Bunlardan en önemlisi kalp ile tasdik, dil ile ikrardır. Yani insan, kalbinde inandığı bir şeyi dili ile ifade eder, azaları ile uygulamaya döker. Dil ile ifade etmek organları ile onu amel sahasına koymak, kalpteki tasdikin en önemli iki şahididir.
Bu tanımlarda ön plana çıkan şey, inanç esaslarını kalben doğrulama (tasdik), bu doğrulamayı dil ile ifade etme (ikrâr) ve fiillerle gerçekleştirmedir (amel). Buna göre, iman ile küfrü belirleyen başlıca ayıraç kalbin tasdikidir.
Mâtürîdî'ye göre iman bir inanç meseledir; inanç ise ancak kalp ile olur. Bu nedenle de imanı kalbin tasdiki olarak tanımlamak aklî bir gerekliliktir. İmanın kalbin tasdikine dayanması anlamında, birey ile Allah arasındaki ilişki açıktır ve kuşku barındırmaz. Mâtürîdîlere göre tek başına kalbin tasdiki yeterlidir.
İmanda kalben tasdik niçin önemlidir? Belirtiniz. Cevap: Yalnızca “İnandık” demek ile iman sağlanmaz. İman etmek, Allah inancının insanın kalbine yerleşmesi, dinine kalp ile bağlı olmasıdır.Kalp ile tasdik edilmemiş, kalben inanılmamış iman, yarım kalır ve tamamlanmış olmaz.
Muhammed'in peygamberliğini ve onun, Allah'tan getirdiklerini kabul ettiklerini söyleyerek, müslümanlar gibi yaşadıkları halde, kalpten inanmayan kimselere münafık denir.
İlgili 21 soru bulundu
Sual: Bir kalpte imanın bulunup bulunmadığının alameti, işareti var mıdır, varsa bu alamet nedir? Cevap: Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günahlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, İslâmiyete tam inanılmamasıdır. Mümin olmak için, yalnız kelime-i şehadeti söylemek yetişmez.
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Kelime anlamı “güven içinde olmak, tasdik etmek, inanmak” olan iman, dinî bir terim olarak “Allah'tan alıp din adına tebliğ ettikleri kesinlik kazanan hususlarda peygamberleri doğrulamak, tasdik etmek ve onlara inanmak” demektir. Aynı anlamda itikâd ve inanç kelimeleri de kullanılır.
İman tasdik ilişkisi, tam da bu noktada başlar. Yani Müslüman bir kişi, İslam inancının emrettiği doğrultuda yaşarken bu yaşayış şeklinin doğru olduğuna gönülden inanır ve bunları yerine getirerek iman tasdik ilişkisini onaylamış olur. Nitekim tasdik ile ilgili pek çok ayet-i kerime vardır.
İbnü'l-Cevzî “kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve organlarla amel” şeklinde tanımladığı imanın Kur'an'da beş mânada kullanıldığını kaydeder: Tasdik, sadece dilin ikrarı, tevhid, peygamberi onaylama, namaz.
İman tasdik; yani bir şeyi doğrulamak manasına gelirken; İslâm ise, “itaat etmek, boyun eğmek, bir şeye teslim olmak” gibi anlamlara gelmektedir. Kısaca iman, tasdikten; İslâm ise teslim olmaktan ibarettir, diyebiliriz (Mâtürîdî, Şerhu'l-Fıkhı'l-Ekber, s. 151). Tasdikin yeri kalptir.
İman Bir İntisaptır
İman, Allah'a kalpten intisap ve bağlılıktan ibarettir. Bizi Yaradan'ımıza bağlayan en güçlü bağdır. Bir İlâhî nur olan imanı kalpte korumak için, her salih amelde olduğu gibi kulun iradesi ve gayreti gerekiyor.
Sözlükte “güven içinde bulunmak, korkusuz olmak” anlamındaki emn (emân, emânet) kökünün “if'âl” kalıbından türeyen mü'min kelimesi “inanıp tasdik eden; başkalarının güvenli olmasını sağlayan, vaadine güvenilen” mânalarına gelir. Kelimenin esmâ-i hüsnâdan biri olarak içerdiği mâna da bu çerçevededir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Kalp sözcüğünün Türkçedeki karşılığı Yürek'tir, Arapça ḳlb kökünden gelen kalb قلب sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük, Akadca aynı anlama gelen kablu sözcüğü ile eş kökenlidir.
İlk Anlamı: Birisine ait beyanı doğru kabul etmek, gerçekliğine onay vermek. İkinci Anlamı: Birinin bir sözünü ya da davranışını doğru saymak, yerinde bulmak. Örnek Cümleler: 1- Bu davranışınızı ben de tasdik ediyor ve sizi tüm kalbimle destekliyorum.
İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim.
Sözlükte tasdik etmek anlamına gelen "îman", Allah'ın varlığını ve birliğini, Hz. Muhammed'in peygamberliğine ve Kur'ân'ın hak kitap olduğuna ve Kur'ânda ve mütevatir sünnette haber verilen hususların doğru olduğuna kesin olarak inamak, bunları tasdik etmek demektir. Îman, kalbin amelidir. Çünkü imanın yeri kalptır.
Özetlersek; Tasdik doğru olanı kabul etmek, onu amaca tahsis etmek, doğrulamak ve onu uygulamaktır.
*İmanın Şartları 6 (altı) tanedir. Bunlar sırasıyla; Allah'ın Varlığına ve Birliğine İman, Meleklere İman, Allah'ın Kitaplarına İman, Peygamberlere İman, Ahiret Gününe İman ve Kadere İman şeklindedir.
1. Doğru ve yerinde bularak kabul etmek, tasdik etmek: Cereyan eden olaylar bu mantık silsilesini maddeten onaylıyordu (Aka Gündüz). 2. (Yetkili bir makam) Bir işlemin uygun ve doğru olduğunu imzâ ve mühürle bildirmek.
İnanç, bir şeyin var olduğuna inanmak var olduğuna dair içimizde görünmeyen bir his taşımak demektir. İman ise, bir şeyin var olduğuna değil, onun doğruluğuna, dürüstlüğüne, sadakatine, vefasına, bizi yalnız bırakmayacağına, bizimle birlikte olacağına dair bir iman taşımak anlamına geliyor.
Ona göre Kur'ân-ı Kerîm'de sözü edilen münafıklar iki çeşit olup birincisi kalbinde küfrü gizlediği halde zâhirde mümin olduğunu söyleyen kişidir. Bunun halis münafık olduğu hususunda İslâm âlimleri ittifak etmiştir. İkincisi kalbinde hem iman hem nifak unsurlarını bulunduran kimsedir.
Konuştuğunda yalan söyler, kendisine bir şey emanet. edildiğinde ihanet eder, söz verdiği zaman sözünde. durmaz."
Ayette münafıkların Medine'de gösteriş için yani insanların içinde/ mescitte namaz kıldıklarını evlerinde yalnızken namaz kılmadıklarını, Mescitlere de istemeyerek zoraki geldiklerini anlıyoruz. Yine pek çok hadis şerhinde bu bağlama dikkat çekilmektedir. Dört hadiste de bu münafıklardan bahsedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri