Öyle ki bu farklılıklar sadece evler arasında değil; aynı evin içindeki peteklerde dahi görülmektedir. Bunun birçok sebebi var. Başta, kullanılan vana kalitesi, yıpranma durumu, boruya bağlı olan kısımdan gevşemiş vana musluğu vs. Fakat en önemlisi ise odanın sıcaklığıdır!
Özel petek temizleme kimyasalı ile evinizi ısıtmayan petek kolaylıkla temizlenir. Petekler düzenli olarak temizlenirse böyle ısınma sorunu yaşamazsınız. Kalorifer tesisatının içinde dolaşan su zamanla peteklerde, borularda kireçlenmeye neden olur. Bu kireç tabakası kalınlaştıkça petekler ısıyı iletemez duruma gelir.
Biriken hava ve kirli su, peteğin ısınmasını engelleyebilir. Peteğin hava tahliyesi işleminden sonra daha iyi ısınırsa bu sorun çözülür. Kalorifer peteğinden hava tahliye edildikten sonra kazana mutlaka temiz su ilave edilmelidir. Kazan içerisinde yeterli su yoksa arızalanmaya başlar.
PETEKLERDEKİ ISI KAYBINI ÖNLEME YÖNTEMİ
Kalorifer peteğinin arkasına alüminyum folyo koyarak %3'lük bir ısı elde etmiş olursunuz. Peteğin arkasına koyulan bu alüminyum folyo kaplama ile petekten çıkan sıcaklığın duvardan dışarı çıkıp ısı kaybı yaratması önlenir.
Evdeki havanın nemi sağlık açısından yüzde 40-50 civarında olmalı, kış aylarında sürekli yanan kaloriferlerin, ortamın havalandırılmaması nedeniyle nemi aldığı ve havayı kuruttuğu bilinmektedir. Burun ve ağızda kuruma, buna bağlı olarak oluşan rahatsızlıkların kronikleşmesine neden olmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Hastalıkların artmasına ve daha ağır seyretmesine neden olan hava kuruluğuna karşı, alınabilen en uygun ve pratik tedbir, petek üzeri nemlendirici kullanılmasıdır. Kalorifer üzerine asılarak içine su doldurulan bu ürün, cilt kuruluğu gibi nemsiz ortamların neden olduğu sorunlarında önüne geçer.
Temizliği yapılmayan petekler daha fazla enerji harcar ve bizi daha az ısıtır. Oysa temizlenen petekler gereksiz enerji kullanımının önüne geçer ve daha iyi ısınmayı sağlar.
Halk arasında sıklıkla bahsedilen, konuda budur, peteklerin üstü iyi ancak altları buz gibi. kombi temizleme makinası ile petek temizleme işleminin genelde iki yıl ara ile yapılması tavsiye edilir.
Petekler Neden Hava Yapar? Peteklerin hava yapmasının en çok görünen nedeni, tesisat ilk yapıldığında boru içinde kalan havadır. Boruların içinde kalan hava, kombi çalışmaya başladığında peteklerde birikmeye başlar. Zamanla peteklerde biriken hava peteklerin ısınmasını engeller.
Petek temizliği zararlı bir işlem olmayıp, daha iyi ısınmanıza yardımcı olan, doğalgaz tasarrufu yapmanızı sağlayan, kombinin ömrünü uzatan bir işlemdir. Bu nedenle petekleriniz ısınmıyorsa, evinizi ısıtmakta zorluk çekiyorsanız hiç tereddüt etmeden peteklerinizi temizletebilirsiniz.
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur. Bu durumda peteğin temizlenmesi gerekir.
Kombi çalışıyor ama petekler ısınmıyorsa kalorifer tesisatında su kaçağı ihtimali vardır. Su kaçağının olduğu yer ufaksa, kombiye konulan özel bir ilaçla bu su kaçağı kendiliğinden tamir edilir.
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Örnek olarak bir apartman içerisinde merkezi sistem kalorifer kullanımı yer alırken dahi yerden ısıtma sistemine dönüşüm yapılabilir. Yani apartmandaki bütün daireler yerden ısıtma merkezi sistem sayesinde kullanım elde edebilir.
Peteğin havası alınırken öncelikle kalorifer peteğinizde yer alan üst vananın kapatılması ve alt vananın açılması gerekir.
Petek havası alınmazsa ne olur? -Petek havası alınmadığı zamanlarda peteklerin içerisinde su her bölgeye yayılamaz ve peteğin bazı bölgelerinde ısınma sorunu meydana gelir.
Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida
Eğer açtığınızdan bölümden hava geliyorsa peteğinizde hava var demektir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın peteğinizin havası alındı demektir. Radyatörden direkt su geliyorsa hava almanıza gerek yoktur.
Isınma verimini arttırmak ve ısı seviyesini yükseğe ulaştırmak için peteklerin temiz ve suyun saf olması germektedir. Isınma verimini düşüren tortu, çamurlaşmış tesisatın içerisindeki diğer maddeler ısı seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenledir ki petek temizleme oldukça önemli olmaktadır.
Buradasınız: TETRAD® ALÜMİNYUM RADYATÖR > Blog > Faydalı Bilgiler > PETEKLERİN İÇİNDEKİ SİYAH SU NEDİR? Kısaca bu kirli sudur. Diğer adıyla manyetit adı verilir. Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir.
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir. Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır.
Peteklerin önü ya da üzeri kapatılır ise sadece kendini ısıtmaya çalışır. Ortamı ısıtmaz ve beklentinize yanıt alamayacağınız gibi yok yere çalıştırmış olursunuz. Bu da yüksek oranda yakıt tüketimine yani sarfiyata neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri