Su ve biber: Kalp krizi sırasında su içilmesi ve acı biber yenmesinin kalp krizine bir faydası yoktur. Aksine, kalp krizinde sık görülen bulantı ve kusma sonucunda soluk borusuna kaçabileceği için hasta yeme ve içmeyi kesmelidir.
Eğer son zamanlarda kalp ağrısı şikayeti içindeyseniz, içme suyunuza zencefil dilimleri ekleyip su içmeyi alışkanlık haline getiriniz. Zencefil kalp sağlığını koruyan, ağrıları dindiren bir besindir.
Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Vücutta dolaşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir.
Yapılan çalışmalar su tüketimi yetersiz olan kişilerin, 0.5 kat daha fazla kalp hastalıklarına yakalandığını göstermektedir. Bu nedenle günde en az 2 litre (yaklaşık 10 su bardağı) su tüketmeniz kalp sağlığınızın devamlılığı açısından önemlidir.
Günde 6 ve daha fazla bardak su içenlerde kalp krizinden ölüm riski, günde 2 bardak ve daha az içenlerden çok daha az bulunmuştur. Çünkü su, kanın akıcılığını artırarak damarları ve kalbi korur.
İlgili 39 soru bulundu
Hemen hepiniz duymuşsunuzdur; günde 2-2,5 litre su içmek sağlığa yararlıdır. Ancak bu durum herkes için geçerli değil. Örneğin kalp ve böbrek yetmezliği olanların fazla su içmeleri sağlıklarına zarar verebilir.
Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
Hem vücut ısısının dengelenmesi, hem de stresin kalp üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi için sabah-akşam duş alınmalı. Düzenli duş alımı kan akışını hızlandırır; böylelikle kalp, kan pompalama için daha az efor sarf eder. Öte yandan kalp hastalarının denize girmesinde sakınca yoktur.
Soğuk suya dikkat!
Çünkü soğuk su, kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturarak, kalp damarlarında büzüşme ve kan akımını bozucu etki yapabilir.
1 - Banyodan sonra su içilmez, içilirse organlar yaşlanır. 2 - Acı yedikten sonra su içilmez, içilirse reflü, gastrid ve bağırsak rahatsızlığı yapar. 3 - Uyku arasında içilmez, çünkü beyni etkiler. 4 - Meyveden sonra içilmez, içilirse asit ortaya çıkar.
Nedeni ve tarzı ne olursa olsun göğüs bölgesinde hissedilen her türlü ağrı mutlaka ciddiye alınmalı ve vakit kaybedilmeksizin sağlık kuruluşlarına başvuru yapılmalıdır.
Susuz kalmak çarpıntı ve ritim bozukluğu gibi kalp sağlığı şikâyetlerine neden olabilir.
Vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacı da artıyor. Spor yapmadan önce ve sonra içilen su, kas kasılmaları ve kramplarla başa çıkmada oldukça etkili.
Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Haftada iki defadan fazla banyo yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, günlük ılık veya sıcak su ile banyo yapan kişilerde %28 daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve %26 daha düşük inme riski vardı. Çalışma sadece gözlemseldir ve sıcak su ile banyonun kalp problemlerini ortadan kaldırdığını kanıtlamaz.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Kalp krizinde bu adımlar çok önemli
2. Bulunulan yerin kapısı veya penceresi aralanarak ortamdaki oksijen artırılmalıdır. Bu, yardıma gelecek kişilerin hastayı bulmasını da kolaylaştırır. 3. Aspirin bir bardak su ile içilmelidir. Bunun dışında kesinlikle bir şey yenilip içilmemelidir.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Aklınıza gelecek çoğu hastalığın temel sebepleri arasında yer alan sigara ve alkol tüketimi kalbinize doğrudan zarar vermektedir. Aşırı yemenin dışında yağlı ve tuzlu yemek tüketimi de kalp rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
Kalp krizinin ilk ve en güçlü işareti olan göğüs ağrısı, baskı ve yanma şeklinde başlar ve sonrasında boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar. Bazen şiddetli bulgular eşliğinde ortaya çıkan kalp krizi, bazen de hafif bir rahatsızlık şeklinde görülebilir.
Kriz yalnızken sizi yakalamışsa, telefonunuz varsa en yakınınızı arayın ya da ambulans yardımı isteyin. Baş dönmesi ve bayılma gibi şikayetler oluşmuşsa kuvvetli bir şekilde öksürmeye çalışın. Bu, kalp atımını hızlanacaktır. Yanınızda ilk yardım konusunda deneyimli biri varsa yardımcı olacaktır.
Günümüzde, kalp damar veya beyin damar hastalığı geçirmiş hastaların, her hangi bir engelleyici durumu yoksa, düşük doz aspirini ömür boyu kullanması tavsiye edilir. Bu hastalarda aspirin kullanılması ile damar hastalığına bağlı ölümlerde %15, öldürücü olmayan kalp krizi ve inme riskinde %33 azalma olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri