Erdoğan Gökçe, tenkis davasında ihtiyari dava arkadaşlığı bulunduğunu, tenkis, miras ve muvazaa davalarında tanık dinletmenin şart olduğunu ve tenkiste ispat yükünün davacıya ait olduğunu anlattı.
Tenkis davası kural olarak saklı paylı mirasçıların ve istisna olarak da bu mirasçıların alacaklılarının, miras bırakanın tasarruf oranını aşan kazandırmalarının bu aşan oranda etkisizleştirilmesini mahkemeden talep ettikleri davadır.
Tenkis hesaplarının buna uygun yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekif* gerekçesiyle yerel mahkeme kararının bozul masına karar vermiş, yani tenkis hesabında taşınmazların mirasbırakanın ölümü tarihindeki değerlerinin esas alınmasını uygun bulmamıştır.
Tenkis davası, miras bırakanın ölümünden önce açılamaz. Saklı paylı bir mirasçı, miras bırakanın sağken kendi saklı payını ihlal eden bir işlem yaptığını bilse dahi, buna dair miras bırakanın ölümünden önce dava açamaz.
Kanunda sayılan kişiler haricinde miras bırakanın kardeşleri, yeğenleri, teyzeleri ya da amcaları gibi akrabalarına saklı pay hakkı tanınmaz. Kardeş, yeğen, kuzen, dede, nine saklı paylı mirasçı değildir. Bu kişilerin saklı paylı mirasçı sıfatıyla tenkis talebinde bulunması mümkün değildir.
İlgili 28 soru bulundu
İptal davası sadece ölüme bağlı tasarrufları konu edinirken tenkis davası miras bırakanın sağlararası tasarrufların da konu eder. İptal davası ile tasarrufun tamamen hükümsüz hale gelmesi amaçlanır fakat bunun istisnası mevcuttur. Tenkis davasında ise saklı payın ihlal edildiği kısmın iptali söz konusu olur.
Çocuklar ve torunlar, yasal miras payının yarısı kadar saklı paya sahiptir. Örneğin, miras bırakanın toplam mal varlığı 1.000 TL ise ve 4 çocuğu varsa, her bir çocuğun miras payı 250 TL olacaktır. Ancak, saklı payları yasal miras payının yarısı olduğundan, her bir çocuğun saklı payı 125 TL olacaktır.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdı ise diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler.
Davalılar 21.12.2005 tarihli celsede tenkis def'inde bulmuşlardır. “Tenkis defi” zamanaşımı sürelerine bağlı olmaksızın her zaman ileri sürülebilir. (4721 sk.
Anne ve babanın alacağı toplam miras payı terekenin 1/2'sidir. Kalan 1/2 ise sağ kalan eşe aittir. Anne ve babadan birisi hayatta değilse 1/4'lük kısım hayatta olan anne veya babaya verilir. Kalan 1/4 ise mirasbırakanın kardeşleri arasında paylaştırılır.
Tenkis davasının süresi mirasçıların sayısı ve terekeye dahil olan malvarlığının hacmine göre değişir. Hukuk davaları genellikle 1.5 sene kadar sürer, istinaf ve temyiz aşamaları ile birlikte 5 yıla kadar uzayabilir.
Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.
Eğer taşınmaz sabit tenkis oranında bölünebilir nitelikte ise, tenkisi gereken kısım bağımsız bölüm olarak davacı adına tescil edilecektir. Eğer taşınmaz sabit tenkis oranında bölünemiyorsa, bu durumda MK md. 564 hükmü uygulama alanı bulacak ve hükmün ilk fıkrası doğrultusunda davalıya tercihi sorulacaktır.
Tenkis davası, miras bırakan kişinin tasarruf hürriyetini geçip, saklı olan ve aynı zamanda pay sahibi mirasçıların mevcut miras hakkına yaptığı ihlalin giderilmesi ve miras bırakan kişinin gerçekleştirdiği tasarrufun hukuk çerçevesinde çekilmesine yönelik başlatılan davadır.
Buna göre, mirasçılar söz konusu olan hakkın veya borcun tenkise tabi tutulmasını talep edebilecekleri gibi, saklı payı aşan bedeli tereke alacaklılarına ödeyerek bunların ortadan kaldırılmasını da talep edebilirler.
Miras bırakanın, serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar ve ölümden önceki bir yıl içinde adet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlamalar, bağışlamadaki kastına bakılmaksızın tenkise tabidir. (T.M.K. md. 565/3) …
Kimler Tenkis Davası Açamaz? Tenkis davası yalnızca saklı pay hakkına sahip mirasçılar tarafından açılabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere, saklı pay hakkını haiz olmayan kişilerin tenkis davası açamayacağı açıktır. Haklı gerekçeyle mirasçılıktan çıkarılan saklı pay hakkı sahibi kişiler de tenkis davası açamaz.
Tenkis davası, ölenin son ikametgahı mahkemesinde görülür. ( TKM. md. 518 ) ( TMK.576 ) Bu yetki kamu düzenine ilişkin olup kesindir.Hakim tarafından re'sen ( kendiliğinden ) gözetilmesi zorunludur.
1-Ölüme bağlı kazandırmaların tamamı tenkise tabidir. Mirasbırakanın, vasiyetname ile ya da miras sözleşmesi ile yapmış olduğu bütün kazandırmalar saklı payı ihlal ettikleri takdirde tenkise tabidirler. 2-Sağlararası kazandırmalardan sadece TMK m.565'te sayılanlar tenkise tabidirler.
Miras bırakanın sağlığında yaptığı paylaştırmaya karşı ne yapılabilir? Mirasbırakan sağlığında yaptığı paylaşımlar ile saklı paylı mirasçılarının haklarını azaltmış veya yok etmiş ise bu saklı paylı mirasçılar tenkis davası adı verilen bir dava açarak bu paylaşımların kendileri ile alakalı kısmını iptal ettirebilirler.
Muris sağlığında, terekesinde bulunan mallar üzerinde sahip olduğu mülkiyet hakkını tasarruf özgürlüğü içinde devredebilir. Dolayısıyla sorusuna murisin sağlığında baba malını istediği evladına verebilir mi diye bakıldığında geçerli bir hukuki işlem ile muris istediği kişiye mal devredebilir.
Mirasın Paylaşımı Davasında; davanın açılması ve dava sırasında paylaştırmanın nasıl yapılacağı, mirasçılık hisselerinin tespiti ve hesabı, saklı paylar, vasiyetname, denkleştirme, paylaşıma konu malların değerlerinin tespiti gibi birçok hukuki konunun takibi gerekmektedir.
Saklı Pay Davası Zamanaşımı Süresi
Saklı pay davasında zamanaşımı süresi, mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olduğunu öğrendiği günden itibaren başlayan 1 yıllık süredir. Mirasçının saklı payına tecavüz edildiğinden haberinin olmaması durumunda 10 yıllık hak düşürücü süre geçerli olmaktadır.
Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun'da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.
Saklı paylı mirasçılar her halükarda terekeden belli oranda pay alacaklardır. Bu hususun tek istisnası mirasçı tarafından reddi miras yapılmış olmasıdır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesiyle taahhüt edilen malvarlığının bakım alacaklısına devriyle saklı paylı mirasçıların haklarına tecavüz edilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri