Sıhrî hısımlık sebebiyle evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar dört grupta toplanır: 1. Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri. 2. Oğul ve erkek torunların eşleri. 3. Kayınvâlide ile eşin baba ve anne tarafından nineleri.
Sürekli mahremiyet
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
1. derece akraba: Annemiz, babamız ve çocuklarımız birinci derecede kan bağımız olan akrabalarımızdır. 2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
İslam hukukunda sürekli evlenme engellerinden biri olan ve nikâh akdi neticesinde oluşan akrabalık bağına, sıhriyet adı verilmektedir.
“Medeni Kanunun 18. maddesinde “Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur.” denilmek suretiyle sıhri ( kayın ) hısımlığın tanımı yapılmış, bu tanımlama çerçevesinde eşleri birbirine karşı sihri hısım olarak nitelendirmek mümkün değildir.”
İlgili 38 soru bulundu
Kan hısımlığı, birbirinin soyundan veya ortak bir soydan gelen kişiler arasındaki hısımlıktır. MK.m.17/П, kan hısımlığını ikiye ayırır: “Biri diğerinden gelen kişiler arasında üst soy alt soy hısımlığı; biri diğerinden gelmeyip de, ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı vardır.”
Derece Akrabalar: Anne, baba ve çocuklar birinci derecede kan bağı olan akrabalardır ve ilk tercih edilen sınıftır. 3. Derece Akrabalar: Yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalardır. 4. Derece Akraba: 3. derece akrabalarımızın çocukları 4. derece akrabamız olur.
Evlenilmesi haram olan kadınlar anlamında fıkıh terimi.
Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
- Eşinin amcası [ve eşleri], - Eşinin halası [ve eşleri], - Eşinin teyzesi [ve eşleri].
Buna göre İslam hukukunda geçici evlenme engeli meydana getiren sebepler din farklılığı, boşanma, dört evlilik, sıhri hısımlık, mülkiyet ilişkisi, iddet, ihramlı olmak, lian ve zinadır.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun.
Maddenin ikinci fıkrasına göre kan hısımlığı üstsoy-altsoy ve yansoy hısımlığı olarak ikiye ayrılmıştır. Eğer hısımlar birbirinden gelmekte ise(büyükbaba, baba, çocuk, çocuğun çocuğu) üstsoy-altsoy, hısımlar ortak bir kökten gelmekte ise(kardeşler, dayı- yeğen) yansoy hısımlığı mevcuttur.
Kayın hısımlığı, bir kimsenin eşinin kan hısımları ile olan hısımlık bağıdır. MK 18 I bunu şöyle ifade eder; eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımı olurlar. Buna göre mesela kayınpeder, kayınvalide yani bir kimsenin eşinin babası veya annesi, o kimsenin üstsoy kayın hısımıdır.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Bunlar: anne, kız, kız kardeş, hala, teyze, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızlarıdır. Bu kadınlarla erkeğin nikâhlanması ittifakla haramdır (Bk.
Kan bağı ile değil, kanuni yollarla oluşan hısımlıktır. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre: Karı ve kocadan her birinin kan hısımları, öteki eşin, aynı derecede sıhrî hısmı olur. Evlenmenin sona ermesi ile sıhrî hısımlık sona ermez.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, 3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.
Bu bağlamda usul kelimesi kişinin anne, baba ve onların anne ve babası şeklinde yukarıya doğru devam eden ve kendisine kan bağıyla bağlı üst soy hısımlarını, fürû ise aynı şekilde aşağıya doğru devam eden alt soy hısımlarını ifade eder.
TMK'nun 129. maddesinin 1/1. bendine göre “Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında” evlenmek yasaktır. Burada üstsoy ile altsoydan kastedilen; bir kişinin anne – babası ile, büyük anne – büyük babası ile, çocukları ile, torunları ile evlenmesi yasaktır.
Akraba / Hısım
Türkçe Sözlük'te akraba, kan bağıyla birbirine bağlı olan kimselere (TDK, 2011, s. 72); hısım ise evlilik yoluyla aralarında bir ilişki, bir yakınlık doğan kimselere (TDK, 2011, s. 1095) denir.
Türkbilig, 2013/26: 63-66. Kan bağı ve evlilik dışı akrabalık ilişkileri, bireylerin biyolojik akrabalarının dışında karşılıklı rıza göstererek sonradan oluşturdukları bir akrabalık ilişkisidir.
Geleneksel akrabalık ilişkilerinden farklı olarak ailesel, aşiretsel veya kan bağına dayalı bir ilişki yerine, sınırları belirlenmiş kurallar çerçevesinde sosyal olarak kurumsallaşmış yapılardır Kirvelik ve Musahiplik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri