Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücudunuza zarar verebilir ya da inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlar yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.
Kesik ve yaralanmalarda kan kaybının engellenmesi için kan pıhtılaşması durumu ortaya çıkar. Ancak diğer durumlarda kan pıhtılaşması oldukça tehlikeli bir durumdur. Beyin kanaması, kısmi felç ve damar sertliği gibi hastalıklara neden olabileceği gibi kan pıhtılaşması ölümle de sonuçlanabilmektedir.
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
Nadir görülen bir hastalık olan hemofili, kanın normal şekilde pıhtılaşamamasına yol açar. Bu durumun nedeni pıhtılaşma faktörlerinin doğuştan eksik olmasıdır. Hastalarda herhangi bir yaralanma sonucunda oluşan kanama diğer bireylere göre çok daha uzun sürebilmekle birlikte vücutta iç kanamalar da gelişebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır. Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır.
Pıhtı atması nasıl oluşuyor? Kan hücrelerinin damar içinde oluşturduğu pıhtı, damar duvarına yapışıktır. Eğer damar duvarından koparsa kan dolaşımına karışarak kalbi, akciğeri, beyni, böbreği, bacaklar gibi önemli organlarımızı besleyen damarları tıkayabilir. Bu duruma pıhtı atması (tromboemboli) ya da emboli diyoruz.
Kan Sulandırıcılar
Bu ilaçlar kan pıhtısı oluşumunu önler. Ayrıca mevcut kan pıhtılarının büyümesini de önler. Kan sulandırıcılar hap, deri altına enjeksiyon olarak ya da toplardamar içine yerleştirilmiş bir iğne ya da tüp aracılığıyla (intravenöz ya da IV enjeksiyon adı verilir) uygulanır.
Derin ven trombozunda başlangıçta toplardamar içinde taze, yumuşak bir pıhtı bulunur ve ilk günlerde toplardamarın içerisine kateter yerleştirilmesi ve bu kateterden pıhtı eritici ilaç verilmesi ile pıhtı 24-48 saat içinde eritilebilir.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücudunuza zarar verebilir ya da inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlar yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
İbrahim Saraçoğlu kanda pıhtılaşma sorununa karşı limon suyunu önermektedir. Yarım bardak suya ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı limon suyunu her gün düzenli tüketebilirsiniz. Kanı en çok ne sulandırır diye düşünüyor ve ekşi tadı seviyorsanız limonu ve limon suyunu tüketmeniz gayet keyifli bir seçenek olacaktır.
Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz. Eğer bu rahatsızlık çocuklarda yaşanıyorsa “Çocuk Hastalıkları ve Onkoloji” bölümü de size gerekli tıbbi yardımı sağlayacaktır.
Kanamaya da neden olabilirler. Kanı sulandırıyor, akışkanlığını artıyor, amacı bu; ama biraz fazla verirseniz kanamaya neden olabilir. Bu çizgiyi bizim, sizin belirlemeniz mümkün değil. Mutlaka sizi izleyen doktorun önermesi ve önerdiği miktarı önerdiği şekilde almanız gerekir.
En sık bacak toplardamarlarında görülür. Bacak toplar damarında pıhtı ile tıkanma olduğunda en önemli bulgu ayak şişliği ve ağrıdır. Damar pıhtılaşması tanısı konduğu anda kan sulandırıcı ilaç başlanması gerekir. Bu tedavi en az 3-6 ay devam eder.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir. Kılcal damarlarda aşırı kan pıhtılaşması başlar. Bu kontrol edilemeyen kan pıhtılaşmasının sonucu olarak dolaşımdaki pıhtılaşma faktörleri biter, trombositler görevini getiremez hale gelir ve bu sefer de kanama bozukluğu gelişerek aşırı kanamalar ortaya çıkar.
Vücutta meydana gelen kesik ve yaralanmalar sonucunda; damarlardan kan akmamasını engelleyen sürecin genel adı pıhtılaşmadır. Pıhtılaşma olayı devam ettirilemezse; meydana gelecek küçük bir kanama bile durdurulamayacağı için kan kaybı nedeniyle birçok ölüm görülür. Pıhtılaşmama durumu ölümle sonuçlanabilir!
Beyne pıhtı atmasının en önemli belirtileri; Yüzde tek taraflı kayma, vücudun bir tarafında, aniden ve daha önce olmayan kuvvetsizlik, bir kolu ve bacağın tutmaması, uyuşma ve karıncalanma, konuşmanın bozulması ve görmede kayıp yani geçici körlük oluşmasıdır.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Beyne pıhtı atması riski, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, sigara içme, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde daha yüksektir.
Dünya üzerindeki her dört ölümden birinin nedeni olan venöz tromboemboli hastalığından korunmada da ise hareket etmek, özellikle de düzenli yürüyüş yapmak önemli rol oynuyor. Venöz tromboemboli hastalığı, derin yerleşimli toplardamarlarda kanın pıhtılaşması ile damarların tıkanması anlamına geliyor.
Bacakta meydana gelen pıhtılaşmadan dolayı toplar damar boyunca meydana şişlik gelir. Yürüme ve hareket etme sırasında bacakta ağrı ve yürüme zorluğu meydana gelebilir. Bacakta meydana gelen pıhtılaşmanın olduğu bölgede sıcaklık artışı yaşanır. Bacak derisinde renk değişikliği ya da morarma medyana gelebilir.
Sutüketimi sayesinde vücuttan toksin atılır, böylece akne ve leke sorunu da büyük ölçüde ortadan kalkar. Yeterli su tüketimi kalp ve beyin damarlarında oluşabilecek pıhtılaşmayı önleyebilmektedir. Kan akışının, kanın yoğun kıvamından kaynaklı olarak zorlaşması, birçok hastalığa ve kalp krizine davetiye çıkarır.
Toplardamarlarda pıhtı oluşması ve emboli şeklinde akciğere gitmesi bu nedenlerin en önemlileri arasında sayılıyor. Bu sorunun tedavi edilmemesi her 3 hastadan 1'inin kaybedilmesi anlamına geliyor. Emboli dünyada da önemli ölüm nedenleri arasında gösteriliyor.
İnme veya geçici inme geçiren kişiler, inme tekrarlaması açısından risk altındadır. Bu nedenle koruyucu tedavi yaklaşımları ile önlem almak gerekir. Her yıl meydana gelen inmelerin %25'i tekrarlayan inmedir. İnmeden sonraki 5 yıl içinde ikinci kez inme oluşması riski %40'a kadar yükselebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri