En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Süt ve yoğurt, peynir, kefir gibi süt ürünleri en çok kalsiyum içeren besinler arasındadır. Günlük beslenme programına birkaç porsiyon süt ya da süt ürünleri eklediğinizde kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri (peynir ve yoğurt), tere, lahana, Brüksel lahanası, karalahana, brokoli, roka, pekmez, tofu, bamya, badem, incir, portakal, balık (sardalya gibi yağlı balıklar), kuru fasulye, mercimek, susam, yer fıstığı, karides, kuşkonmaz ve sarımsak gibi besinler kalsiyum içeriği açısından zengindir.
Kalsiyum için günlük gerekli miktar 1000 mg'dır. Gün içerisinde 2 kase yoğurt, 1 bardak süt ve 1 parça yağsız peynir ile yeterli kalsiyum alabilirsiniz. Eğer süt veya peynir sevmiyorsanız, brokoli, badem, fasulye, sardalya gibi gıdalardan da kalsiyum alabilirsiniz.
Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg'dır. 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir ile günlük kalsiyum ihtiyacı karşılanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kalsiyum bakımından en zengin besinler; haşhaş, susam ve chia gibi tohumlar, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, mercimek, soya fasulyesi, somon, portakal, tatlı patates, lahana, balkabağı, ıspanak, badem ve incirdir.
Sporcu beslenmesinde önemli bir yere sahip olan orta boy 1 haşlanmış yumurta besin değeri nedir dediğinizde şu rakamları hatırlayabilirsiniz: 0.34 gram karbonhidrat, 6.22 gram protein, 5.4 yağ, 191 mg kolesterol, 36.5 mg sodyum, 48.5 mg potasyum, 27 mg kalsiyum, 141 mg A vitamini, 0.8 demirden oluşur.
Erken yaşlarda kemik yapımı için, yetişkinlik döneminde ise kemik yıkımını en aza indirebilmek için yaklaşık 1000 mg kalsiyuma ihtiyaç duyulur. 1 bardak (200 ml) süt, 250 mg kalsiyum içerir. Sütün içerisinde bulunan kalsiyum aynı zamanda kas kasılmasının önlenmesinde de önemli bir görev üstlenir.
Ayran da benzer oranda vitamin ve mineral içeriyor. Bir bardak ayran, 200 miligramın üzerinde potasyum, 200 miligram civarında kalsiyum, sütle benzer oranlarda protein, fosfor, sodyum ve vitamin içeriyor. Ayran da sahip olduğu içerikle oldukça faydalı bir içecek.''
Kalsiyumun faydaları nelerdir? Kemik ve dişin yapısına katılarak kemik ve diş sağlığının korunmasında görev alır. Kemik erimesini ve kanser türlerinin oluşumunu engeller. Omurga kemiklerini güçlendirir ve duruşun düzgün olmasını sağlar.
Çocuklar için üretilen kalsiyum hapı çeşitleri, çocukların kas, kemik ve diş sağlığına katkıda bulunur. Bunun yanı sıra farklı hassasiyetleri olan kişiler için de uygun çeşitler mevcuttur. Örneğin laktoz hassasiyeti yaşayan kişiler için laktozsuz kalsiyum ilacı takviye çeşitleri bulunur.
Kalsiyum takviyeleri yemek yerken ya da yemekten sonra tok karnına kullanılabilir. Sindirim enzimleri kalsiyumun sindirilmesine destek olacaktır. Kalsiyum takviyeleri genellikle kapsül ve tablet formda olduğu için su ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Kalsiyum eksikliğine daha çok düşük paratiroid hormonu (PTH) değerleri ve düşük D vitamini seviyeleri neden olurken, kalsiyum içeren gıdaların yetersiz tüketilmesi, magnezyum eksikliği, böbrek yetmezliği ve bazı ilaçlar da neden olabilmektedir.
Kalsiyum ve magnezyum içeriği yönünden zengin olan süt, yoğurt, ayran, kefir, peyniri mutlaka tüketin. Sofranızda kuruyemiş ve kuru meyveler olsun. Kan yağlarınızda yükseklik varsa demir içeren yumurta ve kırmızı et tüketimini ölçülü yapın.
51 yaş üzeri kadınlarda günlük önerilen kalsiyum miktarı 1200 mg/gün olarak belirlenir. Hamile ve emziren kadınlar için kalsiyum miktarı 1000 mg/gün olarak önerilebilir. Genel sağlık durumunuz için kan kalsiyum değerlerinin rutin kontrollerini ihmal etmeyiniz.
Kalsiyum için seçenekler
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Türkiye'de şişelenmiş maden sularının on iki tanesi 150 mg/L nin üzerinde ve bunlardan beş tanesi de 300 mg/L üzerinde kalsiyum içermektedirler.
İçerisinde potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller bulunduran ayran, iyi bir mineral kaynağıdır. Aynı zamanda ayran, B2 ve B3 vitamini bakımından da zengindir. Yaklaşık olarak 100 gram ayran içerisinde 1,610 miligram B3 vitamini ve 0,020 miligram B2 vitamini bulunur.
Bunun yanında yumurtanın faydaları şu şekilde sıralanabilir: Yumurta önemli bir D vitamini içeriğine sahiptir. Bu nedenle vücudun D vitamini emilimini artırır. Bununla beraber kas ve kemik sisteminin gelişmesini sağlayan kalsiyum bakımından da zengindir.
Özellikle yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller, ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor. 1 fincan bamyada 82 mg kalsiyum var. Çiğ sütün 1 bardağında 300 mg kalsiyum var.
Kalsiyum deposu olan kuruyemiş ürünleri arasında badem, antep fıstığı, fındık, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği mevcut.
Özellikle A, B5, B9 (folik asit), B12, D, E, K, B6 vitaminlerini yüksek oranda içeren yumurta fosfor, selenyum, kalsiyum, çinko minerallerinden de oldukça zengindir.
Domateste Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Domateste kalsiyum eksikliğine karşı doğru zamanda kalsiyum nitrat gübresi kullanmak öneriliyor. Ancak doğru dozlarda, gereksinim halinde gübreleme yapılması gerekiyor. Bunun yanında, toprağın nemini dengede tutmaya özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri