Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Bunu en iyi beyaz bir kağıt üzerine çeyrek çay bardağı kadar yağ döküp yağın kağıt üzerinde kaydıktan sonra bıraktığı renge bakarak anlayabilirsiniz. Eğer koyu renkte bir iz bırakıyor ise, yağın içinde yüksek miktarda yabancı madde vardır. Yani bu geri dönüşüm (kullanılmış) yağdır. Orjinal yağ bulanık olmamalıdır.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar. Bir süre sonra suya karışmaya başlar.
Ayçiçek yağı kokusuz ve oldukça açık renklidir. Hatta renksize yakın bir açık sarıdır. Zeytinyağı ise daha koyu sarı hatta yeşile yakın rengi ve kokusu ile kolayca ayırt edilebilir.
Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır. Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar.
İlgili 45 soru bulundu
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Öyle ki Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Oil Council) tarafından alınan bir kararla, zeytinyağı renginin herhangi ön yargı oluşturmaması adına zeytinyağı tadımının kobalt mavisi bardaklarda yapılması zorunluluğu bulunuyor.
Ayçiçek yağının berrak olması ve dibinde tortu oluşmaması önemli. Yağın rengi ve kokusu, elde edilen bitkiye, işleme sekline, iklime, kullanılan teknolojiye göre değişebilir. Renk, koku ve tat yine saflık kriteri değildir, yani sadece bu özelliklere bakılarak hile yapılıp yapılmadığı anlaşılamaz.
HİLELİ KARIŞIM NASIL ANLAŞILIR? Büyükhelvacıgil, hileli karışım ayçiçek yağını tüketicinin de kullanırken anlayabileceğine işaret ederek, "Damak tadı hassas bir ev hanımı bunu anlayabilir. Ayçiçek yağı içerisine soya yağı karışınca balık kokusu veriyor. Kanola yağı karışınca metal kokusu gibi bir koku geliyor.
Zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamanın bir yolu da lamba testidir. Bir fitili zeytinyağına batırıp iyice yağı emmesini bekleyin. Arından bir kabın içerisine koyarak fitili yakın. Eğer bir süre yanmaya devam ediyorsa gerçektir.
Sızma zeytinyağlarının rengi de altından yeşile farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının renginin yeşil olması hasat edildiği dönem, yağın elde edildiği zeytinin cinsi ve su oranı gibi birçok faktöre bağlıdır. Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden yaklaşık 90 gün geçince zeytin mor ya da siyaha dönmeye başlar.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Donma Yöntemi
0-6 derecedeki buzdolabınıza zeytinyağını koyduğunuzda yağ donuyor ya da kristalleşiyorsa bu durum yağın hakiki olduğunu gösterir. Yarı donmuş, yarı donmamış bir hâle bürünüyorsa yağın kalitesiz olduğunu söylemek mümkün.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Kilometre Periyotları: Çoğu araç için her 15,000 km'de bir veya – yılda bir kez yağ değişimi yapılması gerekir. Koyu renkli yağ: Temiz motor yağı, kehribar renginde ve yarı saydamdır. Zamanla, toplanan kirleticiler ve tortular nedeniyle daha koyu bir renge bürünecektir.
Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Ayçiçek yağının rengi nasıl olmalı? Özellikler. Soğuk presleme yöntemiyle elde edilmiş ayçiçek yağı genel itibarıyla açık sarı renginde olur. Bunun yanında sıcak presleme yoluyla elde edilmişi ise kırmızımsı renkte olur.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Yağ alırken, etiketinde; üretim tarihi, son kullanma tarihi, başka yağlarla karışık olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Fakat ne olursa olsun kilo almamak için, mümkün olduğu kadar az yağ kullanmak gereklidir.
En iyi sıvı yağ markası denilince karşınıza çıkan Komili, Ayvalık Sıvı Yağ, Vakıfbirlik Sıvı Yağ, Yudum, Hasya ve Tarım Kredi Birlik Sıvı Yağ markalarının ürünlerini inceleyebilirsiniz.
Teneke şişeler dışarıdan gelen ışıkların ambalajın içine geçmesini engellediği için yağı uzun süre istenilen kıvamda tutar. Pet şişeler ise tenekelerle kıyaslandığında genellikle daha küçük ebatlarda satılır.
Zeytinyağınız bulanıksa endişelenmeyin. Genellikle yağdaki bulanıklık son derece doğaldır. Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar.
Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir. Zeytinin berraklığını bozan bu tortu görünümü süzerek ortadan kaldırmak mümkündür. Zeytinyağı tortusunu süzerek zeytinyağının lezzetini artırabilir ve berrak bir görünüm elde edebilirsiniz.
Yağın donup donmaması gerçek olup olmadığı anlamına gelmez. Bu faydalı yağın sezon içerisinde uygulanan sıkım işlemi, yetiştiği iklim koşulları ve o yıl içerisindeki iklim şartlarının değişiklik göstermesi donma durumunu etkiler. Hakiki zeytinyağının içerisine farklı bir yağ karıştığında da donabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri