Teheccüd namazının sünnete uygun olarak kılınışı önce yatsı namazını kılarak bir süre uyumak gerekmektedir. Daha sonra uykudan uyanarak önce teheccüd namazı ardından da virt namazı kılınması sonra da sabah namazının kılınması şeklinde olmaktadır. Sabah namazı vakti girmeden teheccüd namazı kılınabilmektedir.
Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.
Dinimize göre Teheccüd namazı yatsı namazından sonra ve de geceleyin kılınmaktadır. Bir süre uyuduktan sonrasında kişi gece boyunca yani sabah namazı vaktinin gelmesine kadar bu namazı kılınabilir.
Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre, kaza namazı bulunan kimselerin farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan (revâtib) sünnetler ile teheccüd ve kuşluk namazı gibi nâfileleri kılmaları da caizdir.
Soruyu Haremeyn de bulunan öğrenci veya umrecilerin orada kılınan teheccüde iştirak edip etmemeleri açısından cevapladım. Uyumadan teheccüde iştirak edip teheccüd kılmaları caizdir. Ülkemizde teheccüd kılnan mescidlere uyumaya fırsat bulmadan da iştirak yine caizdir.
İlgili 15 soru bulundu
Teheccüd namazının sünnete uygun olarak kılınışı önce yatsı namazını kılarak bir süre uyumak gerekmektedir. Daha sonra uykudan uyanarak önce teheccüd namazı ardından da virt namazı kılınması sonra da sabah namazının kılınması şeklinde olmaktadır. Sabah namazı vakti girmeden teheccüd namazı kılınabilmektedir.
Müslümanlar gece boyunca yatsı namazından sabah namazına olan süre boyunca ne zaman uygun olurlarsa o zaman kılabilirler. imsaktan ne kadar önce kılınabileceğini birçok kişi merak etmektedir. teheccüd namazını kılabilirsiniz.
Allah Resûlü (sas) gece namazını ikişer rekât hâlinde kılmayı tavsiye etmiş, ilk iki rekâtın kısa tutulmasını öğütlemişti: “Biriniz geceleyin kalktığında, namaz kılmaya önce kısa iki rekâtla başlasın.” (Müslim, Müsâfirîn, 198) O (sas), gece namazını bazen evinde, bazen de mescitte kılardı.
Böylelikle 10 yıllık bir vakit namazının borcunu ödemek için ise 4 ay boyunca vakit namazının hemen arkasından 6 adet kaza namazı kılınması durumunda o namazın 10 yıllık borcunu ödemiş olursunuz. Kaza namazı bu şekilde kılınarak borcu olan namazların silinmesi için kılınan bir ibadettir.
Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rek'at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.
Sonra tekrar uyumuş. Bu mümkündür. Bu şekilde değil de gece saat 2'de veya 3'te, teheccüdü kılıp yatabilir. Saat 5'te uyanmışsa, imsak da saat altıya doğruysa yine teheccüdü kılabilir.
Teheccüd namazı da diğer namazlar gibidir. Teheccüd namazında Sübhaneke, Fatiha, Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena sureleri okunabilir.
Ramazanda kılınacak namazlara baktığımızda ilk gece namazı, ilk gündüz namazı, geceleri kılınacak nafile namazları, sahura kalkıldığında kılınacak 2 rekatlık namaz (Teheccüd) ve Ramazan ayı boyunca kılınacak Teravih namazı olduğunu görüyoruz. Namazların özellikle cemaatle kılınması büyük önem taşıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığının yapmış olduğu açıklamaya göre yatsı namazının kılma vakti akşam namazı vaktinin çıkması ile başlar. Bu vakit imsak vaktine kadar devam eder.
Peygamber (s.a.s.)'in genelde yatsı namazını, şafak battıktan sonra gecenin üçte biri geçinceye kadarki vakit arasında kıldığı ve genelde bu vakitten sonraya tehir etmediği, bazen ise gece yarısına kadar tehir ettiği, istisna olarak da gecenin çoğunun geçtiği vakte kadar tehir ettiği söylenebilir.
Cevap: Şafak vaktine kadar (sabah namazı vaktine kadar) namazını kılabilir. 3 Soru: Yatsı namazını akşam namazından önce kılabilir miyim? Cevap: Yatsı namazı akşam namazından önce kılınırsa namaz batıl olur.
Bunu, sabah namazından sonra 6 geçmiş namaz, öğle ve tüm vakit namazlarından sonra 6 günlük geçmiş namaz kılarak bir günde bir aylık namaz borcu ödenebilmektedir. Bu da 12 gün aynı şekilde devam ederek bir yıllık geçmiş namaz borcu ödenebilir demektir.
İhmal ve tembellik sebebi ile namazı vaktinde kılmayan kimse, bu namazı kaza etmekle namaz borcundan kurtulur. Namazı vaktinde kılmamanın vebalinden kurtulmak için ise kişinin tövbe etmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/85).
Efendimiz sahabeye vefat eden yakınları için oruc, hac, zekat, adak borçlarını onlar adına yapmaya ya da onlar adına fidye vermeye izin vermiştir. Bazıları bu ibadetlere namazı da ekleyip vefat edenin namaz borçlarını da fidye ile ödemeyi ihdas etmişlerdir.
Şükür namazı iki rekat olarak kılınmaktadır. Namaz sırasında edilebildiği kadar dua edebilecek Müslümanlar böylece normal namaza göre daha uzun bir şekilde namaz kılabilir. Şükür namazı Allah'a şükrederek başlanmalıdır. Niyet etmek için kişilerin "Niyet ettim Allah rızası için Şükür namazı kılmaya" demesi yeterlidir.
Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir. Bu durumda iki rekâtta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekâtta da selam verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 468-469).
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır.
Değerli kardeşimiz, Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Vitir veya teheccüt namazı imsak vaktinden biraz öncesine kadar kılınabilir. Ramazan dışındaki aylarda sabah ezanı vaktin sonuna doğru okunmaktadır.
Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir.
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri