Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.
Camilerde fert planında (ferdi namaz) erkeğin önünde yer alarak rükû secde veya kıyam gerektiren namaz ibadetinin eda edilmesi kerahetle caiz olur namaz sahih olur. Evlerde de bir başka yer yoksa namaz kerahetle caiz olur.
Şayet aynı namazı erkekle kadın yan yana durarak tek başına kılsalar veya biri tek başına, diğeri cemaatle kılsa eda yönünden ortaklı olmadığı için namazı sahihtir.
Sadece "Sübhânallah" da diyebilir. Namaz kılanın önünden geçilmesi, onun namazına zarar vermez. Ancak geçen kimse günahkâr olmuş olur. Cemaatle kılınan namazlarda, yalnız imamın önünde sütrenin bulunması kâfidir.
Caiz değildir. İbni Âbidin'de buyuruluyor ki: Kur'an-ı kerime veya kağıda bakıp, öğrenerek okumak namazı bozar.
İlgili 17 soru bulundu
Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür (Fetavay-ı Hindiyye, I, 107).
Evet, ayet ve dua bilmeseniz de namaz kılmanız gerekir.
Namazın sevabından ve lezzetinden mahrum olmayın.
İÇ ÇAMAŞIRIYLA NAMAZ KILINIR MI? Tüm vücudu kapatacak şekilde bol ve uzun giyilen her elbise namaz için uygundur. Etek giyilse dahi altına herhangi bir tayt, çorap, ya da şort gibi bir şey giyme zorunluluğu bulunmasa da dışarıda es kaza gelebilecek kazalara karşı tayt gibi örtücü bir şey giymek iyidir.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Evet. Ters çevrilirse veya üstü örtülürse mekruh olmaz. Sual: Namazda gözleriyle başka yerlere bakmak mekruh mu? Evet, tenzihen mekruh olur.
Arada bir engel bulunursa kadınlarla erkekler aynı hizada namaz kılabilirler. Yani yan yana kılmakla, aynı hizada kılmayı karıştırmamak lazımdır. Namazı yukarıdaki şartlara uygun kılmazlarsa huşu ortadan kalkar, Nebimizin uygulamasına ters davranılmış olur ama kadınların da erkeklerin de namazı bozulmaz.
Güzel sonuç, takvâ iledir.” (Tâhâ, 20/132). Bu itibarla, bir kimse, namaz kılmayan eşine, beş vakit namazını vakti içinde eda etmesi için, namazın maddî ve manevî faydalarını güzellikle anlatmalı, geçmişteki ihmalkârlığından ötürü tövbeye davet ederek namaz kılmaya iknaya çalışmalıdır.
Erkeklerin görmesinden dolayı kadın farz namazı oturarak kılamaz, normal olarak namazın bütün farzlarını yerine getirir.
- Bir kadının namaz kılmayan bir erkekle veya bir erkeğin namaz kılmayan bir kadınla evlenmesi nikah akdine zarar vermez.
Soru: Karanlıkta namaz kılmak caiz midir? Cevap: Karanlıkta namaz kılmak mekruh kabul edilir ama bu secdeyi göremeyecek kadar karanlık için geçerlidir.
Demek istediğimiz şey; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın câiz oluşu konusunda hiçbir fark yoktur.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Cumhura göre namaz içerisinde kadının avret mahalli yüz ve elleri hariç bütün bedenidir (İbn Kudâme, el-Muğnî I, 470). Hanefîler, ayakların da avret olmadığını ve namaz kılarken açık bulunmasının caiz olduğunu söyler.
Bu sebeple, kılık kıyafeti düzgün olmalıdır. Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva'l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri göbek ile diz kapağı arası, kadının ise el ve yüz dışında bütün bedenidir. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Küçük ve büyük abdest sıkıştırırken ve yel zorlarken namaza durmak mekruhtur (harama yakındır). Bunlar, namazda kalb ve zihni meşgul ederek huzura engel olduklarından mekruh sayılmışlardır. Namaz arasında abdest sıkışıklığı zorlarsa, namazı bozmalıdır. Cemâat kaçırılacak bile olsa, namazı bozmak efdâldir.
Buna göre; kadınlar dar pantolon vb. eşyalar ile namaz kılmaları sakıncalıdır. Dar ve şeffaf olmayan elbiseler ile bayanların namaz ibadetini yerine getirmesinde ise bir sakınca bulunmamaktadır. Vücut hatlarını ortaya çıkarmayan bol, geniş bir pantolon ile namaz kılınabilir.
Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.
Sahih olup da, kabul olmayan ibadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. İbadetin kabul olması için, önce sahih olması yani o ibadete mahsus olan şartların yerine getirilmiş ve ihlas ile yapılmış olması lazımdır. Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri