Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı Tedavinin ardından en az 2 saat boyunca soğuk ya da sıcak gıdalar tüketilmemelidir. Dolgu tam oturana kadar – iki üç gün boyunca – sakız, kuru meyve ve karamel gibi dişe yapışabilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır. Yapılan tedavi iki üç gün içinde tam olarak oturacaktır. Bu sağlanana kadar sakız gibi dişe yapışabilen ve dişi zorlayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca sert olup çiğneme sırasında dişi yoracak yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
İyileşme sürecinizi daha rahat geçirmek için kanal tedavisinden sonra yiyecek ve içecek tüketirken dikkatli olmalısınız. Tamamen iyileşme gerçekleşmeden sert ve kabuklu yiyecekler, sakız ve aşırı sıcak yiyecek ve içecekler tüketmemelisiniz.
Uygulanan tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin. İyileşme süresine giren dişlere dolgu yapıldıysa o taraflarda iyileşme hızını arttırması açısından sert zarar verecek yiyecekler yemekten kaçının.
Soğuk ve Sıcak Yiyecek ve İçeceklerden Uzak Durmak: Kanal tedavisi sonrası belli bir süre sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmasında fayda vardır. Bu süre, hastadan hastaya değişim göstermek ile birlikte, hastalara genelde ilk 2-3 saat sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı
Tedavinin ardından en az 2 saat boyunca soğuk ya da sıcak gıdalar tüketilmemelidir. Dolgu tam oturana kadar – iki üç gün boyunca – sakız, kuru meyve ve karamel gibi dişe yapışabilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sert yiyeceklerden de kaçınmak gerekir.
Tedavi sonrasında diş temizliği önemlidir.
Yemek yenildikten sonra dişler her zaman fırçalanmalıdır. Dişlerin düzenli fırçalanmaması sonucu dişlerde kalan artıklar ağızda diş problemlerine neden olabilir. Tedavi sonrasında diş temizliği yemek yedikçe yapılmalıdır. Fırçalama işlemi ortalama 2-3 dakika olmaktadır.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Dişin içi tamamen temizlendikten sonra bu boşluğun doldurulması, hem yeni enfeksiyonları önlemek hem de dişe mukavemet kazandırmak açısından önemlidir. Dişin içini doldurmak için, guta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği kullanılır.
Zeytinyağı ve karanfil yağını karıştırıp pamuk yardımıyla ağrı bölgesine sürebilirsiniz. Sıvı alımını arttırabilirsiniz. Katı yiyecekler tüketerek dişinizi zorlayabilirsiniz. Katı yiyecekler yerine çorba, sebze ve meyve suları gibi vitamin ve mineral içerikli gıdalar tüketebilirsiniz.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir. Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından yapılabilir.
Zonklayan ağrı genellikle ameliyattan 48 saat sonra zirve yapar, sonra düzelir. Ağrı kötüleşirse veya 72 saat sonunda hala devam ediyorsa tedavisi için diş hekiminize başvurun. Diş hekiminizin önereceği bir ağrı kesici ilaç sayesinde başınızdaki zonklama hissini azaltabilirsiniz.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
İlk seansta dişin içerisine dolgu yaparken olduğu gibi bir kavite hazırlanır ve beyazlatma ilacı yerleştirilerek bu kavite geçici bir dolgu ile kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır.
Kanal tedavisi yapılacak diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Kanal Tedavisi bir günde biter mi? Dişin kanal sistemi içerisinde herhangi bir akıntı olmadığında bilimsel veriler doğrultusunda kanal tedavisini aynı gün aynı seansta bitirmek mümkündür.
DOĞRUSU: İyi yapılan bir kanal tedavisi ve üst yapı sayesinde diş ömrü kısalmaz. Dişin canlılığını sağlayan pulpa dokusunun çıkartılmasına bağlı olarak tedavi edilen diş kırılmaya karşı daha hassas hale gelebilir. Bu noktada üst restorasyon için dişe dolgu veya kuron yapılması kararında dikkat etmek gerekir.
Üstelik kanal tedavisi sırasında uygulanan geçici dolgunuza da zarar verebilirsiniz. Diş hekimleri kalıcı kuron hazır olana kadar dişi korumasız bırakmamak adına geçici bir dolgu yerleştirir. Bu dolgunun oturmasını beklemeden hemen işlemin ardından yemek yemeniz, dolgunuza zarar verebilir.
Yani sözün özü; uygulanan kanal tedavisi sonrasında diş üstüne basamama, zonklama ve diş ağrısı gibi durumlar normaldir, endişelenecek bir durum değildir. Bir iki gün içinde geçer gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri