Bu nedenle sağlıklı bir kişinin yılda 2 ile 4 kez arasında kan vermesi, kanın akışkanlığının artmasını sağlayarak olası pıhtılaşma sorunundan koruyor, kalp krizi geçirme olasılığını düşürüyor.”
Düzenli kan bağışının, kalp krizi ve kanser riskini azalttığına, damar hastalıklarını engellediğine, kolesterol ve kan şekeri düzeylerini normalleştirdiğine dair bilgiler mevcuttur. Ayrıca, düzenli kan bağışı ile her bağış sırasında yapılan testler vasıtasıyla mini bir check-up yapılmış olur.
Günlük hayatta herhangi bir zararı bulunmayan kan bağışı vücuttaki kalp krizi riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara da iyi gelen kan bağışının faydaları şunlardır: Kan bağışı ile vücuttaki kan hücreleri yenilenir ve vücudun daha sağlıklı olması sağlanır.
Kişinin ruhsal durumundan kalp sağlığına kadar birçok yarar sunan kan bağışı, hücreleri yenileyerek daha güçlü vücut yapısının oluşmasını destekler. Kalp krizi riskini büyük oranda azalttığı bilinen kan bağışı, daha sağlıklı karaciğere sahip olmanın yanı sıra baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelmesiyle de bilinir.
Kan verme işleminden sonra hemen ayağa kalkmayıp, 5-10 dakika istirahat edin. İstirahat sonrası yapılacak ikramları ve görevlinin önerilerini dikkate alın. Sigara içiyorsanız, kan bağışından sonra 1 saate kadar içmeyin. Kan verdiğiniz kolunuzla birkaç saat ağır şeyler taşımayın.
İlgili 22 soru bulundu
Hüseyin Sağlam: "Düzenli kan vermek kalp krizi geçirme riskini azaltır. Ayrıca damar hastalıklarını engeller, karaciğer, akciğer, kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerinin gelişme riskini azaltır"
Birçok insan tarafından bir ünite kanın kaç litre olduğu merak ediliyor. Bir ünite kan içerisinde yaklaşık olarak 0.5 litre kan bulunur.
Kan bağışı, kan bekleyen kişilerin hayatlarını kurtarmasının yanı sıra kişinin kendi sağlığı açısından da yaşamsal önem taşıyor. Kan bağışında kan hücreleri yenileniyor, bu da daha sağlıklı ve daha güçlü bir vücuda sahip olunmasını sağlıyor.
Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır.
Vücuttaki yağların atılması için kan vermek en önemli konulardan biridir. Kan veren kişiler vücuttaki ödemlerin atılmasına yardımcı olur. Kan veren kişilerin vücutlarındaki kan dolaşım hızı artmaktadır.
Vücutta kan hacmi ve kan şekeri düzeyi korunur. Kanda bulunan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığı için faydalıdır. Bağışçının kanındaki fazla hücreleri atmasına yardımcı olur.
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Kan bağışının tıbbi olarak kanıtlanmış kilo aldırıcı veya verdirici özelliği yoktur. Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir.
Sağlıklı bir erkek 3 ayda bir kan bağışlayabilirken kadınlarda 4 ay gibi bir süre tercih edilir. Ancak yılda bir kereyi geçmemek şartıyla zorunlu durumlarda iki bağış arası 2 ay olabilir.
Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Aşağıdaki Durumlardan Biri Sizin İçin Geçerli ise Lütfen Kan Vermekten Vazgeçiniz! Hemofili hastası veya pıhtılaşma probleminiz olmuşsa ya da bu kişilerle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunmuşsanız kan bağışından vazgeçiniz!
'KAN ÜCRETİ TALEP EDİLMİYOR'
Kızılay, kanunla verilen yetkiye ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uygun olarak bağışçıdan aldığı kanı laboratuvar güvenlik testlerinden geçirip üç farklı kan bileşenine ayırır ve talep yapan tüm hastanelere, özel donanımlı araçlarla uygun koşullarda ulaştırır.
Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir. Ancak bu durum psikolojiktir. Bağışlanan kanın yerine konulması düşüncesiyle çok gıda alınmakta ve bu durum kilo alınmasına sebep olmaktadır.
Kan vermenin ardından kısa bir süre yatarak dinlenmek gereklidir. Bu durum vücudun kendini toplaması için en az olarak 5 ile 10 dakika olmalıdır.
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
Su, kanın bileşenlerinden biridir. Yetişkin bir insanın kan hacmi tüm vücut ağırlığının 1/12'sine denktir. Yani, 70 kg ağırlığındaki bir insanda 5-6 litre kan bulunur.
Kanamanın Durması (Hemostazis) İnsan vücudunda yaklaşık 4-6 litre arasında kan bulunur. %33 üzerindeki akut kan kaybı hipovolemik şok nedeniyle ölüme neden olabilir.
Kan Vermenin Zararları
Bazı kişiler kan verme esnasında ya da sonrasında baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlar yaşayabilir. Kan veren kişiler eğer tecrübeli değillerse strese girebilirler. Kansızlık sorunu olan kimseler bir anda fazla kan verirse düşme ya da baygınlık gibi sorunlarla karşılaşabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri