Kalp hastalığı durumunda bacak ve ayak bölgesinde de ödem oluşabilir. Ödem genellikle ağrılı şişlikler ile fark edilir. Bunun nedeni; kalbin artık yeterince kan pompalamaya devam edemez durumda olması, yetersizlik oluşması demektir. Bunlar dokudaki anormal sıvı birikintileridir ve mutlaka hekime başvurmak gerekir.
kalp rahatsızlıği belirtilerinden bir diğeri de bacak ve ayaklarda şişmedir. Özellikle kilolu kadınlarda sık gözlenen bu bulgu çoğunlukla önemsenmiyor. Ancak özellikle her iki bacakta gelişen, bastırınca iz bırakan ve cildi geren şişkinlikler kalp yetersizliğini işaret edebiliyor.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Kalbin yeterli oksijen alamaması sonucu ani olarak oluşan kalp krizinin en temel belirtisi kalp ağrısı olarak da adlandırılan şiddetli göğüs ağrısıdır.
Göğüste yanma ve sıkışma hissi, solgunluk, terleme ve nefes darlığı, kalp krizinin ilk belirtileri arasındadır. Bu belirtiler eğer kalp damarı tam tıkanmış ise saatler boyu devam edebilir, gerekli müdahale yapılmadan ağrının geçmesi çok olası değildir.
Bacak ağrılarını ciddiye almanız, bu ağrıların da arkasında önemli sağlık sorunlarının olabileceğini unutmamanızda fayda var. Bilhassa, sık tekrarlayan, şiddetini giderek artıran, ayaklarda güç kaybı, şişme, morarma ve ısı artışıyla birlikte olan ayak ağrılarını ciddiye almanızı öneririm.
Bacak ağrısı yaşandığı zaman genel olarak travmatoloji ve ortopedi bölümlerine gidilir. Bu durum hem bacak ağrısı hem de diz ağrısı için geçerlidir. Yaşanabilecek olası sağlık sorunu nedenine bağlı olarak, ortopedi ve travmatoloji bölümleri karşılıklı yönlendirme gerçekleştirebilir.
Buzla bacağınıza günde 3-4 defa masaj yaparsanız ağrılar dinebilir. Özellikle kantaron yağıyla bacaklara masaj yapmak ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Masajdan sonra havlu bez ve streç filmle bacaklarınızı sarın ve dinlenmesine izin verin. Yağlı masaj da bacak ağrılarına iyi gelen yöntemlerdendir.
Bacak damar tıkanıklığı
Hastalığın en önemli nedenleri; sigara kullanımı, diyabet, hiperkolesterolemi ve hipertansiyon şekilde sıralanabilir. Yürüme sonrasında bacaklarda ve kalçada kramp şeklindeki ağrı, en sık görülen belirtidir. Hastalık ilerledikçe ağrı istirahat durumunda da görülmeye başlar.
Bacak Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Söz konusu bacak ağrısı olduğu zaman birden fazla ölümün üzerinden durum ön plana çıkar. Bu doğrultuda kalp damar cerrahı, nörolog ve cerrahi ile beraber ortopedi bölümü bacak ağrısına bakar. Birbirleriyle iletişim dahilinde olan bu bölümler arasında gerekli tedavi yöntemi ele alınır.
Karında Şişlik veya Ağrı
Karnın üst bölgesinde (mide bölgesi) ağrı veya şişkinlik, vücutta sıvı toplanmasına bağlı olarak gelişebilir ve kalp yetersizliğinin ilerlemesinin belirtisi olabilir.
Kalp damar tıkanıklığında görülen belirtiler
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Kalp ve damar hastalıklarının teşhisine veya kalp ve damar hastalıklarının takibine yarayan bir testtir. EKG cihazı da kalbin ritim ve elektriksel aktivitesini ölçen ve kaydeden cihazdır. EKG hangi hastalıkların teşhisinde önemlidir? Kalp ve damar hastalıklarının, ritim bozukluklarının teşhisinde önemli bir tetkiktir.
Koroner Arter Hastalığının en sık görülen kalp damar hastalıkları arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Hobikoğlu, 'Koroner Arter Hastalığı toplumda çok sayıda kişiyi etkileyen bir rahatsızlık. Bu hastalık erken dönemde tanı alıp tedavisi yapılmadığında kalp krizine ve dolayısıyla da ölüme yol açabiliyor.
Hastada stress sonrası göğüs ve sol kol ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, bayılacak gibi olma gibi belirtilerle seyreder ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Yapılan tetkiklerde de tıpkı kalp krizinde olduğu gibi bulgular izlenir. Kalp enzimleri yükselir, EKG ve ekokardiyografide kalp krizi bulguları görülür.
Sadece bir kan testinin kalp ve damar hastalığı riskinizi belirlemediğini söylemek gerekir. Kalp ve damar hastalıkları için en önemli risk faktörleri sigara, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir. Kalp krizi sırasında tanı koymak için kandaki bazı enzim ve proteinler ölçülür.
Kalp krizinin en yaygın belirtisi göğüste ağrı, baskı ve sıkışmadır. Nefes almayı güçleştiren nefes darlığı Kalp krizi anında çene, sırt, boyun ve mide gibi vücut bölgelerine yayılan ağrı Sol kolda hissedilen ağrı ve uyuşma.
Ani bastıran yorgunluk, nefes darlığı, göğüs üzerinde baskı hissi, mide ağrısı, boyun, sırt, çene, sağ kol ve sağ omuzda ağrı, ani soğuk ter boşalması gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurmak, elektrokardiyografi çektirmek hayati önem taşıyor.
Kalp kasına özgü proteinlerden biri olan troponin, kalp kasında hasarlanma olduğunda ya da kişinin kalp krizi geçirmesi durumunda kana karışır. Normalde kanda bulunmayan troponinin kana karışması, dolaylı ya da dolaysız olarak kalpte hasarlanma olduğunun göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri