İlkyardımcı kendini tanıtır ve hasta yaralı sakinleştirilir, Hasta / yaralı sırt üstü yatırılır, Hasta/yaralının durumu değerlendirilir (ABC), Tıbbi yardım istenir (112), Yara ya da kanama değerlendirilir, Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılır, Kanama durmazsa ikinci bir bez koyarak basıncı arttırılır, ...
KANAMA KONTROLÜ Dolaşımdaki kanın akut kaybıdır. Yırtılan damarın üzerindeki deri veya mukozanın devamlılığının bozulmadığı durumlarda kanın subkutan veya submüköz doku içine yayılmasıdır. Yırtılan büyükçe bir damardan çıkan kanın dokuları iterek, daha önce varolmayan bir boşluk oluşturup orada toplanmasıdır.
Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
Kanayan bölge dışarıda kalacak şekilde hasta/yaralının üstü örtülür, Şok pozisyonu verilir, Yapılan uygulamalar ile ilgili bilgiler (boğucu sargıuygulaması gibi) hasta/yaralının üzerine yazılır, Yaşam bulguları sık aralıklarla (2-3dakikada bir) değerlendirilir.
İlgili 38 soru bulundu
Baskı yapılan bölgede kanamanın durmaması durumunda bölgeye bandaj uygulaması yapılmalıdır( turnike değil). Kanamanın hala durmaması durumunda kanayan bölge kalp seviyesinden yukarı kaldırılıp en yakın bası noktasından damardan gelen kanı azaltmak için baskıyla ilkyardım uygulanabilir.
) Tıbbi yardım istenir (112) Yara ya da kanama değerlendirilir. Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılır. Kanama durmazsa ikinci bir bez koyarak basıncı arttırılır. Gerekirse bandaj ile sararak basınç uygulanır.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Adetinizin hafiflediği günlerde ve gece pet kullanmayı tercih etmeniz uygun olacaktır. Adet dönemi içerisinde kanamanızın yoğun dönemlerinde pet kullanımının aksine birden fazla tampon kullanmazsınız. Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız.
Kanama kol ya da bacaklardaysa ve kırık şüphesi yoksa, kanama bölgesini kalp hizasından yukarıda tutulur, Şok pozisyonu verilir, Sık sık yaşam bulguları kontrol edilir ( 2-3 dk. arayla ). Hasta ya da yaralının bilinci ve solunumu değerlendirilir.
Dış kanamalarda ilk yardım
Amaç: Kanamayı kısa zamanda kontrol altına almak ve yarayı temiz tutmaktır!
Kılcal Damar Kanamasının Tedavisinde Neler Yapılır? Kılcal damar kanamaları genellikle az miktarda olup hayati tehlike oluşturmadığı için özel bir tedavi uygulaması gerektirmez. Yara bölgesinin bol su ve sabunla yıkanarak temizlenmesinin ardından, kompresyon uygulama yoluyla kanama kolaylıkla durdurulabilir.
Hemostatlar veya bilinen diğer adıyla kanama durdurucular, bir doku veya organda meydana gelen kanamayı durdurmak için kanamanın oluştuğu bölge üzerinde kullanılan hemostatik ajanlardır. Kanamanın durma süreci ise hemostaz olarak tanımlanır.
Ani burun kanaması yaşayan kişilerin öncelikle sakin olması gerekmektedir. Telaş yapmadan dik pozisyonda oturup başın biraz öne eğilmesi kan yutulmaması için önemlidir. Ağızda kan varsa tükürülmeli ve burun deliklerine işaret parmaklar ile 10 dakika baskı yapılmalıdır. 10 dakikadan önce baskı işlemi bırakılmamalıdır.
Kanama bozukluklarını saptamada rutin kullanılan testler, tam kan sayımı ve kan yayması, protombin zamanı, aktive parsiyel tromboplastin zamanı, trombin pıhtılaşma zamanı ve spesifik faktör testleridir.
Kılcal kanama genellikle kısa bir süre içinde kendi kendine durur. Kanamayı bir an önce durdurmak istiyorsanız steril bir gazlı bez veya temiz bir bez kullanarak yaraya nazikçe uygulayabilirsiniz. Ancak bundan önce yarayı temizlemek ve dezenfekte etmek çok önemlidir.
İç kanama, vücut içerisinde çeşitli sebeple ortaya çıkan bir kanama türüdür. Kan damarı ya da organ zedelenmesine bağlı olarak meydana gelebilir. Karın, göğüs boşluğu, sindirim sistemi, baş, eklem gibi bölgelerde görülebilir.
Dış kanamalarda kanama durdurma yöntemleri şunlardır:
Kanayan yer üzerine direkt baskı uygulamak, Kanayan bölgeyi yukarı kaldırmak, Bası noktalarına basınç uygulamak, Turnike (boğucu sargı) uygulamak.
Traş olurken beklenmedik kesikler insanların canını sıkar. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda ve traş kesiği kanaması en çabuk nasıl durdurulur dediğinizde, özellikle buz kompresi etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Buz ve soğuk damarları büzerken, damarlarda kanama elbette daha düşük seviyede olacaktır.
İlk Yardım Çantanız Neleri İçermeli? Alkol, oksijenli su, tentürdiyot ve antiseptik benzeri hazır solüsyonlar: Alkol ve oksijenli su benzeri bileşenler, kanaması durdurulan bir yarayı temizlemeye yardımcı olur. Tentürdiyot, yaranın mikrop kapmasını önlemeye yarar.
Açık yaralanmalarda görülen ortak belirtiler; kanama, ağrı ve yara kenarlarının ayrılmasıdır. Açık yaralar değişik şekillerde görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri