Kumkuat meyvesi ekşi, kabuğu ise tatlıdır. Bu yüzden genellikle kabuğuyla birlikte tüketilir. Ancak sade bir şekilde yenilecekse, mutlaka bol su ile durulanmalıdır. Tatlı ve ekşi tadın birbirine karışmasını sağlamak için, iki parmak arasına alınır ve hafifçe yuvarlanır.
Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlamakla beraber kalp ve damar sistemini de korur. Kamkat içeriğinde yoğun oranda A vitamini barındırmasında dolayı göz sağlığına çok iyi gelir. Kamkatın sağladığı flavonoidler vücuda yerleşmek isteyen kanser hücreleri ile savaşır. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kamkat insan sağlığı için oldukça faydalı bir meyvedir. Ancak aşırı derecede tüketildiği zaman vücut için zararlı olabilir. Yapısında bulunan şeker sebebi ile şeker hastalarının dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.
C vitamini ve lif açısından zengin bir meyvedir. Sağlığa birçok fayda sağlayan kamkat meyvesinin içerisinde demir, B vitaminleri, manganez, bakır ve kalsiyum yer alır. Bunun yanında yüksek oranda da su içermektedir. Kilo vermek isteyenler için sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kamkat kaç tane yenir? Kumkuat, ülkemizde çok bulunan ve tercih edilen bir meyve değildir. Diğer meyvelerde olduğu gibi miktarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekir. 1 porsiyon meyve olarak ortalama 2-3 adet tüketilmesi yeterlidir.
Çin kökenli bir turunçgiller ailesine mensup olan bu meyve hakkında genellikle kamkat nasıl yenir gibi sorular çokça sorulmaktadır. Şifa kaynağı olan bu meyvenin tadı ekşimtırak, kabuğu ise tatlıdır. Bu nedenle en ideali kabuğuyla birlikte tüketmektir.
Kamkat Gaz Yapar mı? Hayır, kamkat, kumkuat gaz yapmaz. Çünkü bu meyve mineralleri sayesinde bağırsaklarınızın rahatlamasına yardım eder ve şişkinlik ya da gaza neden olmaz.
Mandalinadan bile küçük, ufacık bir meyve olan kumkuat, hafif limonu andıran şekli, olgunlaşınca iyice portakala benzeyen rengi ve ekşimtrak tadıyla tam bir turunçgil olduğunu dört bir koldan haykırmayı da ihmal etmiyor ama.
KUMKUAT - KAMKAT
Saklama Koşulları: Buzdolabında 2 haftaya kadar ya da oda sıcaklığında 3-4 gün saklanabilir.
Temizlenen ve yıkanan kamkatlar bir zeytin yer gibi kabuğuyla beraber tüketilir. Kamkat nasıl yenir faydaları nelerdir sorularına cevaben birçok meyvede olduğu gibi güç veren vitaminlerin bir kısmının kabukta olduğunu söyleyelim. Vitamini kabuğundadır diyerek, ufak turunçgil kamkatı lokma lokma tüketebilirsiniz.
Güneş ışığının yetersiz olduğu durumlarda çiçek açmaz, meyve vermez ve yaprak döker. Bitki bodur yapıda olduğu için sadece genç bitkilerin saksısı 2 yıl sonra değiştirilmelidir. İdeal toprak pH değeri 6,5-7 civarında olmalıdır.
Turunçgillere alerjisi olanlar kamkat tükettiklerinde bazı alerjik semptomlarla karşılaşabilirler. Mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, kaşıntı, hırıltılı solunum, kan basıncında düşüş bu semptomlara örnek olarak gösterilebilir.
Kamkat ağacı satıcısı Ertan Koç, bu meyvenin çoğu hastalığı iyi geldiğini iddia ederek, "Kamkatta bolca bulunan C vitamini takviyesi sayesinde yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur. Cilt sağlığını destekler ve aynı zamanda şeker hastalığına da çok iyi geliyor.
Kamkat, “turunçgiller ailesinin küçük mücevheri” olarak adlandırılır. Kamkat ağacı hem bahçelerde, hem de evlerinizde saksılarda yetiştirebileceğimiz bir bitki çeşitidir.
Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişen kamkat ağacı, kışın don olaylarının olmadığı ılıman bölgelerde büyüyebilir. Türkiye'de ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilse de en iyi veriminin çay yöresi olarak tanınan Rize'den alındığı bilinir ve yaz mevsiminde yağmur sever.
Kamkat Fidanı Çekirdekten Tohumdan Üretilebilir mi? Elbette kamkat fidanı tohumdan üretilebilir fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus çekikrdekten çıkan bitki hiçbir zaman aslına %100 benzememesidir.
İngilizce kumquat "turunçgillerden bir meyve" sözcüğünden alıntıdır.
Kamkat meyvesi yaz aylarının ortasında çiçeklenmeye başlar. Çiçekler sonbaharın gelmesiyle yerlerini meyveye bırakır. Meyvelerin oluşması ve olgunlaşması da ocak ayını bulmaktadır. Ocak, şubat ve mart aylarında kamkat meyvesi olmuş duruma gelecektir.
C vitamini bakımından zengin olduğundan dolayı, grip, nezle, mevsimsel soğuk algınlığı, öksürük gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücudu korur. Bu yüzden bağışıklık sistemi zayıf ve kolay hastalanan kişilerinin bolca kamkat tüketmesi gerekir.
Kamkaz C vitamini yönünden de oldukça zengin bir bitkidir. Kamkat meyvesinin faydaları şöyle: “Kamkat meyvesi doğru tüketildiğinde kolesterol seviyesini dengeler. Buna ek olarak kolesterol kaynaklı rahatsızlıkların da önüne geçen bir özelliği bulunur.
Kamkat bitkisi cilde temas ettiğinde bıraktığı koku uzun süre gitmez. Kamkat fidanı narenciye çeşitleri içerisinde en geç çiçek açan tür olduğunu da söyleyelim.
Yongali göz aşı yöntemi haziran dönemi ile beraber sadece badem, kabuk kavlaması gerçekleşmiyorsa eylül ayından sonra kamkat ağaçlarında uygulanabilir. Ayrıca yongali göz aşı yöntemi şubat sonu ile itibaren tüm meyve ağaçlarında uygulanabilir.
Kamkat ağacı gerekli bakım, budama, sulama vb. işlemleri yapıldığı takdirde 20-25 sene kadar yaşamakta ve meyve vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri