Alanında uzman, eğitimli, profesyonel bir yaşam koçu; Danışanının özsaygı sorunlarında ve hedeflerine ulaşma konusunda yardımcı olur. Danışanın kişilik haritasını çıkartarak, doğru ve yanlışlarını daha kolay görmesine yardım eder. Danışanın kendini yeniden şekillendirme sürecine rehberlik eder.
Yaşam koçluğu, danışan kişinin potansiyelinin en üst limitlerine çıkmasını ve yaşam hedeflerine ulaşmasını sağlayan profesyonel bir rehberlik sistemidir. Yaşam koçluğu çalışmaları kapsamında kişisel gelişim ve kariyer planları üzerinde durulur. Yaşam koçu, gerekli eğitimleri tamamlamış, alanında uzman kişidir.
Sağlık koçları, bireylerle birlikte çalışarak sağlık hedeflerini belirler, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi, uyku düzeni ve yaşam dengesi gibi konularda rehberlik eder.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Nefes ve Yaşam Koçu maaşı aylık ortalama 24.400 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Nefes ve Yaşam Koçu maaşı 19.500 TL iken, en yüksek ise 39.700 TL'dir.
İlgili 25 soru bulundu
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da Psikoloji bölümlerinden mezun olan kişiler de yaşam koçu olarak görev yapabilir. Ancak genellikle Yaşam Koçluğu Eğitimi Sertifika Programları'na katılarak yaşam koçu olunmaktadır.
Bir yaşam koçu nasıl çalışır? Yaşam Koçu, gerekli eğitimi tamamlamış ve alanında uzman kişidir. Müşteriyle kişisel olarak ilgilenirken, kendi potansiyelini keşfetmek ve geliştirmek için doğru soruları sorar, kişisel hedeflerini tanımlar ve müşteriyi harekete geçirmek için yeterli stratejiler geliştirir.
Yaşam koçluğu resmi bir meslek olarak tanımlandığı için aslında ofis açma şartları açısından da net ve zorlayıcı koşulları yoktur. Bu nedenle de aslında avantajlı olduğunuzu söyleyebiliriz.
Yaşam koçu, koçluk alanında yetkin olan kişidir. Herkes yaşam koçu olamaz, bu mesleği icra etmek için eğitim almak şarttır. Yaşam koçları, öğrendikleri kuramları ve koçluk becerilerini danışanların problemlerini çözmek için etkin olarak kullanır.
Yaşam koçu olmak için belirli bir eğitim şartı olmadığı söylense de eğitim elbette şarttır. Birçok kişi insan davranışı ve motivasyonu hakkında daha derin bir anlayış kazanmak için psikoloji, danışmanlık veya sosyal hizmet gibi ilgili bir alanda derece kazanmayı tercih etmektedir.
Yaşam koçu, danışanını kendine güvenen, özsaygı sorunları olmadan amaçlarına ulaşmasında yardımcı olan güçlü bir motivasyon kaynağıdır. Yaşam koçları danışmanına farklı bakış açıları kazandırarak , kararsız kalınan ya da zorlayıcı durumlarda farklı güçleri ortaya çıkararak hayatına yeni bir yön vermesini sağlar .
Yaşam koçları, günümüzde seans başına 150-TL ile 500-TL arasında değişen ücretler talep edebilmektedir. Seans süreleri genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir.
Psikolog geçmişte yaşanmış deneyimleri dayanak alarak geleceğe ışık tutar. Koç ise “şimdi ve burada”ya odaklanarak kişinin hayal ettiği geleceğe ulaşabilmesi için danışana uygun yöntemleri kendisine buldurtarak bu yolda adım atmasını teşvik eder.
Sıkılmış, bunalmış, aynı sonuçlardan bıkmış kişiler, Kendini gerçekleştirmek ve yatırım yapmak isteyenler, Bir şeyleri değiştirmek isteyen, ancak değiştirecekleri şeyi bulamayanlar, Duygularına hakim olmak ve potansiyelinin farkına varmak isteyen kişiler, yaşam koçuna gider.
Kimler yaşam koçluğu yapabilir diye düşünülürse; en az lise mezunları ve 18 yaşını geçmiş herkes gerekli eğitimleri tamamlayınca görevlerine başlayabiliyor.
Devlet ve Özel okullarda,Danışmanlık merkezlerinde,Etüt merkezlerinde,Özel öğretim merkezlerinde,Koçluk merkezlerinde,Halk eğitim merkezlerinde, Koçluk eğitimi vermek isteyen kurumlarda çalışabilirler.
Yaşam koçu olmak için bu eğitim programından alacağınız sertifika yeterlidir. Bu alana ilgi duyan, yaşam koçu olmak isteyen ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen herkes başvurabilir. Yaşam koçu olmak için belli bir mezuniyet şartı aranmıyor.
Eğitim Saati: 120 ders saatinden oluşmaktadır.
Yaşam Koçluğu bir meslek midir? Evet. Koç (Seviye 6) Meslek Standardı 26.06.2013 tarihinde 28692 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiştir.
Aile ve Yaşam Koçluk Sertifikası Nasıl Alınır? Aile ve yaşam koçluk sertifikası, uzaktan eğitim şeklinde yapılan aile ve yaşam koçluk eğitimi programlarına katılarak alınabilir. Üniversite tarafından hazırlanıp onaylanan aile ve yaşam koçluk belgesi üzerinde uzaktan eğitim ibaresi yer almaz.
Koç adayı, profesyonelleşmek istediği alanda bilgi birikimine sahip olmalıdır. Türkiye'de yoğun talep gören hizmetler psikoloji alanına girer. Psikoloji, Psikiyatri, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunları meslekte hızlı ilerleyebilir.
Yaşam koçu ile o çok istediğiniz farkındalıklı, başarılı, huzurlu ve mutlu bir yaşama daha rahat ulaşabilmeniz için, olumlu düşünmenin harika gücünden yararlanmanızı sağlar.
Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri