Sıcak süte bal eklediğinizde çeşitli zararlara yol açabileceği için sütün ılık olması büyük önem taşıyor. Isıttığınız sütü birkaç dakika dinlenmeye bıraktıktan sonra bal ekleyerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz ballı süte tarçın ya da zencefil, karabiber gibi baharatlar ekleyebilirisiniz.
Zerdeçal da içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu kuvvetlendiriyor. Günde bir defa, 1 bardak sütün içine 1 çay kaşığı zencefil veya zerdeçal koyup tüketmek, kış hastalıklarından koruyor.
1 bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı ya da 1 yemek kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırın. İçeceğiniz hazır!
Ballı süt, solum yolu hastalıklarının kısa sürede iyileşmesi için başvurulan en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Özellikle de şiddetli öksürüğü hafifleterek boğazları yumuşatmaktadır.
Ballı sütün cilde de oldukça yararı dokunur. Kırışıklarla savaşarak yaşlanma belirtilerini azalttığını düzenli kullanımda gözlemleyebilirsiniz. En güzel probiyotiklerden biri olan bal, süt ile birlikte tüketildiğinde sindirim sisteminizi koruyarak besinlerin daha kolay sindirilmesine olanak sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Çok fazla şekerli gıda tüketmek virüs ve bakterilerin üreme hızını artırdığı için grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında bal gibi aşırı şekerli gıdaları kullanmamalıyız. Hastaysak gece yatmadan önce ballı süt içmemeliyiz.
''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur.
Boğaz tahrişine iyi gelen ve evde uygulanabilecek yöntemler arasında nane, ıhlamur, zencefil ve papatya çayları tüketmek vardır. Aşırı baharatlı ve acı besinlerden uzak durmak, tuzlu su ile gargara yapmak ve sıcak ya da soğuk içeceklerden uzak durmak da önemlidir.
Ballı süt, yaklaşık 350 kcal kalori oranına sahiptir. Günlük alınması gereken kalori oranını neredeyse karşılayan ballı süt, kilo alımına neden olur. İçerisindeki şeker oranı bile başlı başına kilo aldırmaya elverişlidir.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Yüksek etkili bileşenlerinden dolayı, anasonlu ve tarçınlı ballı süt tarifinin günde iki bardak ile sınırlandırılması öneriliyor.
Balgama, gıcığa ve öksürmeye karşı iyi gelen birçok besin vardır. Bal ve sütün karşımı da bu rahatsızlığa iyi gelebilmektedir. Bal katarak hazırlanan ılık süt öksürüğü keserek boğazınızı büyük ölçüde rahatlatır.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Zencefilli bal: Bir tatlı kaşığı bal ve bir çay kaşığı kadar toz zencefil karıştırılarak bekletmeden tüketilebilir. Tarçınlı ballı ılık süt: 1 bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı ya da 1 yemek kaşığı bal eklenir ve iyice karıştırılır, üzerine toz tarçın serpilerek tüketilir.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
İnatçı öksürüğü kesmek için sütün içine bal karıştırmak veya balın içerisine karabiber atmak olumlu sonuç veriyor. Başta üst solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığın ortak belirtisi olan öksürüğün sebebi mutlaka bulunmalı.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Ilık süt - bal: Bal katarak içeceğiniz ılık süt, öksürüğünüzü alır ve boğazınızı tamamen rahatlatır. Boğazınızdaki gıcığı ve öksürüğün gelmesini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri