Dil tazminatı almak isteyen kamu personelin de YDS'de yeterli puan almış olması gerekmektedir. YÖKDİL sınavı dil tazminatı için geçerli değildir.
personelin yabancı dilini kullanması durumunda, yabancı dil seviyesi a olup aldığı puan 90-95 arası ise ödenecek tazminat tuarı 124 tl'dir. personelin yabancı dilini kullanması durumunda, yabancı dil seviyesi b ise ödenecek tazminat tutarı 82 tl'dir.
“YDS'ye mi YÖKDİL'e mi girmem gerekiyor” diye soran adaylara biz de hangi amaçla sınava girmek istediğini soruyoruz. YDS akademik kadro, yükse lisans ve doktora başvurularında kabul edilmektedir ancak akademik hedefleri olan kişilere sınavın nispeten kolay olması münasebetiyle YÖKDİL sınavına girmesini salık veriyoruz.
YÖKDİL'e nerede kullanılabilir? YÖKDİL sınavı sonuçları, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim, TUS, DUS ve doçentlik başvurularında kullanılabilir. YÖKDİL sınav sonuçları ayrıca üniversitelerde akademik yükseltmelerde gerekli olan dil yeterliliği puanı olarak da kullanılabilir.
375 Sayılı KHK'da yer alan düzenlemeye göre yabancı dil tazminatı ödemesi için YÖKDİL geçerli olmamakta yalnızca YDS geçerli olmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Öncelikle bir yüksek lisans programını kazanmış olmanız gerekmektedir. Sizden ALES, YDS/YökDil sınavlarından geçerli puanı almanız ve lisans mezuniyet not ortalamanızın yüksek olması beklenir.
Öğretim Üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atamalarda (Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi, Uzman, Okutman, Çevirici, Eğitim - Öğretim Planlamacısı) alımlarında geçerlidir. YÖKDİL Sınavı'nın kaç yıl geçerli olduğunu öğrenmek için “YÖKDİL Geçerlilik Süresi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
70-79 puan: B2 seviyesi. 60-69 puan: B1 seviyesi. 50-59 puan: A2 seviyesi.
Tıpdil ise Ankara Üniversitesi tarafından yapılmakta. ÖSYM tarafından yapılan YÖKDİL'in daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Tıpdil soruları içerik olarak daha kolay anlaşılır ve daha az çeldiricili. Dolayısıyla Tıpdil'e giren adayların daha yüksek puan alma ihtimalleri olduğunu söyleyebiliriz.
Yani, YÖKDİL sınavı, yalnızca yüksek lisans ve doktora programlarına giriş için gereklidir. Ayrıca, YDS'den farklı olarak, YÖKDİL sınavında konuların lisans seviyesinde daha derinlemesine incelendiği ve soruların daha zor olduğu bilinmektedir.
YÖKDİL sınav test alanında her üç alanda yapılan sınavlar eşdeğer oluyor. Adaylar kendi isteklerine yönelik hangi alandaki sınava girmek istediklerine kendileri karar veriyor. Elde edecekleri puan lisansüstü eğitim ve doçentlik başvurusunda alana bağlı olmaksızın kullanılır.
Yabancı dilde öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programlarına başvurularda adayların YÖKDİL, YDS veya eşdeğeri sınavdan 50 puan karşılığından az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen yabancı dil puanını almış olmaları gerekir.”
ÖSYM tarafından yapılan, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS/e-YDS) ve YÖK tarafından yapılan YÖKDİL sınavı birbirlerine çift yönlü olarak denktir/eşdeğerdir.
A seviyesi (90 – 100) 1200 B seviyesi (80 – 89) 900 C seviyesi (70 – 79 ) 600 Yabancı Dil Tazminatı alabilmesi için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin yaptığı YDS sınavından en az 70 ve üzeri alması gerekmektedir.
KPSS sınavından 96 puan ve üzerinde puan alan memurlar için örnek olarak 500 TL gibi bir yabancı dil tazminatı ödemesi yapılır. KPSS sınavından 80 ila 89 arasında puan alan memurlar için örnek olarak 358 TL gibi bir yabancı dil tazminatı ödemesi yapılır.
YÖKDİL'de 80 soru 100 puan üzerinden değerlendirilir. Her doğru 1.25 puan eder. YÖKDİL'den 70 puan almak için 56 net gerekir.
64 doğru 80 puan eder. 68 doğru 85 puan eder. 72 doğru 90 puan eder. 76 doğru 95 puan eder.
Ancak, YÖKDİL'nin uluslararası geçerliliği konusunda net bir bilgi yoktur. Yani, YÖKDİL sınavı yurt dışındaki üniversiteler, işverenler veya diğer kurumlar tarafından tanınmama ihtimali vardır. Uluslararası geçerliliği olan sınavlar genellikle TOEFL, IELTS ve Cambridge English gibi sınavlar olarak bilinir.
6- Öğretim üyesi kadrolarına yapılacak atamalarda yabancı dil belgesi sonuçlarının geçerlilik süresi 5 yıldır.
GÜNLÜK ORTALAMA 2.5 SAATLİK BİR ÇALIŞMAYLA 4 AY SONRA SINAVA GİRİLEBİLİR.
Doçentlik başvurularında yabancı dil sınavlarından geçerli bir puan (55) almak zorunludur. YÖKDİL sınav sonuçları doçentlik başvurusunda kullanılabilmektedir.
Dil tazminatı almak isteyen kamu personelin de YDS'de yeterli puan almış olması gerekmektedir. YÖKDİL sınavı dil tazminatı için geçerli değildir.
Geriye Dönük Yabancı Dil Tazminatı Ödenir Mi? Geriye dönük yabancı dil tazminatı ödemesi genellikle yapılmaz. Yabancı dil tazminatı, memurun çalıştığı dönemdeki yabancı dil bilme düzeyine ve KPSS puanına dayanarak hesaplanır ve ilgili dönem için düzenli olarak ödenir.
Yabancı dil tazminatı ödeneğinden yararlanmak isteyen kişiler için yalnızca YDS sınavı geçerlidir. Bu sınava ÖSYM üzerinden başvurarak katılma hakkı kazanırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri