Sual: Bir kalpte imanın bulunup bulunmadığının alameti, işareti var mıdır, varsa bu alamet nedir? Cevap: Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günahlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, İslâmiyete tam inanılmamasıdır. Mümin olmak için, yalnız kelime-i şehadeti söylemek yetişmez.
Buna göre, iman ile küfrü belirleyen başlıca ayıraç kalbin tasdikidir. Ancak kalbin tasdiki, insanlar tarafından bilinemediğinden ikrâr ve bu ikrârı gösteren dinî görevleri yerine getirmek, kalpteki imanın varlığının göstergesi olarak kabul edilmiştir.
"Kalp ile tasdik" imanın temel esası ve rüknüdür.
Bunlardan en önemlisi kalp ile tasdik, dil ile ikrardır. Yani insan, kalbinde inandığı bir şeyi dili ile ifade eder, azaları ile uygulamaya döker. Dil ile ifade etmek organları ile onu amel sahasına koymak, kalpteki tasdikin en önemli iki şahididir.
İman, İslam'ın emir ve yasaklarını kalben tasdik, dil ile ikrar etmekten ibarettir. Her insan da kendi kalbi halinin ne durumda olduğunu gayet iyi bilir. Öyle ise vehim ve vesveselere aldanıp, "Acaba imanım şu an mevcut mu?" şüphesine düşmemeliyiz. Hatta birisinin "Ben inşallah müminim" demesi bile caiz değildir.
Yüce Allah'a iman demek onun varlığına, birliğine inanmak demektir. Yaşadığımız dünyayı en güzel bir biçimde muhteşem bir nizamla sadece onun yaratmış olduğuna inanmak demektir. Ondan başka hiçbir yaratıcının olmadığını kabullenmek, eşi ve benzerinin olmadığını ve olamayacağını bilmek ve bunu tasdik etmek demektir.
İlgili 15 soru bulundu
İlâhî emirlere uymakta gevşeklik gösterip isyana yönelme kalbin hakka ve hayra karşı daralmasına sebep olurken bâtıla ve şerre karşı genişlemesine yol açar, böylece kalp kararır. Bu davranışı sürdüren kişinin gözlerine ve kulaklarına perde çekilir, ardından kalbi mühürlenir.
Mâtürîdî'ye göre iman bir inanç meseledir; inanç ise ancak kalp ile olur. Bu nedenle de imanı kalbin tasdiki olarak tanımlamak aklî bir gerekliliktir. İmanın kalbin tasdikine dayanması anlamında, birey ile Allah arasındaki ilişki açıktır ve kuşku barındırmaz. Mâtürîdîlere göre tek başına kalbin tasdiki yeterlidir.
İmansız, yani kâfir olarak ölmemek için, ilim sahibi olmak, ihlâsla amel etmek, haramlardan kaçıp ibadetleri yapmak şarttır. İnsan nasıl yaşarsa öyle ölür. O hâlde, imanlı yaşamak lazımdır. İmanlı yaşamak için de, haramlardan sakınmak ve ibadetleri yapmak gerekir.
Bütün ibadetler, alışverişler, her iş, Allah rızası için yapılıyorsa, imanı korur ve kuvvetlendirir, parlatır. İmanı korumak için, ihlâsla ibadet yapmak gerekir. Bunlar kalbi parlatır. İhlâsla büyüklerle irtibat kurmak, mesela sohbetlerinde bulunmak, kitaplarını okumak, onları düşünmek de kalbi parlatır.
İman eksikliği, imanı kuvvetlendirmek suretiyle giderilir.
İmanı kuvvetlendirmenin birkaç yolu vardır: a) İlim ve tefekkür yoluyla âfâki ve enfüsi alanlardaki -iman esaslarını kuvvetli bir şekilde ispat eden- delilleri öğrenmek, bununla tahkiki imanı elde etmek suretiyle eksikliğimizi tamamlayabiliriz.
Kalp duyuları direkt olarak deneyimlemez. Beyin bunları yorumladıktan sonra verdiği tepkilere göre kalp üzerine düşen tepkiyi verir. Aslında duyguları hissetmez. Heyecan duygusunu yaşarken kalp atışlarımızın hızlanması gibi, duyguları hissetmemizi sağlar..
Miyokard infarktüsü veya kalp krizi kalp kasının ölümü demektir ve ölü kas alanları infarkt olarak adlandırılır. Ölü kalp dokusu fonksiyon göremez. Eğer infarkt küçükse kalbin hasar görmemiş bölümü vücudun gereksindiği kan hacmini pompalayabilir.
Yürek kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre Türkçe eş anlamlısı 'kalp' olarak değerlendirilmektedir. Cümle içerisinde veya tek başına hem kalp hem de yürek kelimesini aynı anlam üzerinden kullanmak mümkün.
Hareketlerini kontrol altında tutar, daima iyiye, doğruya, mükemmele yönelir; kötülüklerden uzaklaşır. Allah'a inanan insan, her şeyin dizgininin Onun elinde, her şeyin hazinesinin Onun yanında olduğunu, her şeyin Onun emri ve izniyle halledileceğini bilir. Sadece Ona güvenir, Ona bağlanır, Ondan yardım bekler.
Allah inancı olan insanlar doğruluk ve dürüstlükten asla uzaklaşmazlar, davranışlarını Allah'ın istediği doğrultuda düzenlerler. Sorumluluk sahibidirler. Allah'a inanan insanlar Ümitsizliğe düşmezler. Allah'a olan inanç kişiye güven ve huzur verir.
Allah'ın âyetleri okundukça hem yeni bilgiler edinir ve bunlara da iman etmek suretiyle inançlarını nicelik yönünden arttırırlar hem de her bir âyet, ihtiva ettiği incelik, güzellik, hikmet ve bilgiler sebebiyle Kur'an'ın Allah'tan geldiğine delil teşkil ettiği için nitelik yönünden imanlarını güçlendirirler. 3.
İman zafiyeti amel eksikliğinin, amel eksikliği iman zayıflığının temelinde yatan asıl nedendir. İman zayıflığının dışa vurumu amel eksikliği olarak tecelli eder. İkisi birden vahdet toplumu olması gereken ümmet hayatının, en etkili zararlılarının başında gelir.
Kur'an'a göre, imanın yeri kalptir; ancak onun sözünü ettiği kalp, bizim akıl dediğimiz şeydir.
Kulların ayetlerin anlamını bilerek, araştırma yaparak ve müşahede ederek iman etmesine tahkiki iman denir. Tahkiki iman, imanın en üst derecesidir. Bu mertebeye erişen kişiler insan-ı kamil olarak nitelendirilir.
İmanı yeis makbul değildir. İmanı yeis demek ölürken son anda korkarak iman etmek demektir ve caiz değildir. İmanda esas olan gaye imandır yani görmeden inanmaktır ama kişi olurken cennetlik veya cehennemlik olduğu gösterilir ve o kişi o anda iman eder böyle bir iman makbul değildir.
Kul hakkı yemek, emeği hiçe saymak, işi ehline vermemek, adam kayırmak, işine ve tartısına hile karıştırmak, hırsa kapılmak, zayıf bulunca zulmetmek, büyük görünce dalkavukluk etmek, topluluk içine fitne sokmak, bölüştürmek değil bölücülük yapmak, dostunu dahi kıskanmak, yalan söylemek, buğz beslemek.
Bir başka deyişle Allah hakkında vâcip (zorunlu, gerekli), câiz ve imkânsız sıfatları bilip öylece kabul etmektir. KİMLER ALLAH'A İMAN EDER? Her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten bir Allah'a inanmak, ergenlik çağına gelmiş ve akıllı her insanın ilk ve aslî sorumluluğudur.
Dinde bildirilen her şeyi, fen ispat edemese de, fayda veya zararını gözü ile görmese de, yine inanmak lazımdır. Hakiki iman gayba inanmaktır yani görmeden inanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri