Lotus doğum, doğumdan sonra göbek kordonunun kesilmeyip, kendiliğinden kopuncaya kadar plasentanın bebek ile birlikte taşınmasıdır. Bu doğum şeklini literatüre kazandıran kişi Clair Lotus Day'dir. 3 ila 10 gün arasında göbek kordonu kuruyup kendiliğinden düşer.
Lotus doğum farklı kültürlerde tercih edilebilen bir doğum yöntemi olup yapılan sınırlı sayıdaki çalışma sonuçlarına göre olumlu yönleri; anne-bebek bağlanmasında artış, plasenta ayrılma süresi ve yenidoğan fizyolojik tartı kaybında azalma, bebeğin anemiden korunması olarak özetlenebilir.
Plasentanın spiritüel yönüyle ele alındığı doğum ritüeline lotus doğum denir. Lotus doğumda, bebeğin doğumunu takip eden süreçte umbilikal kord klemplenmez ve plasenta doğduktan sonra umbilikal kord kendiliğinden düşene kadar (3-7 gün) özel bitkilerle muhafaza edilir.
Batı dünyasında sıklıkla plasenta doğum sonrası yakılırken bazı kültürlerde özellikle dini gerekçelerden ötürü gömülür. Plasentanın bebeğin bir akrabası veya kardeşi olduğuna inanan toplumlar plasentanın evin hemen dışına gömülmesi gerektiğine inanır.
Plasenta, gebelik süresince anne ve bebek arasındaki yaşamsal bağı oluşturur. Hayat ağacı olarak da adlandırılan plasenta spiritüel bir niteliğe de sahiptir. Plasentanın spiritüel yönüyle ele alındığı doğum ritüeline lotus doğum denir.
İlgili 45 soru bulundu
Sezaryenin en önemli avantajı bebek açısından riski en aza indirmesidir. Anne açısından normal hayatına dönmesi genelde 3-4 gün kadar sürmektedir. Ameliyat sonrası rahim kasılmalarına bağlı olarak normal doğuma göre ağrılar daha fazla ve uzun sürebilmektedir.
Sezaryenin en büyük avantajı bebeğin normal doğum sırasında oluşabilecek riskleri yaşamadan direk sağlıklı bir şekilde dışarı alınmasıdır. Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur. Bebek az riskli bir yoldan dışarı çıktığı için birçok aile bu yüzden sezaryeni tercih etmektedir.
Plasenta, bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan bir yapıdır. Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Plasenta, hamilelik sırasında rahimde gelişerek, anne rahmini göbek kordonuna bağlayan, aynı zamanda fetüse besin ve oksijen ileten dokudur. Cenin organı olan plasenta, gebe olduktan kısa bir süre sonra gelişip, bebeğe göbek kordonu ile bağlanarak fetalin gelişiminde kritik rol üstlenir.
Bazen kontrolde plasenta tam olsa da aksesuar plasenta dediğimiz gerçek plasenta dışında küçük bir parçası ya da amnion zarları içerde kalmış olabilir. Bu durum doğum sonrası ciddi kanamalara sebep olur. Nadir olarak plasenta rahim duvarlarından ayrılmaz ve beklenen süre içerisinde çıkmayabilir.
Bebek doğar doğmaz plasenta gömülmeli, eğer gömülmezse, bebeğe verilen ilgiyi kıskanacaktır ve bu kıskançlık köyde bir salgın yaratacaktır.” Bu insanlar plasentanın yaşadığına ve eğer düzgün gömülmezse, topluluklarına zarar verme potansiyeline sahip olduğuna inanmak- tadırlar ve bu nedenle plasentayı gömmeden önce ...
Doğum pozisyonundan, doğum ağrısının nasıl giderileceğine, doğumda müzik dinlemeye kadar, tercihlerinizi yazıp bir doğum planı hazırlamanız eşiniz ve hemşirenizin isteklerinizden haberdar olmasını sağlar. Bir doğum planı hem doğum sancısı hem de doğumla ilgili tercihlerinizi tanımlar.
Plasenta, hamilelik sürecinde rahminizde gelişen bir dokudur. Rahminizde gelişmekte olan bebeğiniz için oksijen ve besin sağlarken, bebek kanındaki işe yaramayan maddeleri dışarı atar. Rahim duvarına yapışıktır ve bebek kordonu buradan oluşmaktadır.
Dikişsiz Doğum yani Epizyotomi normal doğum sırasında, hekim tarafından perineye uygulanan kesidir. Epizyosuz yani dikişsiz doğum 20. yüzyılda doğum sonrası pelvik tabanda gelişen problemlerden korunmak amacı ile desteklenmiş bir uygulamadır.
TTT ya da 3T “Ten Tene Temas” manasına gelmekte olup; doğumda bebeğin anne ve/veya babasıyla kurduğu sıcak samimi bağın devamıdır aslında.
Rahim içinde su dolu bir kesecikte yer alan bebek, benzer sıcaklıkta su ile dolu bir havuzun içinde doğduğundan daha az ağlar ve daha sakin olur. Anne adayına ve bebeğe yan etkisi ya da zararı bulunmayan suda doğum yöntemi uygulanmadan önce, anne adayı ve bebek gerekli sağlık kontrollerinden geçirilir.
Birçok hastanede, plasenta tıbbi atık olarak kabul edilir ve tıbbi atık yönetimi prosedürleriyle işlenir veya imha edilir. Bazı kültürlerde plasenta ritüel olarak gömülür veya özel bir şekilde işlenir. Kordon kesimi ve bakım: Plasenta ayrıldıktan sonra bebekle göbek kordonu kesilir.
Plasentanın ayrılmaması, elle halas, plasenta retansiyonu: Plasentanın doğumdan sonra kendiliğinden çıkmaması durumunda doktorunuzun anestezi altında vaginadan girerek elle plasentayı çıkarmasıdır. Bu işlem sonrasında plasental parça kalmaması için küretaj da yapılması gerekecektir. Küretaj sırasında rahim delinebilir.
Plasenta akreata; gebelik sürecinde bebeğin gelişimini sürdürebilmesi için rahimde oluşan dokunun rahim kaslarının içerisine doğru gömülmesi ile ortaya çıkar. Kan damarları, rahim duvarının derinine doğru gelişir.
Vajinal doğumun 2. evresinde, bebek doğarken doktorunuz, bebeğin daha rahat çıkışını sağlayabilmek için vajinayla, makat arasına bir kesi uygulayabilir. Epizyotomi adı verilen bu doğum kesisinin amacı; bebeğin çıkarken, vajina ve etrafında yırtığa sebep olmasının engellenmesidir.
Plasenta gebelikte, anneyle bebek arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan ara organdır. Doğumun 3. evresi nde bebek doğduktan sonra kendiliğinden ayrılır. Sezaryende ise bebek doğduktan sonra elle çıkarılır.
Bu şekilde bebek ve anneyi bağlayan plasentanın bebekten ayrılması ise doğumda olur. Normal doğumlarda bebek doğduktan yaklaşık yarım saat sonra plasenta kendiliğinden vücuttan dışarı atılır. Sezaryen doğumda ise bebekten sonra plasenta doktor tarafından çıkarılır.
Epidural normal doğumda anne adayı doğum ağrılarını hissetmez. Bu yüzden Epidural doğuma prenses doğum da denmektedir. Anne adayı epidural normal doğumda bebeğin çıkışı sırasındaki epizyo denilen kesiyi hissetmez. Epidural normal doğum da anne adayı bebeğin çıkış anındaki ağrıyı da hissetmez.
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri