En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Demirin yanı sıra vücudunuzun yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmek için folat ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu ve diğer önemli besin maddelerinden yoksun bir diyet, azalmış alyuvar hücresi üretimine neden olabilir. Ek olarak, bazı insanlar yeterli B-12 tüketebilirler, ancak vücutları vitaminleri işleyemez.
10) Hindi Eti
Hindi etini haşlama ya da ızgara pişirimde tercih ederseniz kan değerlerinin daha hızlı toparlanmasına yardım edebilirsiniz. Hindi eti tüketerek kansızlığı çözmek için öğünlerde yer alan diğer besinlere de dikkat etmeniz tavsiye edilir.
Yetişkinlerde demir eksikliğinin en belirgin sebepleri; çay, kahve tüketiminin fazla olması, etin kavrularak ya da fırında fazla pişirilmesi ile sosis, salam gibi işlenmiş besinlerin sık tüketilmesidir. Bazı kişilerde demir bağırsak tarafından yeterince emilemez. Bu da demir eksikliğine neden olan bir başka etkendir.
İlgili 22 soru bulundu
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir. Balık ürünleri de kansızlığa iyi gelmektedir.
Dut pekmezi: Dutun kan yapıcı özelliği sayesinde anemi hastalığında dahi kullanılabilecek kadar etkili nadir besinlerden biridir.
Folik asit, kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan bir vitamindir ve demir eksikliği anemisi olan kişilerin alması gereken önemli bir besindir. C vitamini ise demir emilimini artırır, bu nedenle demir eksikliği anemisi olan kişilerin beslenme planlarında C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeleri önerilir.
Erkeklerde 13,5 g/dL, Kadınlarda 12 g/dL, Çocuklarda 11 g/dL, Hamilelerde ise 10 g/dL'nin altındaki HGB değeri, hemoglobin düşüklüğü olarak değerlendirilir.
Kansızlık durumunda vücut, hipoksi olarak bilinen oksijen yetersizliğini ile mücadele eder. Bunun yaşanması durumunda dokulara olması gerekenden daha az miktarda oksijen gidişi olur. Demir eksikliğine yüzünden oluşan kansızlık uzun sürerse, kalp büyüyebilir ve bu da kalp yetmezliğine sebebiyet verebilir.
Başlangıç veya orta evrelerdeki kansızlığı ortadan kaldırmak için demir, B12 ve folik asit takviyeleri yapılabilir. Bu takviyeler oral yolla alınan haplar şeklinde olabileceği gibi enjeksiyon yöntemiyle de uygulanabilir. Tedavi hastanın durumuna göre genellikle 3-6 ay aralığında devam eder.
Verilen kan ne kadar sürede yeniden üretilir? Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır.
C vitamini gıdalardaki demirin vücutta daha fazla emilmesine yardımcı olur. Böylelikle dolaylı yoldan vücudun kırmızı kan hücresi yapmasına katkı yapar. Narenciyeler, kivi, çilek ve biber iyi C vitamini kaynaklarıdır. Bakır, demirin kan dolaşımında kullanımına yardımcıdır.
Kan verme işleminden sonra, vücuttaki kan hücreleri ve sıvısı doğal olarak yeniden oluşur. Vücut, kemik iliği adı verilen organında sürekli olarak yeni kan hücreleri üretir. Bu süreçte, bağışlanan kanın yerini almak için yeni kan hücreleri üretilir.
Beslenme Değişiklikleri: Demir eksikliği anemisi gibi durumlarda, demir açısından zengin besinler tüketmek önemlidir. Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demir açısından zengin kaynaklardır.
Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Eğer daha hızlı etki etmesini istiyorsanız karışımı 2 yemek kaşığı pekmezle hazırlayıp sabah ve akşam, günde 2 kez aç karnına içebilirsiniz. Bu uygulamayı her hafta 6 gün uygulayıp 1 gün vücudunuzu dinlendirebilir, bu şekilde kısa sürede kansızlık üzerindeki olumlu etkilerini dahi görmeye başlayabilirsiniz.
Aneminin 4 ana nedeni vardır; kan kaybı, kırmızı kan hücresi üretimi eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin hızlı yıkımı ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan vitamin ve mineraller (demir, B12 vitamini ve folik asit) alım veya emilim eksikliğidir.
- Kansızlığı önlemek için düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Günlük protein, demir ve çinko ihtiyacını karşılayacak besinler tüketilmelidir. - Yemeklerden önce ve sonra kafeinli içecekler tüketilmemelidir. - Demli çay yerine açık çay tercih edilmeli ve limonla birlikte içilmelidir.
Vücuttaki folik asit düzeyinin kontrol edilmesi, eksikliği durumunda gerekli tedavinin yapılması gerekir. B12 vitamini! Alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için B12 vitamini gerekmektedir. B12 vitamininin eksikliği kansızlığa yol açmaktadır.
1) Portakal Suyu
Hamilelikte kansızlığa ne iyi gelir diye düşünen anne adaylarına her sabah 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu içmeleri önerilir. Portakal suyunda C vitamini vardır ve C vitamini demir emilimine destek olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri