Şirket kurmadan satış yapmak, havale ve EFT yöntemleriyle mümkün iken, şirket olmayanlara özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onaylı ödeme alma firmalarının vermiş olduğu sanal pos ara yüzleri sayesinde ödeme rahatlıkla alınabilmektedir.
Eğer Trendyol, Hepsiburada ve N11 gibi sitelerde bir mağaza açmak ve ürünlerinizi satmak istiyorsanız bunun için bir şirket kurmanız gerekiyor. Bu sitelerde satış yaptığınız zaman kazandığınız gelir üzerinden bir vergi ödemesi yapmak zorundasınız.
İnternetten şirket açmadan satış yapmak isteyen ve yukarıdaki esnaf muafiyeti belgesi şartlarını taşıyan kişiler esnaf muafiyet belgesi almak için bağlı olduğu ilçenin vergi dairesinin mal müdürlüğü bölümüne giderek başvurmalıdır.
Hangi Pazaryerleri Şirket Olmayı Gerektirmez? Yurtdışında Amazon, Ebay, Etsy gibi pazaryerlerinde şirket kurmadan bireysel olarak satış yapılabiliyor.
Eğer ek gelir olarak e-ticaret yapmak istiyorsanız ve şirket açmak istemiyorsanız kullanabileceğiniz uygulamalar bulunuyor. Bunlardan Türkiye'de en çok bilinen ve kullanılanı Gittigidiyor ve Amazon. Bu iki internet sitesinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Trendyol'da satış yapmak için bir şirket sahibi olmanız gerekir. Eğer şirketiniz yoksa, öncelikle şirket kurmalısınız.
E-ticaret sitesi için gerekli evraklar nelerdir sorusuna şirketi açarak satışları faturalandırmak gerekir yanıtını verebiliriz. Vergi mükellefi olmak gerekir. İnternet üzerinden banka havalesiyle ya da banka kartıyla satış yapabilmek amacıyla sanal pos almanız mümkün değildir.
İlk kez satışa başlamayı düşünüyorsanız ve bunu internet ortamıyla sınırlı tutacaksanız şirket kurma durumu kafanızı karıştırabilir. Çünkü yasal olarak e-ticaret yapmak için şirket türü fark etmeksizin bir kuruluşun inşa edilmesi zorunlu. Fakat belli kriterleri karşılayan küçük işletmeler şirket kurmaktan muaf.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Şirket kurmadan satış yapmak, havale ve EFT yöntemleriyle mümkün iken, şirket olmayanlara özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onaylı ödeme alma firmalarının vermiş olduğu sanal pos ara yüzleri sayesinde ödeme rahatlıkla alınabilmektedir.
Evlerde üretilen ürünleri, bir e-ticaret sitesi, online pazar yerleri veya sosyal medya üzerinden satan kişiler, evden çalışanlar için vergi mükellefiyeti muafiyetinden faydalanabilir.
İnternetten yapılacak satışlar için gelir vergisi muafiyeti dışarıda tutulduğunda şirket kurmak zorunludur. Şirket kurmak için vergi levhası çıkartılması gereklidir.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir.
İnternetten yapacağınız satışlar için e-ticaret şirketinize bir vergi levhası da almalısınız. Bu durum bir de şirket kurulmasını gerektirdiği için bu süreçte bir mali müşavir ile ortak çalışabilirsiniz.
E-ticaret Şirketi Kuruluş Maliyeti
Yaklaşık olarak belirtecek olursak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti, 400 TL'dir. Limited şirket kurmanın yaklaşık maliyeti, 1.800TL civarındadır. Anonim şirket kurmanın yaklaşık maliyeti ise sermaye blokajını saymazsak 2.500 TL civarındadır.
Vergi Levhası Olmadan Trendyol'da Satış Yapılabilir Mi? Şirket kurmak için vergi levhası almanız gerekmektedir. Trendyol'da da şirketiniz olmadan satış yapamazsınız. Ayrıca Trendyol'un başvuru esnasında sizden istediği belgeler arasında vergi levhası da bulunmaktadır.
Trendyol'da satıcı olabilmeniz için anonim, limited, şahıs veya diğer şirket tiplerinde bir kuruluşunuzun olması gerekmektedir. Vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.
Başka bir deyişle Trendyol'da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.
Sonuç olarak şirket kurmadan vergi mükellefi olmak söz konusu değildir.
Türk Ticaret Kanunu'na göre devlet memuru statüsünde çalışan kişilerin şahıs şirketi kurması, tacir veya esnaf olarak çalışması mümkün değildir. Fakat özel sektör çalışanları iş sözleşmeleri çerçevesinde şahıs şirketi kurabilmekte ve iş sözleşmesi tarafından engellenmedikleri takdirde ticari faaliyet yürütebilmektedir.
Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır. Basit usulde yıllık gelir vergisinin, iki taksit şeklinde ödenmesigerekir. İlk taksit şubat ayında, ikinci taksit ise Haziran ayında ödenir.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
Satışlar İçin Vergi Mükellefi Olmak
Instagram üzerinden satış yapmak hukuki olarak bir e-ticaret faaliyetidir ve yapılan satışların yasal olabilmesi için çeşitli vergilendirmeler bulunmaktadır. Vergi mükellefiyeti olmadan kazanç sağlayanlara ilişkin cezalar bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri