Oktay ve Unutkan (2003) İlköğretime hazırlık kapsamında çocuklara kazandırılması gereken matematik becerilerini; 0-20 arası rakamları tanıma, setler oluşturma, renkleri, şekilleri öğrenme, basit arttırma ve eksiltme yapma vb. şeklinde ifade etmişlerdir (Oktay ve Unutkan, 2003).
Erken matematik becerileri resmi matematiksel öğrenmeden önce edinilen saymadan anlık bilme yetisi, büyüklük karşılaştırma, nesnelerin sınıflandırılması, sayma becerileri, sayı bilgisi, sayıların hafızaya alınması, sıralama ve nicelik becerilerini içerir (6).
Bunlar matematik öğretiminin tamamlayıcı unsurlarıdır. Bu süreç becerileri arasında akıl yürütme ve ispat, ilişkilendirme, iletişim, problem çözme, temsil yer almaktadır. Dikkat edilirse MEB 2013 öğretim programında bahsedilen matematiksel süreç becerilerinin tümü burada da önem arz etmektedir.
Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanır ve geliştirirler. Sosyal olarak paylaşmayı, sıra beklemeyi, kurallara uymayı, karşılıklı konuşmayı, oyun kurmayı, yaşıtları ile çıkan çatışmaları çözmeyi, kendini korumayı ve diğer çocukların haklarına saygı göstermeyi öğrenir.
İlgili 21 soru bulundu
Matematiksel düşünme, problemleri çözerken matematiksel kavramları ve prensipleri kullanma yeteneğidir. Bu yetenek, çocukların problem çözme, mantık yürütme ve kritik düşünme becerilerini geliştirir. Ayrıca, günlük hayatlarında karşılaşacakları problemlerle başa çıkmalarına yardımcı olur.
matematiksel terimlerle çözümünü bulmayı temsil eden bir yöntemdir. dönüştürülmesidir. edebilmemizi, sınıflandırabilmemizi, genelleyebilmemizi ve sonuç çıkarabilmemizi kolaylaştıran dinamik bir yöntemdir. insanların sıkça kullandıkları bir beceridir.
Matematiksel yetkinlik, düşünme (mantıksal ve uzamsal düşünme) ve sunmayı (formüller, modeller, kurgular, grafikler ve tablolar) matematiksel anlamda farklı derecelerde kullanma beceri ve isteğini içermektedir.
Mantıksal Zeka ve Matematiksel Zeka, eleştirel düşünme, soyut düşünebilme, sayılandırma ve nedenleme ile ilgilidir. Bu zeka türüne sahip olan öğrenciler, neden-sonuç ilişkilerini düzgün bir şekilde kurarlar ve anlamlandırırlar. Mantıksal kuralları uygulamakta zorlanmazlar.
Matematiksel iletişim becerisi bireylerin düşüncelerini açıkça ifade edebilmeleri, diğer bireylerin düşüncelerini anlamlandırabilmeleri ve bu süreçte matematik dilini doğru ve etkili bir şekilde kullanabilmelerini ifade etmektedir (National Council of Teachers of Mathematics [NCTM], 2000).
Bunlar; (1) matematiğe duyulan ilgi, (2) matematiğe yönelik araçsal motivasyon, (3) matematiksel özbenlik algısı, (4) matematiksel davranış, (5) matematik çalışma ahlâkı, (6) matematiğe yönelik özyeterlik algısı, (7) problem çözme azmi ve (8) problem çözmeye açıklık olarak sıralanmaktadır.
Matematik etkinlikleri okul öncesi çağda çocuğun öncelikle akıl yürüterek çevresini tanımasını ve anlamlandırmasına yardımcı olur. Yaratıcı düşünmesini ve bilişsel gelişimini destekler. Günlük hayatta uygulayacağınız pratikler sayesinde sayma, ölçme, basit grafik okuma ve gözlem yapma becerileri edinmesini sağlar.
Okul öncesi matematik öğretimi ile çocuklar yaptıkları örüntü çalışmalarıyla, sıralama, sınıflama, çizme, grafikleme, ölçme ve kıyaslama gibi bir çok çalışma ile gelecekte matematikte var olan birtakım soyut kavramları daha iyi anlayabilir ve öğrenebilir.
C.Anaokulu-Anasınıfı Matematik Eğitim Programı (Pre-K Mathematics) Bu eğitim programı, okul öncesi çocuklarının informal matematik bilgi ve becerilerini geliştirmek için tasarlanan bir destek programıdır.
Öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ve ilk kez yapılan "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı"nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Buna göre öğrencilerin en başarılı olduğu dil beceresi konuşma oldu.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir.
Matematiksel soyutlama yapabilen bir öğrenci ileri matematiksel düşünmeyi de gerçekleştirmiştir denebilir. Bununla birlikte matematiksel soyutlama, matematiksel yapının inşa edilmesini, kavramların ilişkilendirilmesini ve kavramsal anlamanın gerçekleşmesini sağlar.
Matematiksel akıl yürütme, bir durum ile ilgili elde edilen tüm verileri dikkate alarak farklı çözüm yaklaşımları üretme ve bu yaklaşımları değerlendirerek anlamlı bir sonuca ulaşma becerisi olarak tanımlanmaktadır.
Bu sürecin bileşenlerini ise özelleştirme, genelleştirme, varsayma ve ikna etme olarak ifade etmişlerdir. Araştırmacılara göre matematiksel düşünmeye yol açan problem çözme süreci üç aşamada gerçekleşmektedir.
Okul öncesi eğitim kurumları, çocukların yaşamsal bazı becerileri edinmelerini sağlayan ortamlardır. Bu beceriler yemek yeme, giysilerini giyme ve düzenleme, temizlik yapma, tuvalet eğitimi, düzenli olma ve tehlikelerden korunma gibi özbakım becerileridir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Okul öncesi döneme ilişkin çalışmalarda sıkça karşımıza çıkan bilimsel süreç becerileri ise gözlem yapma, tahmin etme, ölçme/hesaplama, karşılaştırma, kategori oluşturma/sınıflandırma, veri toplama/veri kaydetme ve iletişim kurmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri