Kalyon, İngilizler tarafından 16. yüzyıl'da geliştirilen rüzgarla giden, üç direkli, yelkenli, büyük savaş gemisi.
Salih Kalyon, 1946 yılında Ağrı'da doğmuştur ve aslen Trabzon, Çaykaralıdır. 1944'te Ayak Bacak Fabrikası adlı oyun ile Ankara Sanat Tiyatrosu'nda profesyonel oyunculuk kariyerine başladı. Akabinde Cahit Atay'ın "Sultan Gelin" oyunu ile AST çatısı altında oyunculuk kariyerine devam etti.
2.3 Osmanlı'da yelkenli savaş gemileri – Kalyonlar
Genel itibari ile yelkenlerle hareket eden savaş gemisi demektir ancak bu kelime 17. yüzyıldan itibaren farklı şekillerde kullanılmıştır.
Kadırga kalyon karşılaştırması
Kadırga ince uzun yapısı ve alçak bordası sayesinde çok süratli ve kıvrak hareket eden bu gemi tipi kalyon sınıfı büyük yelkenli gemilere karşı avantajlıydı. Kalyonlar yalnızca rüzgârlı havalarda yol alırken kadırga rüzgârsız havalarda da yol alabilirdi.
Kalyon Tasarımı
Kalyon'un gaga görünümlü karakteristik pruvası, kadırgadaki daha belirgin versiyonundan yola çıkılarak tasarlanmıştır. Kalyonun en boy oranı genellikle 3:1 idi.
İlgili 20 soru bulundu
Önceliği insana, topluma ve çevreye katkı sağlamak olan Kalyon Holding, uzun vadeli ilke ve hedefler çerçevesinde Türkiye'nin kalkınmasıyla paralel olarak yoluna devam ediyor. 1974 yılında, Hasan Kalyoncu ve Cemal Kalyoncu kardeşler, babaları Mehmet Kalyoncu'nun izinden devam ederek Kalyon İnşaat'ı kurdu.
Venedik donanmasının kalyonlarla boğazı kapatması karşısında bunlara karşı kadırgalarla karşı koyamayacağını gören Osmanlı yönetimi 1650'de gemi teknolojisinde değişiklik yaparak kadırgadan kalyon düzenine geçti.
Osmanlılar'da kalyon cinsi gemilere geçiş Girit savaşları esnasında (1645-1669) gündeme geldi. Kesin geçiş ise IV. Mehmed'in emriyle Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ve Kaptanıderyâ Bozoklu Mustafa Paşa'nın gayretleriyle oldu. 1682'de inşa emri verilen kalyonlar 1684'te denize indirildi.
Üç ambarlı 128 toplu kalyon olarak yapıldığı dönemde dünyanın en büyük savaş gemisi olan Mahmudiye Kalyonu, çok büyük bir savaş gemisidir. Okyanuslara hükmeden İngiliz ve Fransız gemilerinden bile daha büyük olan bu gemi Kırım Savaşı'na katılmış ve çok büyük yararlılıklar göstermiştir.
Kalyonlar İspanya'da geliştirilen ve ilk olarak yelken çağında 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Avrupalılar tarafından silahlı yük taşıyıcıları olarak kullanılan büyük, çok güverteli yelkenli gemilerdi ve 1600'lerin ortalarındaki İngiliz-Hollanda Savaşları'na kadar savaş gemisi olarak kullanılmak üzere tasarlanan ...
Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltı'lar buna en iyi örnektir. Geleneksel olarak tekne denilen diğer büyük gemi türleri ise büyük göl yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.
Osmanlı'da devlet adına tersanelerde ve gemi tezgâhlarında yapılan her geminin ayrı bir defterde kaydı tutulur ve “ miri “ gemi olarak bilinirdi.
KALYON YATIRIM HOLDİNG A.Ş. 1974 yılında Gaziantep'te kurulan Kalyon, Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile inşaat sektörüne girmiş ve bünyesine kattığı Kalen ve İngaz birlikteliğiyle enerji sektörüne de adım atarak hızlı bir büyüme göstermiştir.
Kalyon İnşaat; altyapı, üstyapı, karayolu, raylı sistemler, deniz geçişi boru hattı, doğalgaz ve petrol boru hattı, enerji ve çevre projelerinde faaliyet gösteriyor.
DUVAR - Kalyon Holding, yenilenebilir enerji üretim faaliyetlerini yürüten Kalyon Enerji'nin yüzde 50'sini 1,8 milyar dirheme, yani yaklaşık 490 milyon dolara Abu Dabi merkezli International Holding Company'nin (IHC) iştiraki International Energy Holding'e (IEH) sattı.
Bu yardım kuvvetinin başında Karamürsel Bey bulunuyordu. Bu donanma ilk olarak Marmara Denizi'nde güvenliği sağlıyordu. 1327 yılında Karamürsel'de ilk tersane kuruldu ve ilk Osmanlı gemileri inşa edildi.
- Denizlerde kazanılan üstünlüğün kaybedilmek istenmemesi Osmanlı Devleti'ni donanma gücünü yenilemelerine ve kadırgadan kalyona geçilmesine neden olmuştur.
Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir. Osmanlı donanması tamamen yakıldı.
Osmanlı Devleti'nin donanması tarih boyunca 4 kez yakılmıştır. Bu olaylar kronolojik sıraya göre aşağıdaki şekildedir. Donanmanın ilk yakılışı 1571 yılında İnebahtı Savaşı esnasında olmuştur. Donanma, Haçlılar tarafından Akdeniz'de yakılmıştır.
PARMAKSIZOĞLU; a.g.m., s.208- UZUNÇARŞILI; Osmanlı Devleti'nin Merkez ve Bahriye Teşkilâtı, s.417. Donanma'nın başkomutanı olarak Kaptan Paşa herşeyden önce II. Beyazıt döneminden itibaren Doğu Akdeniz'de ticaret güvenliğini sağlamakla görevlendirilmiştir.
Bu dört deniz olayı ise, 1522 Rodos Seferi, 1538 Preveze Deniz Savaşı, 1565 Malta Seferi ve 1571 İnebahtı Deniz Savaşıdır.
Kalyon Enerji'nin yüzde 50'si BAE'li IEH'ye satıldı
Kalyon Holding, faaliyette bulunduğu enerji sektöründe, Abu Dhabi Borsası'nda halka açık olan International Holding Company PJSC'nin iştiraki International Energy Holding (IEH) ile enerji alanında stratejik iş birliğine imza attı.
Aslen Trabzon'un Çaykara ilçesinin Koldere köyündendir. Babası saatçilik yaptığı için Çaykara'dan Ağrı'ya gitmiştir ve bu yüzden orada doğmuştur. Daha sonra Sakarya'ya yerleşmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri