Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
“Tam kan hemogram nedir?” sorusuna tam kan sayımı; CBC, Diferansiyel ile CBC, Hemogram ve TKS isimleriyle de tanımlanan bir testtir. Bu test ile enfeksiyon, anemi ve birçok hastalık için tarama yapılabilir. Test kapsamında vücutta bulunan hücrelerin özellikleri, sayısı detaylı olarak analiz edilir.
Gut hastalığı, Böbrek yetmezliği, Şeker, Karaciğer fonksiyonlarınızın çalışıp çalışmadığı, Romatizma, Gizli sarılık, Enfeksiyon gibi çok önemli bir çok hastalık kanda saptanabilir ve müdahale edilinebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Kan testleri, anemi, kan hastalıkları, vitamin ve mineral eksiklikleri, böbrek hastalıkları veya vücuttaki enfeksiyon hastalıklarının tanısında yaygın olarak kullanılsa da bazı hastalıkların kesin tanısı için ileri incelemeler gerekebilir.
diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr.Yavuz Furuncuoğlu, "Kan tahlili yapıldığında her şey belli olmaz sadece istenen tetkikin sonucu alınır. Yani kan şekeriniz ölçüldüğünde bunu öğrenirsiniz ama gizli sarılık olup olmadığınızı öğrenemezsiniz.
Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer. Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir.
Kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacmine oranına hematokrit yani HCT denir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıkları için, kandaki oranları büyük önem arz eder. Hematokrit analizi ile kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacminde kapladığı hacim ölçülebilmektedir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Testi
İdrar testleri bakteriyel kaynaklı (bel soğukluğu ve Klamidya gibi) cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisi için kullanılır. Diğer sık sorulan bir soru olan “Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan tahlilinde çıkar mı?” sorusu da kısaca evet olarak yanıtlanabilir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Prostat kanseri, yumurtalık kanseri, tiroid kanseri, karaciğer ve testis kanserinde kan testleri tanı yöntemi olarak kullanılıyor. Ancak kan kanseri (lösemi) dışında hiçbir zaman kan testleri ile kanser tanısı konmuyor, hekim tarafından diğer tanı yöntemlerine başvuruluyor.
Kardiyovasküler testler, sporla ilgilenmeyen kişilerin de 6 ila 12 ayda bir rutin olarak yaptırması gereken genel kontrol işlemleri arasındadır. Sporla ilgilenen kişilerin ise bu testleri 3 ila 6 ayda bir yaptırmaları tavsiye edilir.
Halsizlik için yaptırmanız gereken genel testler arasında, kan testleri, tiroid testleri, şeker testleri, eklemlerle ve romatizmalı hastalıklarla ilgili olup olmayacağını belirlemek için gerekli testleri yaptırabilirsiniz.
En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz. GastroPanel isimli test ile, mide ile ilgili geniş bilgi alınabiliyor. Bunlar Pepsinojen I, Pepsinojen II, Pepsinojen I/ Pepsinojen II oranı, Gastrin-17 ve Helikobakter pilori isimli testler.
Hemoglobin testi nedir? Hemoglobin (HBG) seviyeleri, bir kan testi ile ölçülür ve desilitrede gram (g/dL) cinsinden ifade edilir. Kandaki düşük hemoglobin seviyesi, doğrudan düşük bir oksijen seviyesi ile ilgilidir. Hemoglobin, kansızlık ya da demir eksikliği problemlerinde ilk bakılan parametredir.
Tam kan sayımı testinde kırmızı kan hücrelerinin sayısı, yüzdesi, boyutları veya içerdikleri hemoglobin miktarı tespit edilebilir. Hematokrit (Hct), kan dolaşımında bulunan kırmızı kan hücresi yüzdesini ifade eden bir parametredir.
Hematokrit seviyesinin yüksek olması, vücudun daha fazla kırmızı kan hücresi ürettiğinin bir işaretidir. Hematokrit seviyesinin yükselmesi sonucu kan, daha kalın ve daha az akışkan hale gelebilir. Bu da kan pıhtılarının oluşma riskini artırabilir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Lösemi belirtisi olarak halsizlik ve yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı ile birlikte lenf düğümlerinde şişme, tekrarlayan burun kanamaları, sık yaşanan enfeksiyonlar ve kolayca morarmalar kan kanseri belirtisinin bulgularıdır.
Yapılmış olan kan testlerinin sonuçlarına göre WBC oranının 10 bin mcL'den fazla çıkması olması, WBC yüksekliği olarak adlandırılır. WBC yüksekliği tek başına yorumlanamaz. Genellikle bakteri, mikrop ve parazitlere karakterize olarak meydana gelen bu virüsler, kan seviyesinde WBC seviyesinin artmasına sebep olabilir.
WBC kaç olursa tehlikeli? WBC değerinin mikrolitre başına 4.500 ila 11.000 aralığında olması gerekir. Bu değerin üstünde olan rakamlar WBC yüksekliği olarak değerlendirilir. Ancak WBC yüksekliğinin normal değerin yaklaşık 10 katı daha üstünde olması tehlikeli bir duruma işaret edebilir.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri