RDW YÜKSEKLİĞi NE ANLAMA GELİR? RDW'niz çok yüksekse, demir eksikliği, folat veya vitamin B-12 gibi bir besin eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Bu sonuçlar, vücudunuz yeterince normal kırmızı kan hücresi üretmediğinde ve ürettiği hücreler normalden daha büyük olduğunda makrositik anemiyi de gösterebilir.
RDW yüksekliği; anemi, demir eksikliği, B-12 ve folat eksikliğinin göstergesi olarak nitelendirilir.
Eğer RDW değerinin yüksek olması b12 ile folat eksiliğinden kaynaklanıyor ise bu durumda gıdalar ile takviye yapılmalıdır. Kırmızı et, balıketi, yengeç, ıstakoz gibi gıdalar tüketerek eksik olan b12 vitamini yerine konulmalıdır.
RDW (Red Cell Distribution Width), kırmızı hücre dağılım genişliği olarak adlandırılan bir laboratuvar testidir. Bu test, vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerinin büyüklüklerinin ve şekillerinin dağılımını ölçer ve bu dağılımın genişliğini gösterir.
Genel olarak kabul edilen RDW normal değerleri; Kadınlarda; % 11.8 - 15,5, erkeklerde; :,6 - 15,6 değer aralıklarıdır. Bu değer aralıkları yüzde katsayısını veren RDW-CV testinin referans değerleridir. Standart sapma olan RDW-SD testinin referans değerleri 29-46 fL'dir.
İlgili 26 soru bulundu
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.
Sekonder polistemi nedenleri çoğunlukla vücudun oksijen ihtiyacının arttığı durumlardır. Kalp ve akciğer hastalıkları, uyku apne sendromu, yüksek bölgelerde yaşama ve sigara kullanımı oksijen ihtiyacını yükselterek alyuvar sayısında artışa neden olur.
MCV yüksekliği, kan sayımında ortaya çıkan değerin 100 fl'nin üstüne çıkması ve vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunun yüksek olduğunu gösterir. Bu durum tıbbi olarak makrositik anemi olarak tanımlanır.
Hemoglobin (HBG) seviyeleri, bir kan testi ile ölçülür ve desilitrede gram (g/dL) cinsinden ifade edilir. Kandaki düşük hemoglobin seviyesi, doğrudan düşük bir oksijen seviyesi ile ilgilidir. Hemoglobin, kansızlık ya da demir eksikliği problemlerinde ilk bakılan parametredir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Ortalama Eritrosit Hacmi Genişliği (RDW): Demir eksikliğinin en erken bulgusu olarak RDW'deki artış kabul edilmekte heterozigot a ve b talasemide ise normal düzeyler görülmektedir. Ancak çok ender görülen Hemoglobin H ve S Beta talasemide de yüksek değerler görülebilmektedir.
Kan tahlili sonunda ortaya çıkan MCH değerinizin referans değer olan 31 pg'nin üstünde olması yani MCH yüksekliği, makrositik anemiyi işaret eden, vücudun yeterince kırmızı kan hücresi üretemediği anlamına gelir. MCH yüksekliği aynı zamanda böbrek hastalıkları gibi bazı problemlerin habercisi olabilir.
WBC (white blood cell: beyaz kan hücresi), tam kan sayımı tahlillerinde incelenen bir değerdir. Beyaz kan hücresi değerinin yetişkin insanlarda 4.000-10.000 arasında olması gerekir. Beyaz kan hücresi sayısının bu değer aralığından düşük olması lökopeni olarak adlandırılır ve bazı hastalıklara işaret eder.
MCV'nin 80 fl'nin altında olması durumunda MCV düşüklüğü söz konusudur. Mikrositik anemi denilen kırmızı kan hücrelerinin normalden küçük olduğu kansızlık tiplerini düşündürür. Bu hastalarda en yaygın görülen belirtiler: Yorgunluk, halsizlik, dayanıklılık kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk cilt şeklindedir.
PLCR (Plateletcrit), trombositlerin (kan pulcukları) toplam kan hacmi içindeki yüzde oranını gösteren bir ölçümdür. Trombositler, kan pıhtılaşması ve yara iyileşmesi süreçlerinde önemli bir rol oynar. PLCR, kanın pıhtılaşma yeteneğini ve trombositlerin genel fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılır.
Kan tahlilinde belirlenen NRBC değeri, bireyin vücudunda olgunlaşmamış çekirdekli kırmızı kan hücrelerinin varlığını tespit etmek için uygulanan bir testtir. Bebek ve yetişkinlerin kanında görülebilen NRBC, yüksekliği veya düşüklüğü durumunda birtakım hastalıkların işareti olarak değerlendirilir.
Sağlıklı bireyler arasında; Erkeklerde 18 g/dL, Kadınlarda 15 g/dL, Çocuklarda yaşa bağlı olarak değişebilmekle birlikte ortalama 16 g/dL'nin üzerinde tespit edilen HGB değeri hemoglobin yüksekliği olarak tanımlanabilir.
Hemoglobin (HGB) Normal Değeri Kaçtır? Yetişkin erkeklerde: 13.5-17.5 gr/dL aralığına göre değerlendirilir. Hemoglobinin 12 gr/dL'nin altında olması düşük kabul edilir. Bu durumda akla ilk gelen şey anemidir.
Yüksek Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir? Hemoglobin yüksekliği belirtileri genellikle kaşıntı, aniden kilo verme, başta ağrı, baş dönmesi, eklemlerin ağrıması ve şişmesi, halsizlik, gözlerde sararma ve aşırı terleme şeklindedir.
WBC Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Kanda WBC yüksekliği vücutta bir enfeksiyon veya başka bir hastalık olduğu, bu hastalıktan dolayı vücudun savunulması için yoğun antikor üretildiği anlamına gelir.
MCV değerinin 80 fL'nin altında olması mikrositik, 100 fL'nin üzerinde olması ise makrositik bozukluğun göstergesidir.
Hematokrit, kırmızı kan hücrelerinin dolaşımdaki kan miktarına göre hacminin oranını ifade eder. Matematiksel olarak cihazlar yardımıyla ölçülen ortalama kırmızı kan hücresi hacmi (MCV) ve eritrosit sayısının çarpımı ile hesaplanır. Normal hematokrit değerleri %35-45 arasında kabul edilir.
CA 125 değerinin yüksek olması hastada kanser varlığı anlamına gelmediği gibi, normal olması da hastalık olmadığını anlamına gelmez. Bu nedenle testlerin belirli aralıklar ile tekrarlanması ve hastanın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. CA 15-3 (kanser antijeni 15-3) (“cancer antigen 15-3”) nedir?
Kan fazlalığı kanın yoğunlaşmasına ve damarlarda tıkanıklığa yol açar. Bunun yanı sıra kişilerin yorgun, halsiz ve uykulu hissetmesine sebep olur. Vücutta meydana gelen düzensiz kan akışı ise nefes darlığına yol açabilir.
Uzak Durmanız Gereken Besinler
Şeker: Yüksek miktarda şeker tüketimi ile yüksek kan basıncı arasında da doğrudan bir ilişki vardır. Kafein: Aşırı kafein tüketimi kan basıncının yükselmesine yol açabilir. Alkol: Alkol arterleri daraltarak kan basıncının yükselmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri