Eski Yunan ve Roma'dan bu yana acımsı ve baharatlı tadıyla et ve sebze yemeklerinde sıkça kullanılan kaleyi çiğ olarak tüketmek de ya da kaynatarak suyundan yararlanmak da mümkün. Kale yaygın olarak tüketildiği ABD ve Avrupa'da ise daha çok garnitür olarak veya makarnaların yanında servis ediliyor.
KALE BİTKİSİ NASIL TÜKETİLİR? Üzerine zeytin yağ ve limon sıkılarak salata olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra zeytinyağlı yemeği yapılabilir. Tıpkı kara lahanadan yapıldığı gibi.
Lahana, brokoli ve karnabaharın kardeşlerinden sayılabilecek, yeşil yapraklı kıvırcık bitki kale yaprağının tadı acımsı ve baharatlıdır. Sempatik görüntüsüyle dünya mutfağında fazlaca tanınan, bir çok sebze ve et yemeklerinde kullanılan kalenin faydaları uzun bir liste oluşturuyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bakır, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi minerallerden zengin bir kaynaktır. Kalp hızını ve kan basıncını kontrol eder. Kolesterol düşürücü ve birçok kronik hastalıkların ana nedeni olan, vücuttaki iltihabı düşürücü etkileri vardır.
İlgili 28 soru bulundu
Kale yapraklarını yıkayıp incecik doğruyoruz. Kıymayı soğan sarımsak ve baharatla zeytinyağın da kavurduktan sonra sucukları da ekleyip 5 dakika kaleyi de ekliyoruz. 10 dakika kavrulduktan sonra suyu ekleyip pişiriyoruz. Harika vitaminli bir yemek.
Kale ise ilk bakışta karalahananın kıvırcık yapraklısı gibi görünse ve aynı aileden gelse de hem besin değeri hem de kullanım alanı açısından farklılıklar gösterebiliyor. Karalahana ve kale, içinde lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar gibi sebzeleri de barındıran Brassica oleracea ailesine mensup.
Kale'i geniş bir kasede karıştırın, kalın sapları atın ve kalan yaprakları da parçalara ayırın. Bir yemek kaşığı zeytinyağı, elma sirkesi ve bir tutam tuz ekleyin. Ellerinizle bunları yapraklara yedirin. Kale'i bir dakika kadar ovun ki yumuşasın.
Öncelikle suyu kaynatın, su tamamen kaynadığında tencerenin aldığı kadar yaprağı üst kısma yerleştirin. Sadece 5 dakika kadar orta kısık ateşte buharlayın. Buharlanan yaprakları zeytinyağı ve tuz ile tatlandırarak servis edebilirsiniz.
Vitamin, lif ve mineral zengini olan kale bitkisi bahar aylarında büyür ve dört mevsim yetiştirilebilir. Yaprakları el büyüklüğüne ulaştığında hasat edilen bu bitki son yıllarda faydaları ile dünyanın en ünlü simalarının dahi ilgisini çekmeye başlamıştır.
Kale yada kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı. Bu tür tahkimatlar antik çağlardan beri kullanılagelmiştir ve askerî işlevlerinin yanı sıra idari, siyasi ve ekonomik merkez olarak iş görmüştür.
Kale bitkisi, yenilebilir yaprakları için yetiştirilen bir grup lahana çeşidine aittir. Kıvırcık lahana, kale otu ve kale lahanası isimleriyle de bilinir. Koyu yeşil renkleri olan ve kalın bir yapıya sahiptir. Kıvırcık ve süslü gözüken yapısıyla, Brassica ailesine aittir.
İlk olarak Orta Asya ve Doğu Akdeniz'de yetişip daha sonra İngiliz göçmenler aracılığıyla 17. yüzyılda Amerika kıtasına getirildiği düşünülen kale günümüzde Çin, Tayvan ve Vietnam gibi Uzak Doğu ülkelerinde de oldukça yaygın.
Kale Tozu Katkısız,Doğal 60 gr
Steril bir ortamda ve özel fırınlarımızda kurutulan kale bitkilerimiz toz, kimyasal partiküller, sinek/böcek gibi zararlıların yumurta ve larvalarına maruz kalmadan, besin değerlerinin %95'ini, lezzet, aroma ve kokusunun %100'ünü koruyor.
Bir tepsiye yağlı kağıt serip üzerine kale yeşilliklerini yayıyoruz. Tüm baharatları ve zeytinyağını ekliyoruz. 140 derecede fırında turbo ayarda (amacımız kurutmak benzer ayar da olabilir) 20-25 dk veya kuruyup çıtır çıtır olana kadar pişiriyoruz.
Tohum Ekim Zamanı:İlkbahar,sonbahar, iç mekanda her zaman. Tohum Ekim Mesafesi:Sıra arası 50-80 cm, sıra üzeri 100-110 cm arası.
Kale; dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelir. Kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir.
Kıvırcık lahana görünümlü, karalahanaya benzer acımsı ve baharatlı bir tadı var. Çorbası oldukça lezzetli oluyor. Kale bitkisini tek tek yıkayın. Sapları çok sert olduğu için kullanmayacağız.
Ege dinginliğinde çeşit çeşit yeşillik, salatalık, kırma zeytin, zeytinyağı, çilek, ceviz içi ve kızartılmış hellim peyniriyle hazırlanan bir salata tarifi Ege salatası.
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Kara lahana, birçok yemek çeşidine yakışabilen bir besindir. Kara lahanayı kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
Son yıllarda tüm dünyada talep gören kara lahananın başka bir türü olan, daha çok kıvırcık lahana olarak da bilinen kale bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. Bol vitamin ve mineral içeren kale bitkisinin ünlüler tarafından tüketilmesi de popülerliğini artırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri