Yazı ve Kitap Sanatlarının Temel Unsuru Kalem Başlangıçta yazmak veya çizmek için sivri çivi benzeri araç gereçler, metaller daha sonra hayvan tüylerinden ve kamıştan kalemler kullanılmıştır.
Tüy, mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir araçtır. Genellikle kaz, kuğu ve hindi gibi iri kuşların kanat tüylerinden üretilir.
Yazı ve Kitap Sanatlarının Temel Unsuru Kalem
Başlangıçta yazmak veya çizmek için sivri çivi benzeri araç gereçler, metaller daha sonra hayvan tüylerinden ve kamıştan kalemler kullanılmıştır. “Özellikle parşömen üzerine yazmak için kartal, karga, kaz gibi hayvanların tüyleri de (penna) tercih ediliyordu.
Günümüzden binlerce yıl önce insanlar ucu sivri aletlerle taşların ve kil tabletlerin üzerine yazılar yazdı. Zaman geçtikçe bu malzemeler yerini papirüs, parşömen ve bugünkü kâğıda bıraktı. Eski Mısırlılar yazı yazmak için ince kamış şeritlerinden yapılmış ucu sivri kalemler kullanıyordu.
Kalem kelimesi Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Yunanca kamış anlamına gelen "kalamos" kelimesinin Arapça'da kalem şekline dönüştüğü düşünülmektedir. Kalem kelimesinin Latincesi pencillus, küçük kuyruk anlamına gelir. Türkçede kurşun kalem anlamında karataş sözcüğü de bulunmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Modern kalem 1795 yılında icat edilmiştir. Fransız ressam Nicholas Jacques Conte ve Avusturyalı mimar Josef Hardtmuth günümüzde bilinen kalemi icat etmişlerdir.
Nicholas, insanların yazı yazmak ya da çizim yapmak için çok zorluk çektiğini fark etmiş ardından insan hayatını kolaylaştıracak bir ürün üretme girişimine başlamıştır. O dönem Napolyon'un ordusunda subay olarak görev yapan Nicholas, kil ile toz grafiti karıştırıp fırına atmış bu işlem sonucunda da kalemi keşfetmiştir.
MÖ 1. yüzyılda şiirlerini kurşundan yapılmış yazma araçları kullanarak yazdı. Fakat modern kurşun kalemden 1565 yılında ilk söz eden kişi İsveçli doğa bilimci Conrad Gesner'dir. kil ve grafit karışımından kurşun kalem üretmiş ve bu işlemin patentini 1795 yılında almış.
Aslında 16'ncı yüzyıldan bu yana kurşun kalem yapımında kurşun değil, doğal bir karbon olan grafit kullanılıyor. Kurşun kalemin tarihi ise çok eskilere dayanıyor. Bundan 5 bin yıl önce Eski Mısır'da saz, bambu, papirüs gibi bitkilerin kamışlarına sıvı kurşun dökülerek bunlar kalem olarak kullanılıyordu.
Eski Habeşçe (Ge'ez) ḳalamā "kalem" 5. yy dolayında Süryanice üzerinden alınmıştır. Sanskritçe kalama (aynı anlamda) MÖ 1. ila MS 6. yy arasına tarihlenir ve muhtemelen bir Ortadoğu dilinden alınmıştır. Osmanlıca kullanımda "büro" anlamına 18. yy sonlarından itibaren rastlanır.
Eski Habeşçe (Ge'ez) ḳalamā "kalem" 5. yy dolayında Süryanice üzerinden alınmıştır. Sanskritçe kalama (aynı anlamda) MÖ 1. ila MS 6. yy arasına tarihlenir ve muhtemelen bir Ortadoğu dilinden alınmıştır. Osmanlıca kullanımda "büro" anlamına 18. yy sonlarından itibaren rastlanır.
Osmanlı bürokrasi sistemini oluşturan çeşitli dairelerin görevlilerini ifade eden bir tabir.
Kaynaklara göre 1565 yılında İngiltere'de kaleme dair ilk taslaklara rastlanmıştır. Koyun işaretlemek için kullanıldığı düşünülen bu kalem taslakları, grafit kullanılarak elde edilmişti. Bunların dışında Antik Mısır ve Roma'nın da kalem ya da kaleme benzer nesneler kullandığı bilinmektedir.
İlk denemeler, toz haline getirilmiş grafit, kükürt ve antimon kullanılarak yapılan blok kalemlerdi. Yapılarında ahşap kullanılıyordu. Çubuk kalemler artık zararsızdı ve artık grafit zehirli değildi.
Yazının başında da dediğim gibi tarihte kaleme benzer, kalemle aynı görevi görmesi amacıyla birçok ürün kullanılmıştır. Fakat modern kalem 1795 yılında icat edilmiştir. Fransız ressam Nicholas Jacques Conte ve Avusturyalı mimar Josef Hardtmuth günümüzde bilinen kalemi icat etmişlerdir.
Mısırlılar parşömen ve papirüs üzerine yazı yazmak için kamış bir kalem yapmışlardı. Bu ilk kalemler, bataklık otlarının, özellikle de bambu bitkisinin içi boş, boru şeklindeki gövdelerinden yapılmıştır.
Kurşun kalem ilk bulunduğunda içinde kullanılan grafitin o dönemlerde kurşun olduğu düşünülmekteydi. Bu yüzden kurşun kalem diye anılmıştır.
İngiltere' nin yanı sıra ise İtalya' ya yakın bölgelerde de kurşun kalem çalışmaları yapılmıştır ancak ilk olarak kurşun kalemi bulan kişi Josef Hardtmuth' tur. Josef Hardmuth 20 Şubat 1752 yılında Avusturya' da dünyaya gelmiştir. Babası masa yapımı ile ilgilenmektedir.
Tarihi yaklaşık olarak 5000 bin yıl önceye dayansa da bugünkü kurşun kalemin mucidi Joseph Hardtmuth olarak kabul edilmektedir. Hardtmuth tarafından 1790 yılında seramiğin bulunmasıyla beraber kurşun kalemlerin içinde bir miktar kil eklenerek, kalemlerin sertlikleri belirlenmeye başlanmıştır.
1792 yılına geldiğimizde KOH-I-NOOR Hardtmunth şirketini kuran Josef bu alanda çalışmalar gerçekleştirmiştir. Sonrasında torunu Friedrich 1889'a geldiğimizde kurşun kalem olarak adlandırılan kalemi bulmak için çalışmalarını sıklaştırmış ve 17 sertlik kademelerinden oluşan kurşun kalemi üretmiştir.
Arapça قَلَم (ḳalem).
Dr. Mehmet Çelik Independent Türkçe için yazdı Bir yazı aleti olan kalem, Yunanca'da “sulak yerde yetişen kamış, hasır otu, Hint kamışı” mânalarına gelen kalamos ile Latince kalamustan Arapça'ya ve oradan Türkçe'ye geçmiştir.
Kalem, karardı, kararlılıktı. Bırakacağı izden emin olmak, kendine güvenmek, bıraktığı izlerle anılmaya talip olmak demekti. Kısaca kalem, sorumluluktu.
Dinî bir terim olarak “kâinatın başlangıcından kıyamete kadar meydana gelecek bütün nesne ve olayları kaydeden ilâhî kalem” diye tanımlanabilir. Kalem kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de iki yerde tekil, iki yerde çoğul şekliyle (aklâm) yer alır.
Antonio Santi Giuseppe Meucci (13 Nisan 1808-18 Ekim 1889), İtalyan mucit. 1854'te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmiştir. Bu, telefonun ilk örneği olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri