Issız bölgelerde tek başına çadır kampı ciddi güvenlik açığı oluşturabilir. Ama arkadaşlarınız ya da ailenizle kalabalık bir kamp yapacaksanız bu bölgelerin keyfini doya doya çıkarabilirsiniz. Çadırda kamp yapmak gerekli önlemler alındığı müddetçe oldukça güvenli.
Hem orman içinde ve dağ eteklerinde hem de deniz kıyısında yapılabilen kampçılık doğa ile iç içe olmak demektir. Her türlü doğa etkinliğinin temelini oluşturan bu spor zihinsel açıdan da rahatlamayı mümkün kılar. Kamp malzemelerinin eksiksiz olarak temin edilmesi kamp yapmanın temelini oluşturur.
İlgili 22 soru bulundu
Kamp yapanlara “kampçı” denir. Kampçılar, kentin etkilerinden ve günlük işlerden uzak bir şekilde temiz havada yaşamayı deneyimler.
Kamp, baraka, tente veya çadır gibi araçlardan oluşturulan konaklama yeridir. Açık havada geçirilen zaman, kampı günübirlik gezilerden, piknik yapmaktan ve diğer kısa süreli eğlence aktivitelerinden ayırır. Bir eğlence etkinliği olarak kamp yapmak, 20. yüzyılın başlarında popüler hale geldi.
6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. Maddesi uyarınca “açıkça kamp yapılabileceği belirtilen yerler dışında” konaklamak, kamp yapmak, çadır kurmak kısaca kanunda geçen tabiriyle “gecelemek” YASAKTIR. hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak, Yasaktır.
Kamp çadırlarında su geçirmezlik mevsim sınıflandırılmasında da anlaşılır. Örneğin 3 mevsim çadır olarak adlandırılan modeller, ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları için uygun olup düşük de olsa su geçirmez niteliktedir.
Ülkemizde belirlenen kurallar neticesinde çadır kurmak belirlenen alanlar dışında yasaklanmıştır. Yani bugün şehirde, ormanlık alanlarda ve sahillerde izinsiz olarak çadır kurup gecelemek isterseniz resmi kurumlar sizi men edecek ve idari para cezası yazacaktır.
Dar kesimli ya da nefes almayan kumaşlardan üretilmiş giysiler fazla terlemenize neden olabilir. Bu sebeple pamuklu, ince, bol kesimli giysileri kamp alanlarında tercih edebilirsiniz. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde sıcak havanın etkisiyle kısa kollu giysiler giymek isteyebilirsiniz.
Zemin matları çadırın zeminini çakıl taşlarına, bitki köklerine karşı koruyan ve aşınma ya da delinmeleri engelleyen önemli bir kamp ekipmanıdır. Kamp tatillerinde düzenli olarak bir zemin matı kullandığın takdirde çadırının kullanım ömrünü de bir hayli uzatabilirsin.
İç giyimin doğru olması, sizlere soğuktan daha iyi bir koruma sağlar. Gece yatacağınız zamanlar için de uygun kalınlıkta ve rahat olan ürünleri tercih etmeli ya da uyku tulumu kullanmalısınız. Kamp kıyafetleri konusunda eşofman takımlarını ve erkek sweatshirt ürünlerini bu kamplarda tercih edebilirsiniz.
Doğa yürüyüşü, kano yapma, egzersiz, spor, eğlence ve başka aktivitelerle yaz kampının geleneksel özellikleri vardır. Ayrıca sahne sanatları, müzik, bilgisayar programlama, dil öğrenimi, matematik dersleri, engelli çocuklar için özel etkinlikler yapılır.
Çadırlar farklı kamp alanlarına kurulduğu için taşınabilir özelliğe sahip olan tuvaletlere ihtiyaç duyulur. Genellikle tasarımı iki parçadan meydana gelen eşyalar Alt kısımda bulunan atık kaseti rahat bir şekilde sökülebilen bu modeller uygun alanlarda temizlenebilir.
Kurtlar diğer vahşi hayvanlara nispeten ateşten en çok korkan canlılardır. Bu yüzden yazımın başında da belirttiğim kamp ateşimizin hemen yanında meşaleler bulundurmalıyız. Olası bir tehditte meşaleleri kamp ateşimizde derhal yakıp kendimizi savunabiliriz. Yılanlar genellikle bahar ve yaz aylarında tehdit oluştururlar.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Yaz aylarında kullandığınız çadır kış ayları için uygun olmaz. Zorlu hava şartları karşısında sizi korumaya yetmez ve üşümenizi engelleyemez. Kışlık çadır kullanarak soğuk havalarda yapacağınız kamplarda rahat edebilirsiniz. Kış aylarında dağlarda kamp yapacak iseniz 5 mevsim çadır kullanmanız gerekir.
Çadırı hayvanların kullandığı yol üzerine kurarsanız,gece uyurken üzerinizden domuz sürüsü geçebilir! Ayı,kurt,yılan,akrep zaten başlı başına tehlikeyken bir de kaçak avlanan avcılar var.Nereye ateş ettikleri belli değil,aman dikkat!
Çadır Yeri Seçimi
Çadır alanının sel basması, yıldırım, taş düşmesi ve çığ gibi tehlikelerden uzak bir yer olmasına dikkat et. Kaya düşmelerine karşı kaya altına çadır kurulmamalıdır. Yıldırım tehlikesine karşı da bölgedeki tek ağaç altına ve mağara içinde duvara bitişik çadır kurulmamalıdır.
2021 yılı itibariyle izinsiz kamp kuranlara, belirlenen yerlerin dışında çadır kuranlara 5326 sayılı kanununu 32. Maddesi uyarınca 427 TL idari yaptırım cezası uygulanmaktadır.
Bu nedenle mavi bayraklı bir plajda çadır kurmanın yasak olduğunu ve izinsiz bir şekilde çadır kurduğunuz takdirde 2022 yılı itibariyle 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 32. Maddesi gereğince 581 TL cezaya maruz kalabileceğinizi bilmelisiniz.
Öncelikle düzgün, çok fazla ortalıkta bulunmayan, temiz bir nokta seçilmelidir.Taş düşmesi, toprak kayması ve çığ gibi tehlikelere karşı yamaç diplerine çadır kurulmamalıdır.Yıldırım düşmesi ve fırtınaya karşı tepe ve yamaç üstlerine (zirvelerine) çadır kurmamalıdır. Su kaynaklarının olduğu bölgeye yakın olun.
Kamp denince akla önce çadırlar ve izciler gelir. Oysa kamp kültürü 150 yıldan fazladır çocuklarla ve gençlerle birlikte dönüşüyor. Bugünkü kamplar çocukların ilgi duydukları şeyleri yaptığı ve birbirlerinden ilham alarak geliştikleri çok özel yerler…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri