Sinüs valsalva anevrizması (SVA) rüptürü, kalp cerrahisinde nadir rastlanılan bir lezyondur. Konjenital veya edinsel olabilir. Konjenital SVA rüptürleri kalp boşluklarına doğru uzanan boru biçiminde, ince duvarlı lezyonlardır.
Normal çıkan aort çapı 20-3.7 arasında değişmekte olup vücut yüzey alanına göre değişim göstermektedir. Biküspit kapaklı olgularda kapak etrafındaki aort bölümünü oluşturan sinus valsalva düzeyinde aort çapı en geniş olup, üst sınır 2.1cm/m2 olarak ölçülmektedir.
Aort anevrizması tanısı konduğunda doktorlar kalp hızını ve kan basıncını azaltacak ilaçlar verirler, bu da patlama riskini azaltır. Geniş aort anevrizması tanısı konulduğunda, genellikle aortun hastalıklı kısmının replase (değiştirilme) edilmesi şeklindeki cerrahi ile tedavi edilebilir. Sonuçlar, genellikle iyidir.
Ekokardiyografi ile tanısı konulan kalp anevrizmasının yarattığı en önemli risklerden birini de balonlaşma bölgesinde ortaya çıkabilen kan pıhtıları oluşturuyor. Bu pıhtılar hastalarda inme veya diğer organlara emboli (pıhtı atması) gibi ciddi problemlere yol açabiliyor.
Aort anevrizma gelişimi uygun ilaç tedavileri ve takip ile durdurulabilir ancak kendiliğinden aort damarının genişlemesinin düzelmesi mümkün değildir.
İlgili 33 soru bulundu
Aort anevrizmaları, anevrizmanın boyutuna göre farklı şekillerde yapılır. Küçük anevrizmalar tedavi uygulanmadan takip edilirken büyük anevrizmalar cerrahi olarak tedavi edilir. İlaçlı tedavide beta bloker ilaç türleri uygulanır.
Etkileri uzun süre devam eden bu rahatsızlık, sıvı birikmesine neden olduğu takdirde kişinin yaşantısını etkileyecek ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Sıvı birikmesi durumu, kalbin işlevini yerine getirmesine engel olmaktadır. Bu durum, ciddi bir sorun olan kalp yetmezliğine dahi neden olabilmektedir.
Eğer kalp zarının katmanları arasında sıvı birikmesi söz konusu ise perikardiyosentez ile bu sıvının dışarıya çıkarılması sağlanır. Tekrarlayan ve kalbe zarar veren durumlarda perikardiyektomi adı verilen yöntemle perikardın bir bölümü ameliyatla alınmaktadır.
6 cm'den büyük anevrizmaların yıllık yırtılma oranı % 20'dir. 5-6 cm büyüklüğündeki anevrizmalarda yıllık yırtılma oranı yaklaşık % 6'dır. Abdominal aort anevrizmasının yıllık genişleme oranı büyüklüğüne bağlıdır, yılda 0.2cm/yıl dan 3 cm/yıl a kadar değişiklik gösterir.
Cerrahi Yöntemlerle Tedavi Gerekir
Hiç bir damar genişlemesi buna kılcal varislerde dahil olmak üzere kendi kendine geçme / kaybolma imkanı yoktur. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Anevrizmanın boyutu tedavinin zamanlamasını belirlemekte olan en önemli unsur olup, anevrizma büyüdükçe rüptür tehlikesi artar. Bu sebeple 5.5 cm'den küçük anevrizmaya sahip olup şikâyeti olmayan hastalar için ameliyat gerekli değilken, anevrizmanın en büyüğü 5.5 cm'i aştığında artık ameliyat gerekir.
Karın boşluğu içerisinde aort damarının genişlemesi “ Abdominal Aort Anevrizması” adını alır. Normal şartlarda bu bölgede Aort damar çapımız 2-2.5 cm civarındadır. Bu çapın 4 cm ve üzerinde olması durumunda “anevrizma” dan bahsedebiliriz.
Kalp atış hızını yavaşlatın: Valsalva manevrası, kalbiniz taşikardi yaşarken kalp atış hızınızı yavaşlatmaya ve sağlıklı bir kalp ritmini geri kazanmaya yardımcı olabilir. Bu, kaygı veya fiziksel aktivitenin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Valsalva Testi: Hasta derin nefes alır, nefesini tutar ve ıkınır. İntratekal basıncın artmasıyla, hastanın ağrısının artması testin pozitif olduğunu gösterir. Spinal kordda basıncın artışı, disk, tümör ve osteofit gibi yer kaplayan lezyonlarda ortaya çıkar.
Östaki Tüpü Disfonksiyonu Değerlendirme Testleri. Valsalva Manevrası: Hasta ağız ve burun deliklerini kapatarak dışarıya hava vermeye çalışır. Bu manevra ile nazofarenksten östaki tüpü aracılığıyla orta kulağa pozitif hava basıncı verilir.
Perikard (kalbin etrafını saran kese) bir sıvı tabakası içeren ve kalbi çevreleyen bir kesedir. Kese içerisinde biriken sıvı miktarının normalde mevcut olan küçük miktardaki sıvıyı aştığı durumlar perikardiyal effüzyon (kalp kesesi içerisinde sıvı birikmesi) olarak tanımlanmaktadır.
Kalpte sıvı birikmesiyle ilişkili şikayetler, kalp zarının içinde biriken sıvının birikme hızıyla ilişkilidir. Egzersiz sırasında nefes darlığı, sırt üstü yatınca artan nefes darlığı, göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü, hıçkırık, ses kısıklığı gibi komşu organlara bası bulguları görülebilir.
Kalp büyümesi, hamilelik gibi vücutta kısa süreli bir stresin veya kalp kasının zayıflaması, koroner arter hastalığı, kalp kapakçık sorunları veya anormal kalp ritimleri gibi tıbbi bir durumun sonucu olabilir.
Doku ve organlarda sıvı birikmesine bağlı sıklıkla ortaya çıkan yakınmalar; nefes darlığı, öksürük/hırıltı, kilo artışı, gece uykudan nefes darlığı ile uyanma, bacaklarda şişme, karında şişkinlik, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantıdır.
Kan testi: Kalp kası iltihabı ile ilişkili enfeksiyonlar kan testi ile kontrol edilebilir. Bu hastalarda genellikle bakılan değerler arasında troponin ve CK-MB gibi kalp enzimlerinde yükselme gözlemlenir. Bunlar dışında sedimantasyon, CRP ve prokalsitonin değerleri yüksek seyredebilir.
Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Karın içerisinde yerleşen anevrizmalar karın ağrısı veya sıklıkla bele doğru yayılan ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Büyük anevrizmalarda hasta elini karnına koyduğunda eline bir top vuruyormuş gibi hissedebilir. Göğüs boşluğundaki anevrizmalar ise göğüs ağrısı, sırta vuran ağrı veya ses kısıklığına neden olabilir.
Çapı 6 santimetreden fazla olan abdominal aort anevrizması ve 5,5 santimetreden fazla olan göğüs bölgesi anevrizmaları özellikle tehlikelidir. Anevrizmanın yırtılmasından sonra, göğüs ya da karın bölgesinde sırta yayılan çok şiddetli bir ağrı ortaya çıkar. Bu şikâyetlere mide bulantısı da eşlik eder.
Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra nöbetler, enfeksiyonlar, bacaklarda kan pıhtılaşması ve kalp sorunları dahil olmak üzere başka sorunlarda meydana gelebilir. Beyinde damar genişlemesi beyin kanamasına yol açarak yukarıda saydığımız komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri