Çiğ et bulgur ile ovularak piştiğinde et tadı lezzete yansır ancak çiğ et olmadığından yapılan çiğ köftede et lezzeti bulamazsınız. En güzel aroma ve lezzet arttırıcı ise hazır toz bulyonlarda mevcuttur. Bu sebeple çiğ köfte imalatçıları toz bulyon alarak tüketmeye başlamışlardır.
Bir tencerede su ve et bulyon konulur ve kaynatılır. Not: ben bulyon yerine iki bardak et suyu ve iki bardak su kullandım. Su kaynayıp bulyon iyice erdikten sonra tepsideki bulgurun üzerine dökülür, kaşıkla şöyle bir karıştırılır. Not: suyu döktükten sonra bulgurda kuru yer kalmayacak şekilde karıştırılır.
Yavanlık veya kuruluk olursa yağ, domates, salça ilave edip hızlıca yoğurulabilir çiğ köftenin hazırlanması toplamda en az iki saat sürmelidir afiyet olsun.
Çiğ Köfte Dürümün Yapılışı
Öncelikle dürümlerinize eklemek için iceberg veya kıvırcık marul, maydanoz, taze nane, sıkılmaya hazır dilimlenmiş limon ve dilimlenmiş domatesleri ayrı bir kapta hazır bekletin. Servis tabaklarınıza lavaş ekmeklerini açık şekilde yerleştirin.
Çiğköftede kullanılacak etin mutlaka kuzu budundan elde edilecek yağsız-saf- sinirsiz %100 kırmızı et olmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Evlerimizde yaptığımız çiğ köfteler, yöresine göre değişkenlik arz etmiş olsalar dahi içeriklerindeki çiğ etin, yapım aşamasında bulgur ile ovularak pişmesi sağlanır. Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Püf noktası: Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine buz konmalıdır. Çiğ köfte nasıl yapılır? İsot ve zeytinyağı karıştırılıp kenara alınır.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Derin bir kaba 350 gr kıyma koyun. Üzerine 1 adet orta boy rendelenmiş soğan ekleyin. Ardından 1 adet küçük boy yumurta kırın. 2 yemek kaşığı galeta unu, 1 tutam ince ince doğranmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon ekleyin. Son olarak köfte harcına 1 çay kaşığı da karbonat koyun.
Maharetini Göster: Çiğ köfte yoğurma tepsisi içine köftelik bulgur, soğan, sarımsak konulacak ve soğanın diriliği gidinceye kadar yoğurulacak. Üzerine rendelenmiş domates, domates salçası, tatlı biber salçası, isot veya pul biber, karabiber, kimyon ve tuz konulacak.
Çiğ Köfteler. Çin tuzu, bulyon ve koruyucu katkı madde bulunmaz. Ceviz, fındık, badem içerir.
Et suyu bulyon, kırmızı et katılabilen yemeklere ve salça bazlı çorbalara çok yakışırken; daha hafif bir tada sahip tavuk bulyon ise et suyu bulyona göre her zaman daha az yoğunluk sunar. Yoğun tatlar konusunda hassas olanlar için tavuk bulyon önerilir.
Haşlanıp kurutularak öğütülen kaliteli sığır eti ve güneşte olgunlaştırılıp mevsiminde toplanarak kurutulan baharatlar, Knorr Et Suyu Bulyon içindekiler arasında yer alır. Sulu et ve sebze yemekleri, çorbalar, soslar ve pilavlar Knorr Et Suyu Bulyon'un eşsiz lezzeti ile buluşarak damaklarınızı şenlendirir.
Dananın but kısmından sinirleri ayıklandıktan sonra 4 defa çekilmiş kıymadır . Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir.
El yapımı çiğköfte yaparken ustalar çiğköfte bulgurunu çok uzun süre ıslatıp bırakmamalıdır. Yaklaşık 15 dakika kadar bekleyen bulgur çiğköfte yapmak için uygun hale gelmiş olacaktır. Bu sayede bulgur çok yumuşamaz ve çok sert kalıp malzemelerin birleşmesine de engel olmaz.
Kalın bulgurdan çiğ köfte olur mu? Bu sebeple de kullanılacak olan bulgurun kaliteli olması şarttır. Çiğköftede ince bulgur kullanılır. Kalın bulgur şişme yapacağı için lezzet ve görüntü açısından hoş olmayacaktır.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Çiğ köftenin bir diğer sırrı da içine eklenen soğanların çok ince doğranmış olmasıdır. Bununla birlikte soğanlar ince olsun diye rendelemek ya da robottan çekmek yanlış bir harekettir. Bu durumda soğanın suyu çıkar ve çiğ köftenizin tadı bozulabilir.
Çiğ köfte yapılırken bulgurun fazla şişmemesi için bilhassa yaz aylarında çiğ köftenin içine buz konulur.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Yapım aşamasında içerisine koyacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. İçine mutlaka yumurta, un, ekmek kırıntısı gibi bağlayıcı bir malzeme ilave etmeyi ihmal etmeyin. İçerisine soğanları rendelemeden ve suları da sıkılmış bir halde ilave edin. Köfte harcını sulandırmasınlar.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri