E-nabız sistemi üzerinden kan grubu eklenmesi veya sistemde bulunan hatalı kan grubu bilgilerinin değiştirilmesi mümkün olmaktadır. Kan grubu bilgilerinin değiştirilmesi için e-nabız sistemine giriş yapılması gerekmektedir.
Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir. Kemik iliği naklinde hastaya önce yüksek dozda kemoterapi ya da radyasyon verilerek kendi kemik iliğinin işlevini kaybetmesi sağlanır ve hastalıklı kan hücreleri yok edilir. Daha sonra vericiden alınan kemik iliği kök hücreleri hastaya nakledilir.
Bazı istisnalar dışında bir insanın kan grubu yaşamı boyunca değişmez. Bu istisnaları ise hücrelerin dışına uzanan moleküllerin çeşitliliği mümkün kılar. Kan grubumuzu tanımlamak için genellikle A-B-0 sistemi ile Rh faktörü sistemini birlikte kullanırız.
PAYLAŞ: Hastaların ihtiyacı olan kanı sağlayabilmek için, hem hastanın hem de verilecek kan veya kan bileşeninin grubunun ne olduğunu bilmek gerekir. Hastanın kan grubu hastane tarafından belirlenir ve Kan Merkezinden bu şekilde talepte bulunulur.
Kan grubu öğrenmek için izlemeniz gereken yollar şöyledir: Aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ya da özel hastanelerden bu konuda yardım alabilirsiniz. Tercih ettiğiniz sağlık kuruluşunda bir miktar kan vermeniz gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
E-nabız da kan grubunuzu değiştirmek için öncelikli olarak sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra ise profil bölümüne girilmelidir. Profil bölümü içerisinde düzeltme menüsünün yer aldığı bilinmektedir. Bu kısımda yer alan kan grubu seçeneğinin işaretlenmesi gerekmektedir.
- İşyeri Hekiminin Vereceği Hizmetler; eczaneler her çalışanı için sağlık taramalarını (göz muayenesi, Akciğer Grafisi, Hepatit B, Hemogram, Tam İdrar Tahlili, Solunum Fonksiyonu Testi, Kan Grubu Kartı) yaptıracak, sağlık taramalarını tamamlayan eczane Kabin OSGB ye bildirdikten sonra o eczaneye İşyeri Hekimi ataması ...
A grubundan birine B grubu kan verilirse pıhtılaşmalar oluşur ve bu durum kan akışını kesintiye uğratarak ölüme neden olur. Vericinin, alan kişiyle aynı kana sahip olması gerekmez ancak tipleri uyumlu olmalıdır. Yanlış kan verilmesi vücudunun kanı kabul etmemesine ve komplikasyonların oluşmasına neden olur.
Hematoloji, kan hastalıklarının yanı sıra dalak ve kemik iliği gibi kan yapıcı organların hastalıkları ile de ilgilenen bilim dalıdır.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Londra Royal Holloway Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma bazı kan gruplarının hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu ortaya koyuyor. Buna göre tansiyon hastalığı, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali veya kanser gibi pek çok hastalığa karşı en dayanıklı olanların kan grubunun 0 grubu ortaya çıktı.
Kan değişiminde verilecek kanın miktarı hastanın durumuna ve altta yatan nedene göre çift hacimli, tek hacimli ve parsiyel kan değişimi olarak üç farklı şekilde olabilir. Tek kateter it-çek tekniği veya çift kateter izovolümetrik yöntem olmak üzere iki farklı teknik ile kan değişimi yapılabilir.
Hemen hemen bütün ameliyatlarda bazı hastalıklarda yaşam boyu, kansızlık(anemik) durumlarında, anne-babının kan uyuşmazlığına bağlı yeni doğanın kanının değiştirilmesinde ve travmalara bağlı özellikle iç organ kanamaları başta olmak üzere birçok nedene bağlı olarak transfüzyona ihtiyaç olabilir.
Devlet hastaneleri ya da aile sağlık merkezlerinde gerçekleştirilen kan alma işlemi sonrası da kan grubu kartınız çıkmaktadır. Bunun için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Kan grubu belgenizi, hem E- nabız üzerinden hem de çeşitli sağlık kuruluşlarından temin edebilirsiniz.
Size en yakın Aile Sağlık Merkezine gidin. Kan grubu kartı alma nedeninizi belirterek başvurunuzu yapın. Sizden kan vermeniz istenecektir. Kanınız alındıktan sonra 1 saat içerisinde sonuç çıkmaktadır.
POZİTİF KAN GRUPLU ANNE VE BABADAN NEGATİF ÇOCUK OLABİLİR
Dr Tuli, bu durumun zaman zaman pozitif kan değerindeki çiftlerde yanılgılara yol açtığını da ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: ''Her ikisi de pozitif kan değerine sahip çiftlerin hem negatif, hem pozitif kan grubuna sahip çocukları olabilir.
Eğer aile sağlığı merkezlerinden ve devlet hastanelerinden kan grubu testi yaptırılırsa herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Kişinin sigortası varsa kamu kurumlarında sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilecek ve kan grubu testini de yaptırabilecektir.
Laboratuvar testleri için kan alınmadan önce ideal açlık süresi 10-12 saattir. Açlık süresi, 8 saatten az, 16 saatten fazla olmamalıdır. Ağız içi ıslatılacak kadar su içilebilir.
Kardiyoloji bölümünde yapılan başlıca testler ve özellikleri şunlardır: Kan testleri: Kan testler ile başta kreatin kinaz (CK), CK-MB ve troponin gibi kalp enzimleri ile hormon düzeylerine bakılır. Şayet kalpte bir problem varsa bu testlerdeki değerler yüksek olabilir.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Bu teoriye dayanarak, en son bulunan etnik gruplarda A ve B kan grupları baskın görünürken, Güney Amerika'daki Kızılderililer gibi eski ırklarda 0 kan grubunun bulunması ve Eskimo bireyler arasında O kan grubu görülme sıklığının %75 ile %100 olduğu bulgulanmıştır.
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
Kan grubunuzu E-Nabız sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz fakat E-Devlet üzerinden kan grubu kartı almanız mümkün değildir.
1 Adet Biyometrik Fotoğraf: Ehliyetini yenilemek isteyen kişiye ait olan biyometrik fotoğrafın son 6 aydan eski olmaması önemlidir. Kan Grubu Kartı: Ehliyetini yenileyen kişi eğer kan grubunu bilmiyorsa kan grubunu belirten sağlık kurumu raporunu da başvuruda yanında getirmesi gerekmektedir.
Kimseye yanlış kan verilmiyor. Crossmatch adı verilen alıcı ve verici arasında uygunluk testi yapıldığında hatalı kan grubu da teyit edilebiliyor ama ülkemizdeki ehliyetlerin yüzde 2-3'ünde hala kan grubu hanesinde eksik, hatalı bilgi var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri