c. Namaz kılan kimsenin kendisinin duyabileceği kadar gülmesiyle yalnızca namaz bozulur. Kişinin kendisinin ya da yakınındakinin işitmeyeceği şekilde gülümsemesi namazı da abdesti de bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/11).
Hanefîlere göre namaz kılarken kahkaha ile gülmek, namaz içinde konuşmak kapsamında değerlendirilir. Ancak böyle bir du- rumda gülmek, konuşmaya göre daha ciddî ve kabîh bir hatadır. Hanefîlere göre kişi namaz kılarken kahkaha ile gülerse hem namazı hem de abdesti bozulur.
Bu türlü gülmek abdesti bozmaz. Fakat "kahkaha" hem namaz kılanın kendisinin hem de yanındakilerin işiteceği kadar olandır. Bu hem namazı hem de abdesti bozar. Tebessüm ise, sessiz olarak ortaya çıkan hareket olup, bundan ötürü namaz bozulmaz.
Bununla birlikte namazda Allah korkusu, cennet veya cehennemin hatırlanması vb. nedenlerle ağlamak abdesti bozmayacağı gibi namaza da zarar vermez.
İlgili 36 soru bulundu
Peygamber (asm) Efendimizin namaz kılarken büyük bir huşu ve tevazu içinde âdeta inlercesine ağladığını bize haber vermektedir. Allah korkusunun ve Allah'a kavuşma arzusunun her halimizde olduğu gibi namaz esnasında da tam anlamıyla bizi kuşatması lazım geldiği anlaşılmaktadır.
Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur. Çünkü çıkan her yelde mutlaka koku ya da ses olacak diye bir şart yoktur.
İmam gündüz kıldırdığı namazları sessiz kıldırması ve gece kılınan namazlarıda sesli kıldırması vaciptir. Vacibin terkinden dolayı ise sehiv secdesi gerekir. Sessiz okunacak yerde sesli okumaktan dolayı sehiv secdesini gerektiren miktar ise, namazın farz olan kıraati kadardır.
Eğer bir kişi namaz vaktini kaçırsa bile kazasını kılmak il yükümlüdür. Aynı durum bozulan namazlar içinde geçerlidir. Namazın kabul olması için tam şekli ile kılınmalıdır. Aksi halde kabul olmayan ve bozulan namazlara yeniden başlanılmalı ya da mutlaka kazası kılınmalıdır.
Abdest alırken veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir. Abdest veya gusül almaya başlayan kişi, yaptığı ibadete odaklanmalı, dünyevi meşguliyet, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 1/47).
Soru: Namazda gözleri kapatmanın bir sakıncası var mı? el Cevab: Mekruhtur. Kâbe'de beytullaha bakılması da caizdir.
- Avcıdan maksat, göğsünü kıbleden çevirmeden, gözleriyle namaz esnasında etrafı kolaçan eden, - Hamaldan maksat, tuvalet ihtiyacı olduğu hâlde abdest tazelemeden namaz kılan, - Tüccardan maksat ise, namaz kılarken kalbini ve zihnini ticaret ve dünya işleriyle meşgul edendir.
Bir defa ilim bize vesvese vermez. İlim bize huzur verir, itminan verir ve bilmediklerimizi öğretir. Namazı yanlış kılmakla ve Kur'ân'ı ister namaz içinde, ister namaz dışında yanlış okumakla insan günahkâr olmaz, bilmeden namazda yanlış okumakla namazı da bozulmaz.
Namaz kılanın önünden geçen kimse sorumlu olmakla birlikte, önünden geçilen kişinin namazı bozulmaz. Fakat büyük camilerde, namaz kılanın secde mahallinin uzağından geçmek caizdir (Kâsânî, Bedâî', 1/217).
İmam Şâfii'ye göre ise, hatâ ederek veya unutarak konuşmak namazı bozmaz. Namazda kendisi işitecek kadar gülmek namazı bozar. Ancak tebessüm namazı bozmaz.
Ayrıca, temiz olduğu ifade edilen bu vajinal akıntının (rutubetü'l-ferc) İbn Abidin, Reddu'l Muhtar, Mısır, 1966, I. 166] çamaşıra bulaşması da namaza engel olmaz.
Namazda kaç rek'at kıldığı konusunda tereddüt eden kimse ne yapmalıdır? Yapılan ibadet ve amellerin her türlü şüpheden uzak olması gerekir. Kıldığı namazın kaç rek'at olduğunda, erginlik çağından itibaren ilk defa şüphe eden kimsenin bu namazı yeniden kılması gerekir.
Hadisin zâhir manasıyla İslâm ulemâsı amel etmiştir. Yani abdesti olmayan kişinin kılacağı namaz kabul olmaz. Yani namazın kabul olması için kişinin büyük ve küçük hades dediğimiz cünüp olma ve abdestsiz bulunma hallerinden uzak olması gerekir. İmam Buhârî (rh.a) koymuş olduğu başlık teyemmümü de kapsamaktadır.
Namazda okunması farz olan kıraati, dudakları kıpırdatmadan, sadece zihinden geçirmekle namaz sahih olur mu? Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz.
Namaz kılmasını hiç bilmeyen, hiç namaz kılmamış, hiç dua ve sure bilmeyen birisi isterse elbette namaz kılabilir. Dinimiz böyle insanları da kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olunca, kaybedilecek tek fert yoktur. Namaz kılmaya bilgisizlik engel değildir.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor.
Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur. Dübürden (arkadan) çıkan yellenmeden dolayı ise abdest bozulur.
"Bu durum, abdesti bozmaz.
Hayır, yelin çıkmasını önlemek için kişinin kendini sıkmasıyla abdest bozulmaz.
Namaz kılan kul Allah'ın huzuruna çıktığını bilerek hata yapmaktan, günah işlemekten sakınır. Kişi Allah'a daha yakındır ve bu nedenle kalben huzuru hisseder. Aynı zamanda namaz insanı güçlendirir. Kişi yalnız olmadığını hisseder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri