili,Platin-Protez Bulunduran Ziyaretçiler Raporları Uygun Olmadığı İçin Kuruma Giriş Yapamayacaklardır. İstenilen Rapor Aşağıdaki Rapor Gibi Olmalıdır.
Ameliyattan sonra genellikle ertesi gün kendini iyi hisseden hastaların walker dediğimiz yürüteçle yürümelerine, ikinci gün yüksek tip klozete oturmalarına izin verilir. Hastanede yatış süresi ortalama 4-7 gün arasında değişir.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri