Belçikalı Education International'a (EI) göre kaliteli eğitim öğrencinin cinsiyet, ırk, etik, sosyo-ekonomik statü veya coğrafik lokasyonuna bakmaksızın sosyal, duygusal, ruhsal, fiziksel ve kavramsal gelişmesine odaklanarak yapılır.
Eğitim, bireyi alanında yetiştirmek ve geliştirmektir. Bireylerin toplum yaşayışlarında yerlerini alabilmeleri için, bilgi, beceri elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine yardım etmektir. Bu anlamda belli bir alanda öğrenim yapmak, başarıya ulaşmada her zaman yeterli olmaz.
Kişinin yaşadığı toplum içinde değeri olan, yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin tümüdür. Seçilmiş ve kontrollü bir çevrenin (özellikle okulun) etkisi altında sosyal yeterlilik ve optimum bireysel gelişmeyi sağlayan sosyal bir süreçtir.
Eğitimi, bir sistem çerçevesinde düşünürsek, içerisinde eğitti- ğimiz kişiler yani öğrenciler; eğitim programı; bu programı yürütecek düzeyde öğretim elemanları, araç-gereçler vardır. Tüm bunların nitelikli olması, eğitimin niteliği demektir.
Türk Dil Kurumu'na göre Eğitim; Çocukların ve gençlerin toplum hayatında yer almaları için gerekli bilgi , beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine, okul içinde veya dışında doğrudan ya da dolaylı olarak yardım etme, olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
İyi eğitim, bireylerin ve toplumun gelişimine katkı sağlayarak insanların yaşamlarını anlamlı ve başarılı hale getiren, zaman içinde farklı alanlarda beceri ve bilgi kazanmalarına yardımcı olan süreçtir.
Eğitimin üç özelliği vardır.
1- Eğitim bir süreçtir. 2- Eğitim sonucunda bireyde bir davranış değişikliği meydana gelir. 3- Davranış değişikleri bireyin yaşantıları sonucunda gerçekleşir.
İdeal eğitim sistemi, bireylerin doğuştan sahip oldukları yetenekleri ortaya çıkararak ve geliştirerek, yaşam boyu sürekli bir öğrenme süreci sağlamalıdır. Bu süreçte aile, sosyal çevre, okullar ve iş ortamları gibi unsurlar, bireyin eğitimine katkı sağlayacak şekilde hayatına dahil olmalıdır.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Eğitimin genel amacı, yetişmekte olan çocukların ve gençlerin, topluma sağlıklı ve verimli bir biçimde uyum sağlamalarına yardım etmektir. Bu uyumun gerçekleştirilebilmesi için, bireylerin ilgi ve yetenekleri, eğitim yoluyla son sınırına kadar geliştirilir ve davranışları eğitimin amaçları doğrultusunda değiştirilir.
Yönlendirme ve yetiştirme, eğitimin iki temel niteliğidir.
Eğitim kelimesinin kökü olan eğit- fiili Eski Türkçedeki igit- kelimesinden gelir. Bu kelime Eski Türkçede "Beslemek, terbiye etmek, korumak ve yetiştirmek” anlamlarında kullanılır. Eğitimli kelimesi ise, "Eğitilmiş, eğitimden geçmiş, eğitim almış” demektir.
Normal eğitim; sabah ve öğleden sonrayı kapsayacak şekilde yapılan eğitim, ikili eğitim; sabah ve öğleden sonra ayrı yapılan eğitim şeklinde tanımlanmaktadır.
NİYE KALİTELİ EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİDİR? (Why is Quality Education So Important?) Eğitim fakirlikten kaçmayı ve yukarı sosyoekonomik hareket sağlar. Eğitim eşitsizlikleri azaltır, cinsiyet eşitliği sağlar, daha barışçıl toplum için tolerans geliştirir. Nitelikli eğitimli ve liyakatli olmalı.
Eğitim, insanların problem çözme yeteneklerini ve hayatta başarılı olmaya yönelik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, eğitim, insanların daha kaliteli bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olur ve onlara kendilerini ifade etme ve farklı insanlarla iletişim kurma becerilerini geliştirmelerine olanak sağlar.
Eğitim insana belirli konularda bilgi sağlar, değer sistemlerini ve inançlarını etkiler ve her açıdan hayata bakışını belirler. Belki bütün bunlardan daha da önemlisi eğitim, kişinin mesleğini ve toplumdaki statüsünü, kendi ailesine sağlayacağı imkân ve itibarı belirler.
Buna göre, bir eğitim programının işlevleri; toplumsal/sosyal, bireysel (bireyi geliştirme), ekonomik ve siyasal işlevler başlıkları altında ele alınabilir.
Bunlar; 1-Kazanım/ amaç/ hedefler 2-İçerik 3-Öğrenme-öğretme süreci 4-Ölçme ve değerlendirme boyutlarıdır.
Finlandiya eğitim sistemi dünya çapında birçok kişi tarafından takdir edilen bir sistemdir. Bu sistemin başarısı, eğitim sistemlerinde öğrenci merkezli yaklaşımı benimseyen birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir.
Öğrencilerden beklenen kişisel özellikler empati becerisine sahip olma, kendi özelliklerinin farkında olma, lider olma, özgüven sahibi olma, paylaşımcı olma, sevgisini gösterebilme ve yardımsever olma şeklinde sıralanmıştır.
Gelişigüzel kültürlemeyle gerçekleşen eğitimdir. Yaşam içinde kendiliğinden oluşan bir süreçtir. Belli bir plan ve program uygulanmadan, yaşam içinde kendiliğinden gerçekleşir. Amaçlı planlı değil, gelişigüzeldir.
Temeli idealizm ve realizmdir. Eğitimin temel işlevi, insan kültürünün temel ögelerini, özünü korumak ve bunları gelecek nesillere aktarmaktır. Eğitimin amacı, geçmişte yararlı olan bilimlerin, sanatların ve temel yeteneklerin gelecek kuşaklara aktarılması olarak görülmektedir.
Kasıtlı: Davranış değişikliğinin planlı ve programlı şekilde yapılması. *Öğrenmeden eğitimi ayıran en büyük fark “kasıtlılıktır”. Öğrenmede “kasıtlılık” yoktur. Süreç: Ham maddenin, girdinin alınıp işlenerek istenilen düzeye getirilmesi için yapılan işlerin tümüne ve bu zaman dilimin bileşkesine “süreç” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri