Bunun haricinde park yeri bulamadığınız için kısa süreliğine de olsa aracınızı kaldırıma bırakmayı aklınızdan geçirirsiniz. Ancak bu durum kanunen yasaklanmıştır.Kaldırıma park cezası da hatalı park cezası düzenlemelerine göre belirlenir. Yani 2023 senesinde de ilgili kanun maddesine göre bu cezanın tutarı 437 TL'dir.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
bu özelliği kullanmak için reklamsız üyeliğe sahip olmanız gerekmektedir. mobil uygulamamızı indirerek reklamsız aboneliğinizi başlatabilirsiniz. daha bugün kaldırımda yol alan ve kaldırıma park eden polis motorsikletini onun duyacağı şekilde polise ihbar ettim.
Nerelere park edilmemelidir? Park yasaklı alanlar, kaldırım, araba yolu, giriş kapısı önü, özel mülkiyet alanları, ücretli otoparklar gibi alanlara park edilemez. Uygun olmayan yerlere park edilen e-mopedler ceza alabilir ve ya çekilebilir.
vatandaşlar rahat bir şekilde yürürken, bundan sonra. kaldırımlara motosiklet park edenlere trafik cezası yazılacağı öğrenildi.
İlgili 28 soru bulundu
Kaldırım yoksa ve koyduğun duba araç geçişine engel teşkil etmiyorsa izin alırsın rahat. İzin alarak yaptırmanız daha doğru olur.
Park yasağını ihlal eden araçların otoparka çekilmesi uygulamasına son verildi. Park yasağını uymayan araçlara trafik cezası kesilecek ancak trafik düzenini ve güvenliğini etkilemiyorsa, araç çekiciye yüklenip otoparka götürülmeyecek.
Apartman önüne park etme kanunu ya da dükkan önüne araç park etme kanunu gibi bir kanun yoktur. Aracınızı herhangi bir apartmanın önüne park edebilirsiniz. Eğer o binada oturan kişilerde o park alanına ait bir tapu mevcut değilse sizin aracınızın oradan kaldırılmasını talep edemezler.
Evin önüne, garaj önüne park eden araç nasıl çektirilir diyorsanız bunları da 155'i arayarak hemen bildirin ve aracın çekilmesini isteyebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri en kısa sürede araç hakkında gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
Kanuni olarak ele alırsak konuyu; Trafik Kanununda kaldırıma park diye bir ceza yok, park yapılmaz diye geçen yerlere park etmişse ceza kesilebilir, yani Trafik Polisine şikayet ederseniz sonuç alamazsınız. Ancak 5326 Sayılı Kabahatler Kanununa göre kaldırıma park etmek YASAKTIR !
61/1-n: Yönetmelikte belirtilen haller dışında yaya yollarında park etmek. Cezası 436 TL, ceza puanı 10'dur. 61/1-o: Taşıt yolu üzerinde engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinde park etmek. Cezası 873 TL, ceza puanı 10'dur.
Yerel yönetim ( belediyecilik ) yasalarına göre yol sokak ve kaldırımlar kamuya aittir. Yani tüm vatandaşlara aittir hiçbir apartman ev maliki burası benim kapımın önü deyip burayı işgal edemez.
Hatalı park eden araçla ilgili polis ekipleri ya da vatandaşların 155 ihbar hattına plaka bildirimi yaptığını, araç sahibinin sistemdeki telefonuna "Lütfen aracınızı bulunduğu yerden alınız. Aksi halde aracınıza ceza işlemi uygulanarak otoparka çekilecektir.
Aracı Trafik Vakfı değil polis çektiriyor
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafikte araç çektirme yetkisi sadece poliste. Polis sadece kanun gereği araç çekim işinde Trafik Vakfı ya da Polis Hizmetlerini Geliştirme Derneği gibi derneklerden çekici hizmeti alabiliyor.
Madde 59 – Yerleşim birimleri dışındaki kara yolunda zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak veya park etmek yasaktır.
Belediye zabıta yönetmeliğindeki değişiklikler 18 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmelik ile belediye zabıtasına, kaldırımlara, otobüs duruklarına park eden araçlara ceza yazma ve araçların buralardan kaldırılmaması halinde en yakın otoparka çektirilme yetkisi verildi.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Duraklara 15 metre kuralı bulunuyor. Durakların 15 metre öncesine ya da sonrasına park etmek yasak.
Bu şekilde bir yasak koymaya ilgili kişilerin yetkisi olmadığı gibi kamusal alanın vatandaşlar açısından herhangi bir izin olmaksızın kısıtlanması da ayrıca suç teşkil etmektedir. Bu alanlara izin alınmaksızın konulan tabela, duba gibi eşyalar Kabahatler Kanunu açısından da cezai işlem gerektirmektedir.
Kat malikleri bütün ortak yerlere, 'arsa payları oranında' ortak mülkiyet hükümlerine göre malik oluyor. Kat malikleri, ortak yerlerde kullanma hakkına sahip. Bu hakkın otoparklardaki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlı.
Kişisel park bariyeri kişilerin özel alanlarına, otoparklarına veya sahip oldukları alana istenmeyen kişilerin ve araçların girişini engelleme amacı ile kullanılan bir park bariyeri çeşididir. Park bariyerleri, ortak olarak aynı işi görseler de farklı özelliklere sahip olan farklı park bariyeri modelleri de vardır.
- İşaret levhalarına yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında; yerleşim birimi içinde 15 metre, yerleşim birimi dışında 100 metre mesafede. - Zorunlu haller dışında yerleşim yerleri dışındaki karayollarında, taşıt yolu üzerinde duraklamak, yasaktır.
"HER ARACI KALDIRIP GÖTÜREMEZSİN"
Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Madde açık; başka araçların giriş çıkışını engellemiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışını engellemiyorsa o araç çekilmez.
Sorunların çözüm noktası ALO 130 hattı vatandaşlarca aktif olarak kullanılıyor.
ALO 159 KARAYOLLARI HATTI / T.C. Dışişleri Bakanlığı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri