Sağlık koşulları, askerlik hizmetinden muafiyet için en yaygın nedenler arasındadır. Kronik Hastalıklar: Kronik hastalıkları olan kişiler, genellikle askerlik görevinden muaf tutulabilirler. Bunlar arasında şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği gibi durumlar sayılabilir.
ritim bozukluğunda ise muafiyet sınırı %10 ve üzeri. toplam günlük kalp atışının %10'u veya fazlası muafiyet vermektedir. ritim bozukluğu ile ilgili olarak hekimin görüşü değişiklik gösterebilir. örneğin ilaç tedavisi uygulanabileceğini düşünürse sizi belirli süre muaf tutabilir(erteleme).
Bu rapor sizin askerlik hizmeti yapamayacağınıza dair bir rapordur. Halk arasında “askerlik çürük raporu” olarak adlandırılır. Askerlikten muaf olmak yine “çürük” olarak adlandırılmaktadır. Askerlik “çürük raporu” alınca artık askerlik hizmetinden muaf olursunuz.
İlgili 34 soru bulundu
Çürük raporu askerlik şubelerinin bünyelerinde bulunan askerlik meclislerinin içindeki heyet tarafından veyahut askeri hastaneler tarafından verilebilir.Gerekli şartlar gerçekleştiğinde çürük raporu almak adına kişiler sağlık raporları ile birlikte askerlik şubesine başvurduktan sonra askerlik şubesinde bir dizi sağlık ...
Muafiyet hakkını kullanacak olan yükümlü ile anne ve babasının, anne ve babasından biri ölmüş ise sağ olanın yükümlü ile birlikte en yakın askerlik şubesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Sağlık Koşulları
Kronik Hastalıklar: Kronik hastalıkları olan kişiler, genellikle askerlik görevinden muaf tutulabilirler. Bunlar arasında şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği gibi durumlar sayılabilir.
b. Özel statü kapsamında olup statülerini koruyarak askerlik çağı dışına çıkanlar (49 yaşını dolduranlar) askerlikten muaftırlar. Muafiyet belgesi ASAL ve Seferberlik Şube Müdürlüğüne müracaat edilerek alınacaktır.
Tek yolu var ya bedelli ya da çürük raporu.
Çoğu aritmi zararsız olmakla birlikte bazıları hayatı tehdit edecek düzeyde ciddi olabilir. Ritim bozukluğu sırasında kalp vücuda yeterli kanı gönderemediğinde kişide nefes darlığı, baygınlık, bayılma bazen de ani ölüm meydana gelebilir. Yine de ritm bozuklukları sıklıkla çok iyi tedavi edilebilen hastalıklardır.
Tıbbi ifadesi aritmi olan kalp ritim bozukluğu, kalp ritmindeki anormallik olup, kalpteki elektriksel sinyallerin düzgün çalışmaması sonucu kalp atış ritminin hızlı, yavaş veya düzensiz atmasıdır. Kalp ritim bozukluğu hayati tehlike oluşturacak düzeyde yaşanabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Kalp ritim bozukluğu nelere yol açar? En sık görülen şikayetler hayat kalitesini bozan ve hastada yoğun endişeye yol açan çarpıntı ve bayılmadır. Bazen bu yakınmalar ani ölümler veya kalp yetmezliği ile sonuçlanabilir. Bazı özel ritim bozukluklarında (atriyal fibrilasyon gibi) beyne pıhtı atması sonucu felç olabilir.
Hekimlerce yükümlülerin genel fiziki durumları kontrol edilir varsa uzuv eksikliği, ortopedik özrü, görme ve duyma bozuklukları, ameliyat izi, kesik, düztabanlık vb. tespit edilecektir.
Aile Sağlık Merkezi doktorlarının yapacağı muayeneler sonrası psikolojik ve bedensel bazda sağlık problemi olan vatandaşlar askeri hastanelere yönlendirilir ve oradan ayrıntılı inceleme istenir. Askeri hastanede yapılan kontroller sonra heyetinin aldığı kararla “Askerliğe elverişli değildir” çürük raporu verilir.
Yoklama kaçağı askerlik çağı gelmesine rağmen askere elverişli olup olmadığının anlaşılması için yapılan askerlik yoklamasına katılmayan yükümlüler için kullanılan tanımdır. Bu yükümlüler mazeret olup da mazeret beyan etmedikleri takdirde de yoklama kaçağı sayılırlar.
Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken hayatını kaybeden yükümlülerin (yedek subay, erbaş ve er) baba ve annesinin müşterek talep ettiği kardeşlerinden biri istekli olmadıkça silah altına alınmamakta veya silah altında ise terhis edilmektedir.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak'ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek. Yeni askerlik sisteminde "yedek astsubay" olacak.
1. Yükümlülerin sağlık muayeneleri 31/10/2016 tarihli ve 2016/9431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre yapılır.
Askere gitme yaşı, 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nda belirtilmiş olup, 20 yaşına giren tüm erkek vatandaşların, 20 yaşına girmiş olduğu ilk Ocak ayından itibaren askerlik süreci başlamaktadır. Askerlik erteleme yapılmadığı sürece, bu yaşa giren herkes gitmek zorundadır.
Bilindiği gibi hipertansiyon toplumda çok yaygın görülen bir hastalıktır. Hipertansiyon Askerlik çağına gelmiş kişilerde de sık görülür. Bu nedenle belli sınırlar dâhilinde olan, komplikasyon yapmamış hipertansiyon askerlik yapmaya engel değildir.
Çürük raporu, askerlik hizmetini yerine getirecek bireylerin sağlık durumlarının uygun olmadığını belgeleyen resmi bir rapordur. Bu rapor, bireyin askerlik görevini yerine getirmesini engelleyecek fiziksel veya psikolojik sağlık sorunları olduğunu gösterir.
Aile Hekimi AHBS' den; üzerinde Sağlık Bakanlığından aldığı doküman numarası ve yükümlünün fotoğrafının yer aldığı Askerlik Olur Raporu çıktısını alır ve onaylayıp yükümlüye verir.
👉Güncel olarak askerlikten muaf tutulma koşulları şöyle belirlenmiştir: 148 kg ağırlığından daha fazla olmak (Kilo sebebi ile askerlikten muaf tutulabilecek olan kişiler, 41 yaşlarına kadar kilo vermeleri için beklenir. Eğer kişiler obez iseler ve 41 yaşına kadar 148 kilo altına inemezlerse askerlikten muaf olurlar.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri