1. Hürmete lâyık: Saygıdeğer hanımımın istediği ipek halıyı buldum (Kemal Tâhir). 2. Konuşma ve yazışmalarda hitap edilen veya adı geçen kimselerin isimleri başına getirilen saygı sözü, sayın, muhterem: “Saygıdeğer meslektaşlarım!”
saygıdeğer, saygın, sayın.
Türk Dil Kurumu yani TDK'nın güncel yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı saygıdeğer şeklindedir. Yani doğrusu bitişik yazılmasıdır.
Türkçede birçok kelimenin ayrı ya da bitişik olarak hataya maruz kaldığını söylemek gerekir. Bu bağlamda hata yapılmaması için saygıdeğer sözlüğü bu şekilde bitişik olarak yazılmalıdır. Görüldüğü şekilde ilk kelimede olduğu gibi saygı ile değer sözcükleri bir araya gelerek bitişik olarak yazılmalıdır.
Cümle içerisinde 'saygıdeğer' şeklinde bitişik ve küçük harfle yazılmaktadır. Saygıdeğer Kelimesi TDK' ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Bu kelime güncel TDK' ya ve bilgilerine göre kesinlikle bitişik yazılmaktadır. Saygıdeğer kelime anlamı olarak saygınlık görmeyi hak eden kişilere karşı kullanılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Arapça ve Türkçe kökenli kelimelerin bir araya gelmesinden oluşan bu kelime, bir kişinin ya da bir şeyin saygıya değer ve değerli olduğunu ifade etmek için kullanılır.
Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
kayda değer sözünde de araya bulunma durumu eki -da girdiği için ayrı yazılmıştır.
Bu kelime genellikle ata erkil şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ataerkil şeklinde olmalıdır.
Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar. Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
TDK'ya göre mütevazı kelimesinin doğru yazılışı "mütevazı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
1- Hürmet:
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hürmet kelimesi, önem verilen bir kişiyi kırmayacak şekilde hareket etmek ve ölçülü bir şekilde davranmak anlamına gelir.
SAYGI KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Hürmet kelimesinin kökeni Arapçadan gelir. Anlamı saygı kelimesi ile aynıdır.
Kıymet kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler değer, bedel, önem, paha ve eder olarak bilinmektedir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
Bu kelime genellikle değer bilmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı değerbilmez şeklinde olmalıdır.
Davranışlar ile yapılan saygı: Ayağa kalkma, el öpme, yer verme, konuşurken dinleme, konuşurken sözünü kesmeme, onun hoşuna gitmeyecek tavır ve davranıştan kaçınma, çevreye ve canlılara zarar vermeme, nimete değer verme, israf etmeme…
Saygı, insanların arasındaki olumsuzlukları olumluya çeviren bir bağ, insanlar arasındaki en güzel iletişim kapısıdır. Kendine ve başkalarına değer vermek, çevresinden değer görmektir. Kültürümüzde itaat ve büyüklere saygı önemli bir yer tutar.
Türk Dil Kurumu tarafından saygı kavramı "değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu" şeklinde tanımlanmaktadır. Arapçadan dilimize geçmiş olan "hürmet" ve "ihtiram" kelimeleriyle de ifade edilmektedir.
Öz saygı, kişinin kendine yönelik değerlendirme, kabul etme ve saygı duyma yeteneğidir. Bu, bireyin kendi değerini tanıması, kendini sevmesi, kendi sınırlarını belirlemesi ve kendine güvenmesi anlamına gelir.
Benlik saygısı, bir bireyin kendine duyduğu saygı ve değer verme hissidir. Kişinin kendisine olan inancı, öz saygısı ve kendi değerini tanıması ile ilgilidir. Benlik saygısı, psikolojik sağlık ve iyi yaşam için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri