Kış sebzesi olan pancar iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca folat, manganez, potasyum, demir ve C vitamininden de zengindir.
Ülkemizde sıklıkla yetiştirilen ve vitamin, mineral, antioksidan maddeler açısından zengin bir kaynak olan kırmızı pancar sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez sebzelerindendir.
Hasada başlama zamanı Türkiye genelinde beklenen pancar rekoltesi, fabrikaların günlük işleme kapasiteleri, ülkenin şeker gereksinimi ve pancarın teknolojik olgunluk düzeyi göz önüne alınarak 10 Eylül - 10 Ekim arasında yapılır.
Ekilişi nisan ve mayıs aylarında, hasadı ise ağustos ayında yapılan 90 ila 110 gün arasında yetişen bir üründür. Şeker pancarı gibi 45 santimetreye ekilip aynı ekipmanlar ile hasadı yapılmaktadır.
Bu sebzenin ekimi için en ideal zamanlar ilkbahar aylarıdır. Bulunulan bölgeye göre mart, nisan ve mayıs aylarında pancar ekimi yapılabilir. Soğuk bölgelerde ekim, yaz aylarına daha yakın zamanlarda yapılmalıdır. Bitkinin hasadı ise yaz boyunca sürmekte hatta eylül ekim aylarına dek uzamaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Kırmızı Pancar Hasadı (45 Günde) ve Tohumluk Üretimi.
Bu genelde Eylül sonu veya Ekim ayı başıdır. Daha erken ve daha geç sökümler, verim ve kalitede kayba sebep olur. Hasat, makineyle ve elle yapılmaktadır.
Pancarüri, pancar yedikten sonra gelen kırmızı idrara verilen isimdir. İdrara kırmızı rengi veren 'betalain' adlı pigment bazı çiçeklerde, meyvelerde, yapraklarda ve köklerde bulunur. Konsantre pancar kökü özütü, pancar kırmızısı veya gıda etiketlerindeki numara 162, dondurma gibi gıdalara pembe rengini verir.
Zengarden pancar tohumlarını bahar başından yaz ortasına dek ekebilirsiniz. Çimlenme ortalama 12-24 gün arasında gerçekleşir.
Kırmızı pancar tüketimi, dışkıda ya da idrarda pembe renge sebep olabilir. Bu durum zararsızdır. Pancarın özellikle yeşil yapraklarında bulunan oksalat, özellikle böbrek taşı olanlar için sorun yaratabilir.
En Çok Şeker Pancarı Üretimi Yapan İller
Şeker pancarı Ege bölgesinin İç Batı bölümünde yer alan illerden; Afyon, Uşak, Denizli, kıyı bölümünde yer alan; İzmir, Aydın şehirlerinde yetiştirilir.
Hayvan pancarının yaprakları da en az yumrusu kadar değerli bir yeşil yem kaynağıdır. Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir. Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
Özellikle karaciğerde problemlere neden olabilmektedir. Ancak, özellikle ülser gibi mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunan ve böbreklerinde taş olan kişilerin kırmızı pancar tüketmesi kesinlikle önerilmiyor. Bu kişilerin hastalıklarının şikayetlerini artırdığı bilinmektedir.
Pancar,turp,tere kan sulandırıcı cinsel performansı artırıcı bitkiler. Kırmızı pancarın içerdiği folik asid, potasyum, mangan, ve magnezyum, demir, bakır, kan yapımında vücuda takviye oluyor.
Ülkemizde kırmızı pancar en çok Ege ve Marmara bölgesinde kısmen de Akdeniz bölgesinde üretilmektedir [3, 4]. Ülkemizde yıllara bağlı kırmızı pancar üretim miktarı Tablo 1'de gösterilmektedir.
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
Ortam sıcaklığı: Pancar tam bir kış bitkisi olduğundan yüksek sıcaklıkları çok sevmez. Özellikle çimlenme döneminde yüksek sıcaklık pancarın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple onu doğrudan şiddetli güneş ışığı alan alanlardan uzak tutmanızda fayda var.
Şeker pancarı soğuğa son derece daya- nıklı, kuraklık sevmeyen ve yetişme döneminde mutlaka sulama isteyen iki yıllık bir tarım ürünüdür.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir.
Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kars programı kapsamında Kars Şeker Pancarı Alım Kampanyası Töreni'ne katıldı. Bakan Kirişci burada yaptığı konuşmasında şeker pancarı üreticilerimize müjde vererek; bu yıl şeker pancarı alım fiyatının yüzde 245 artışla ton başına 1450 lira olduğunu bildirdi.
Buğday ve arpa ekimi, şeker pancarı hasadından hemen sonra, buğday için 20 kg/da, arpa için 19 kg/da tohumluk hesabıyla 20 cm sıra aralığında 6 sıralı hassas hububat mibzeri ile yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri