Esas riskli dediğimiz gemiler Kanal İstanbul yapılsa bile İstanbul Boğazı'ndan geçmek zorunda kalacak.
Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz." hesaplara göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak paranın, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Turhan, "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız.
Kanal İstanbul ile İstanbul Boğazı için tehlike arz eden tüm gemi taşımacılığı daha güvenli hale gelecek, boğazın tarihsel dokusu korunacak, kazalar önlenecek, şehir hatlarının yükü hafifleyecek ve seyir emniyeti sağlanacaktır.
Boğazlardan gemi geçişinde zamlı tarife başladı. Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, boğaz geçiş ücretlerine ilişkin olarak, "Net ton başına alınan 4,08 dolar ücret, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 4,42 dolar olacak. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile boğaz geçiş ücretleri her yıl yeniden güncellenecek.
İstanbul Boğazı'nın trafik güvenliğinin sağlanması, Seyir emniyetinin sağlanması, Yeni bir uluslararası deniz trafiğine açık bir su yolunun oluşturulması Olası bir İstanbul depremi dikkate alınarak, yatay mimariye dayalı depreme dayanıklı modern bir yerleşim alanı oluşturulması.
İlgili 30 soru bulundu
Kanal İstanbul'a 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu Fay Hattı ve 30 kilometre mesafeden Çınarcık fay hattı geçmektedir. Kanal İstanbul'un gerek kazı/dolgu hacmi gerekse Kanaldaki su hacmi açısından herhangi sismik harekete neden olması söz konusu değildir.
Su konusunda ciddi eksikler var. Kuşlarla ilgili yeterince inceleme yapılmamış. (Kanalın) yapılması halinde İstanbul'un çoğu ekosistemi tahrip edilecek. İstanbul'da şu anda öngöremeyeceğimiz sayıda da etkisinin ortaya çıkabileceğini değerlendiriyorum" diyerek Kanal İstanbul'la ilgili tartışılan konulara vurgu yaptı.
Saldırıya uğramış bir Devlete ve Türkiye'yi bağlayan bir karşılıklı yardım antlaşması gereğince yapılan yardım durumları dışında savaşan herhangi bir Devletin savaş gemilerinin Boğazlar'dan geçmesi yasak olacaktır.
İstanbul Boğazı'ndan geçen yıl 8 bin 745'i tanker olmak üzere 45 bin 529 gemi geçiş yaparken, Çanakkale Boğazı ise aynı dönemde 9 bin 250'si tanker olmak üzere 43 bin 582 gemi tarafından kullanıldı. İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen yıl 89 bin 111 gemi geçti.
7 Ekim 2022'de düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte şu anda boğazlardan elde edilen fener, tahlisiye ve sağlık rüsumu ücretleri 5 kat artırılarak mevcutta 40 milyon dolar olan gelir 200 milyon dolar seviyesine çıkarılacak. Ayrıca, ücret her yıl 1 Temmuz'da Ulaştırma Bakanlığı tarafından güncellenecek.
1994 yılında Bülent Ecevit İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'le Marmara arasında bir kanal açılmasını önermişti. Ve proje "Boğaz ve DSP'nin Kanal Projesi" ismiyle DSP'nin seçim broşürlerinde yer almıştı.
Kanal İstanbul'un güzergahı Karadeniz kıyısındaki Karaburun'dan başlayacak, Arnavutköy, Esenyurt, Başakşehir, Avcılar ve Esenyurt'tan geçip Marmara'ya Küçükçekmece'den bağlanacak.
Büyük bir heyecanla beklenen Kanal İstanbul ile Boğazdaki gemi trafiği de büyük oranda rahatlayacak. Boğaz emniyetli hale gelecek. Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek Kanal İstanbul'un en dar yeri 360, en geniş yeri 775 metre, taban genişliği ise minimum 275 metre olacak.
İhale sürecinin ardından kanal inşaatı öncesi hazırlık çalışmaları yaklaşık 1,5 yıl sürecektir. Kanal inşaatının ise 5,5 yıl sürmesi öngörülmektedir. Projenin tamamlanma süresi normal şartlar altında 7 yıl olarak planlanmaktadır.
Kanalın uzunluğu yaklaşık 45 km, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacaktır.
Yani geçen her gemi ortalama 180 bin dolar gelir bıraktı. Süveyş Kanalı'ndan 2018 yılında 18 bin 174 gemi geçti ve bunlar toplamda 5 milyar 585 milyon dolar geçiş ücreti ödedi. Buradaki gemi başına geçiş ücreti ise ortalama 307 bin dolar.
Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi ile birlikte İstanbul Boğazı'nın egemenlik hakları, 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile belirli kurallar ışığında Türkiye'ye verilmiştir.
Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur. Çanakkale Boğazı ile Karadeniz Boğazı arası, Türkiye'nin egemenliğine tabi iç sularıdır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Türk topraklarıyla çevrili olmasından dolayı, “Türk Boğazları” olarak adlandırılmıştır.
Türk savaş gemileriyle giriş ve çıkışları kontrol altına alınırken, bölge, havadan gelecek tehditlere karşı 'kontrollü hava sahası' ilan ediliyor. Boğaz ayrıca uçaksavarlar ve savunma sistemleriyle koruma altına alınıyor.
1936 yılında İstanbul Boğazından günde yalnız 17 gemi geçmekte iken, günümüzde bu sayı ortalama 50.000 civarındadır. Bu sayı günde ortalama 130 gemiye tekabül etmektedir.
200-250 METRE ARASINDAKİ TEHLİKELİ YÜK TAŞIYAN GEMİLER:
- 200 METRE VE DAHA BÜYÜK, TEHLİKELİ YÜK TAŞIYAN BİR GEMİ, BOĞAZ İÇİNDE SEYREDERKEN, KARŞI YÖNDEN 150 METRE VE DAHA BÜYÜK, TEHLİKELİ YÜK TAŞIYAN BAŞKA BİR GEMİ BOĞAZA ALINMAZ.
(2) Hava çekimi 58 metre ve daha yüksek olan gemiler İstanbul Boğazı'ndan, hava çekimi 70 metre ve daha yüksek olan gemiler Çanakkale Boğazı'ndan geçmeyecektir.
Kanal İstanbul deprem açısından son derece riskli bir yapıdır. Özellikle Kanal'ın Sazlıdere Barajı ile Marmara Denizi arasındaki kısmı aktif fay, sıvılaşma, heyelan ve tsunami tehdidi altındadır. Bu doğal tehlikeler dışında, kanalın kendisi olası bir depremde deprem riskini artıracak niteliktedir.
Bakan Kurum yaptığı açıklamada, “Kanal İstanbul Projesi'ni tabi ki iptal etmedik. İmar planları yürürlükte. Gurur projemizi adım adım hayata geçiriyoruz. Yapılan, vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçları neticesinde yeni bir imar uygulama değişikliği!” ifadelerini kullandı.
Kanal İstanbul güzergahında yer alan Karaburun ve Yeniköy mahallelerinin bir kısmını kapsayan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planları ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planları Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin ardından onaylandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri