Kanal tedavisinden sonra dişler fırçalanmaya devam edilmelidir. Kanal tedavisi görmüş bir diş çürümeye devam edebilir. Kanal tedavisinin yapılması dişin çürümeyeceği anlamına gelmez. Bu yüzden dişleri günde minimum 2 kere olmak üzere fırçalamaya devam etmeliyiz.
Tedavi sonrasında diş temizliği önemlidir.
Yemek yenildikten sonra dişler her zaman fırçalanmalıdır. Dişlerin düzenli fırçalanmaması sonucu dişlerde kalan artıklar ağızda diş problemlerine neden olabilir. Tedavi sonrasında diş temizliği yemek yedikçe yapılmalıdır. Fırçalama işlemi ortalama 2-3 dakika olmaktadır.
Kanal tedavisi tamamen bitmeden kesinlikle sert ve kabuklu yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra günlük olarak dişlerin fırçalanması gerekmektedir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Kanal tedavisi sonrası bunlara dikkat edilmesi önemlidir: Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır. Yapılan tedavi iki üç gün içinde tam olarak oturacaktır. Bu sağlanana kadar sakız gibi dişe yapışabilen ve dişi zorlayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde kanal tedavisi tamamen ağrısız ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. Kanal tedavisinden sonra dişler fırçalanmaya devam edilmelidir. Kanal tedavisi görmüş bir diş çürümeye devam edebilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı
Tedavinin ardından en az 2 saat boyunca soğuk ya da sıcak gıdalar tüketilmemelidir. Dolgu tam oturana kadar – iki üç gün boyunca – sakız, kuru meyve ve karamel gibi dişe yapışabilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sert yiyeceklerden de kaçınmak gerekir.
Yani sözün özü; uygulanan kanal tedavisi sonrasında diş üstüne basamama, zonklama ve diş ağrısı gibi durumlar normaldir, endişelenecek bir durum değildir. Bir iki gün içinde geçer gider.
Uygulanan tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin. İyileşme süresine giren dişlere dolgu yapıldıysa o taraflarda iyileşme hızını arttırması açısından sert zarar verecek yiyecekler yemekten kaçının. Yapılan uygulamanın ardından hafif bir şekilde ağrı olması olağan ve normaldir.
Dişin içi tamamen temizlendikten sonra bu boşluğun doldurulması, hem yeni enfeksiyonları önlemek hem de dişe mukavemet kazandırmak açısından önemlidir. Dişin içini doldurmak için, guta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği kullanılır.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Kanal tedavisinin ardından diş tekrar enfekte olursa, tedavi başarısız olarak nitelendirilir. Başarısız kanal tedavisinin ortaya çıkması haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Daha önce kanal tedavisi yapılan dişteki renk değişiklikleri, diş etinde apse veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri hemen fark edilir.
Her gün sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce ikişer dakika diş fırçalamak, ağız ortamındaki gıda artıkları ve mikropları gidermeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak diş çürüğüne yatkın olan ve kötü beslenen bazı kişilere her yemekten sonra diş fırçalama önerilebilir.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
Kanal tedavisi seansında ağız içinde ağız içinde geçici dolgu olduğundan sert şeyler yemekten kaçınılmalıdır. Geçidi dolgu yapılan hastalar ağrı geçtiğinden tedaviyi yarım bırakmaktadır. Bu tedavinin tamamlandığı anlamına gelen yarım kalan bir diş olduğundan bir süre sonra dişin çekilmesi gerekebilir.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Zonklayan ağrı genellikle ameliyattan 48 saat sonra zirve yapar, sonra düzelir. Ağrı kötüleşirse veya 72 saat sonunda hala devam ediyorsa tedavisi için diş hekiminize başvurun. Diş hekiminizin önereceği bir ağrı kesici ilaç sayesinde başınızdaki zonklama hissini azaltabilirsiniz.
İlk seansta dişin içerisine dolgu yaparken olduğu gibi bir kavite hazırlanır ve beyazlatma ilacı yerleştirilerek bu kavite geçici bir dolgu ile kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır.
Zeytinyağı ve karanfil yağını karıştırıp pamuk yardımıyla ağrı bölgesine sürebilirsiniz. Sıvı alımını arttırabilirsiniz. Katı yiyecekler tüketerek dişinizi zorlayabilirsiniz. Katı yiyecekler yerine çorba, sebze ve meyve suları gibi vitamin ve mineral içerikli gıdalar tüketebilirsiniz.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir. Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından yapılabilir.
Soğuk ve Sıcak Yiyecek ve İçeceklerden Uzak Durmak: Kanal tedavisi sonrası belli bir süre sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmasında fayda vardır. Bu süre, hastadan hastaya değişim göstermek ile birlikte, hastalara genelde ilk 2-3 saat sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri