Birçok birey kolayına geldiği veya alıştığı için yüz temizliğinde cilt bakım suları, jelleri yerine kalıp sabunları tercih etmektedir. Sabunlar cildi kurutabilmektedir. Cildin kuruması, uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Cilt sabunla yıkandığında cilt çok fazla kuruyacaktır.
Yağlı bir cilde sahipseniz yağsız sabunları tercih etmeli, yağsız bir cilde sahipseniz ise yüzünüzü kurutmayacak nemlendirici özelliğe sahip sabunları tercih etmelisiniz. pH değeri burada çok önemlidir çünkü pH değeri düşük sabunlar cildinizi kurutarak çatlamasına yol açar.
Hacı Şakir sabunla yüz yıkanır mı? Yüz için kullanıldığında cildi kurutabilir. Tahriş ve hassasiyete sebep olur. Yağlı cilde sahip olsanız da yüzünüz için Hacı Şakir kullanmanızı tavsiye etmem.
Ellerinizi yıkadıktan sonra, sabunun üstünde kalan ıslaklık nedeniyle bazı bakteriler sabunun yüzeyinde kalmayı sürdürüyor. Ancak kullanımdan sonra sabunun üstünde kalan köpüğü akıtmak, bu bakterilerden kurtulmak için yeterli. Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde.
Cildinizi kurutan bir temizleyici cildin koruyucu bariyerine zarar verirken çok etkin olmayan bir temizleyici de sebum ve ölü hücreleri gerektiği gibi gidermeyerek yağlı bir görünüme neden olabiliyor. Uzmanlara göre sabun hâlâ cilt temizliği için en etkin ürün.
İlgili 25 soru bulundu
Yüzü, buz gibi suyla yıkamanın gözenekleri küçülttüğü sanılır ama bu doğru değildir. Sıcak su da, cildin nemini emerek daha çok kurumasına neden olur. İdeal olan, ılık su kullanmaktır. Ancak cildinizde kızarıklar varsa, kılcal damarlarınıza baskı yapması için soğuk suyla (buz gibi değil ama) yıkayabilirsiniz.
Duş jeli, kullanım sonrası ciltte kaygan bir his bırakıyor. Sabun kullanımında ise bu his pek yaşanmıyor. Bu kayganlık hissinden hoşlanmıyor iseniz doğru ürün seçimi sabun olacaktır. Kullanacağınız vücut bakımı ürünlerinizin en önemli detaylarından birisi ise pH dengesidir.
Peki kalıp sabunların sağlıksız olduğu yönünde bir anda ortaya çıkan iddialar gerçek mi? İnsanlar başkaları tarafından kullanılan ortak sabundan korkma eğilimindedir. Ancak korkmaya gerek yok sabun mikropları vücudunuza bulaştırmayacaktır. Sadece sabunun kuru ve köpüğünün akıtılmış olduğundan emin olun.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
Bilindiği gibi sabun köpüren ve suyla etki halinde olan bir üründür. Dolayısıyla yüz sabunu kullanımı genelde suyla yüzün yıkanması şeklinde olmaktadır. Öncelikle yüz sabununu elimizde köpürtüp güzelce sanki el yıkar gibi yüzümüzü yıkayabilir. Ardından da güzelce bol su ile köpükler giderilir.
Temizliğin geleneksel ürünü olan sabunu maksimum etkiye sahip nemlendirici kremle birleştiren Dove, farklı cilt tiplerine uygun cilt temizleme sabunlarıyla dikkat çekiyor. Yorgun bir günün ardından yüzünüzü kısa sürede temizlemek ve beslemek istiyorsanız Dove yüz sabunları tam da size göre.
Genellikle vücut temizliği için tercih edilen Duru Beyaz Saf Banyo Sabunu aynı zamanda çamaşırlarda da kullanılabiliyor. Cildi temizlerken aynı zamanda bakterileri yok eden ve tüm ölü hücrelerden cildi arındıran banyo sabunu yüz, el ve vücut temizliğinde kullanım için ideal.
- Kükürtlü sabun: Sivilceler için kullanımı tavsiye edilen doğal sabunlar arasında üst sıralarda göze çarpan bu özel sabun, sivilceleri ve akneleri kurutucu özelliğe haizdir. Antiseptik ve anti bakteriyel olan kükürtlü sabun, ciltte yağlanmaya neden olan yağ salgısını azaltır.
Yüzünü nasıl temizlemelisin? Yüzünü sadece suyla temizlemek yeterli olmaz. Cildindeki kirleri ve gözeneklerinde biriken yağları arındıracak bir yüz temizleme ürünü kullanmanı öneririz.
Sabunlar, daha yüksek yağ asidi tuzları olarak kabul edilir. Endüstriyel ölçekte hayvansal katı yağların veya bitkisel yağların hidroksitlerin kullanılmasıyla sabunlaştırılmasıyla elde edilirler. Bu işlem sonucunda uygun sabunun yanı sıra ek nemlendirme özelliği olan gliserol de oluşur.
Sabunun içeriği ne olursa olsun saçların nemini kaybedip kurumasına neden oluyor ve saçın ph dengesini bozuyor bu yüzden sabunla saç yıkamanızı önermem.
Cilt sabunla yıkandığında cilt çok fazla kuruyacaktır. Sabun cildin yüzeyindeki tüm suyu dışarı atacak ölü, kuru cilt hücrelerine sebebiyet verecektir. Cildin kaybolan nemini telafi etmek için nemlendirici kullanmak da fayda sağlamayacaktır.
Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde. Kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmak daha faydalıdır fakat sıvı sabunlar da tamamen bakterisiz değil. Uzmanlar sıvı sabunların kalıp sabunlardan daha az bakteri taşıdığını kabul ediyorlar.
Katı sabunlar, sıvı sabunlara oranla çok daha doğal bir üretim sürecinden geçiyor olsa da yüzeylerinde yüksek miktarda zararlı bakteri barındırıyor.
Duş jeli yüze kullanılır mı? Duş jelinin PH değeri çoğu sabuna göre daha düşük olduğu için alerji yapma riski diğer ürünlerden daha düşüktür. Hassas ciltler için daha güvenlidir ve de cilt derisi için daha uygundur. Fakat tüm bunlara rağmen vücudunuzdaki her bölge için o bölgeye özel bir ürün kullanmanız önerilir.
Kişiler duş alırken duş jeli kullandığında daha güzel bir cilde sahip olabiliyor. Duş jelinin içeriğinde bulunan ürünler cilde zarar veren ürünler değildir. Bu nedenden dolayı genellikle duş esnasında vücuda uygulanır. Saç ve yüz bölgesi için uygun olmayan bu ürün, kişiler tarafından vücuda sürülür.
Duş jellerinin içerdiği köpürücü maddeler ve cilt yapınıza uygun olmayan sabunlar cildinizin kurumasına ve tahriş olmasına sebep olabiliyor. Buna ek olarak, çok sık duş alınması da tahriş olma sebebi olabiliyor. Duş jelleri de sabunlar da cildin pH dengesini bozan kimyasal maddeler içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri