BIOS, bu görevleri yerine getirebilmesi için bir saat ve ayarlarını korumak için bir CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) piline ihtiyaç duyar. Eğer BIOS pili bitmiş veya işlevini yitirmişse, bilgisayarın performansında ve işlevselliğinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.
BIOS pili bilgisayarlarda bulunan anakart üzerinde yer alır ve yarı iletken bir yapıya sahiptir. BIOS pili bilgisayarların içinde bulunduğu sistemin saatini, tarihini ve sahip olduğu donanıma ait bazı bilgileri depolama işlevi görür.
Her anakartta aynı olmayabilir. Ama genel olarak kullanılan pil CR2032. Üstündeki kodu kontrol edip almanda fayda var.
Saat pili olarak da bilinen Bios pili, ortalama 20 mm çapa ve 3,2 mm kalınlığa sahiptir. Bazı modellerde kalınlık farklı olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
BIOS pili sadece ayarların hafızada tutulmasını sağlar. BIOS pili olmadan PC açılır.
Normalde standart 2032 olur. Ancak kalınlık bile çok önemli değil. Çoğu anakart pil yatağı o pillerin çeşitli kalınlıklardaki haline uyacak şekilde tasarlanmıştır. 3 volt tartı pili diyerek alabilirsiniz, çoğu yerde kolaylıkla bulunur. İnternetten alacaksanız 2032 3V pil diye aratıp alabilirsiniz.
Anakart üzerindeki CMOS (bütünleyici metal oksit yarı iletken) pili (düğme pil olarak da bilinir), BIOS veya UEFI'nin donanım yapılandırma ayarlarını depolamasını sağlar. Bilgisayarın kapatıldığında tarih ve saat bilgilerini tutmaya yardımcı olur. CMOS pil bilgisayarın içindedir ve sistem kartına (anakart) takılıdır.
3. **BIOS Ayarlarını Sıfırlamamak:** BIOS pilini çıkardığınızda, bilgisayarın BIOS ayarları sıfırlanabilir.
İşte bios pili arızasının nedenlerini anlamamıza yardımcı olacak bazı önemli bilgiler: 1. **Pil Ömrü:** Bios pilleri, sınırlı bir ömre sahiptir ve genellikle 2 ila 5 yıl arasında dayanır.
BIOS pili, bilgisayarların saatini tutar ve sistem ayarlarını korur. Eğer BIOS pili bitmişse veya bozulmuşsa, bilgisayarda zamanla ilgili sorunlar, BIOS ayarlarının sıfırlanması, başlangıç sorunları ve donanım algılanamama gibi problemler yaşanabilir.
Bios hiçbir ayar tutamıyorsa pil bitmiş demektir. Bios hiçbir ayar tutamıyorsa pil bitmiş demektir. Sistem saatinin sürekli değişmesi veya sistem saatinin pcnin kapatıldığı zamana geri dönmesi vs. bios pilinin zayıfladığına delalet eder ama her zaman kesin değildir..
BIOS pili değiştirildiğinde, bilgisayarınızın tarih/saat ayarları ve bazı özel ayarları sıfırlanabilir. Bu da, işletim sisteminin düzgün çalışmamasına veya başlatma sorunlarına neden olabilir. Yedekleme yapmak için, BIOS ayarlarınızı not alabilir veya bir USB sürücü veya harici bir depolama cihazına kaydedebilirsiniz.
Pilin doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olun. 6. **Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın:** Yeni pil takıldıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ayarlarınızın sıfırlandığını kontrol edin. Gerekirse, saat, tarih ve diğer temel ayarları yeniden yapılandırın.
Bios pilleri sadece bios'un ayarlarını hafızada tutmak için kullanılır. Bu yüzdende çok uzun süreler boyunca kullanılabilir. Bios pilleri şarj olmayan pillerdir.
BIOS, bilgisayarı açtıktan sonra çalışan ilk bellenimdir. Bilgisayarınızdaki BIOS bozulursa bilgisayar Windows'a önyükleme yapamaz. BIOS, normal çalışma sırasında, çevresel koşullar (güç dalgalanması ya da güç kesintisi gibi), başarısız BIOS yükseltmesi veya virüs kaynaklı hasarlar nedeniyle bozulabilir.
Mesela BIOS üzerinden RAM'lere veya işlemciye OC yaptınız diyelim, ayarları kaydedip çıkıyorsunuz. Yaptığınız ayarlar hatalı olursa sistem açılmaz. O değişiklikleri sıfırlamak için BIOS pili çıkarılır. Tekrar takıldığında fabrika ayarlarına döner.
Bilgisayarınızı yeniden başlatın, klavyenizdeki DEL tuşuna basın, BIOS'a girin ve klavyenizdeki F5 tuşuna basın. "Optimize Edilmiş Varsayılanları Yükle" ibaresi ekranda belirdiğinde "Tamam" öğesini seçin. BIOS varsayılan değerlere döndürülecektir.
BIOS ayarların kaydedilmez ve sistem saatin sürekli sıfırlanır.
BIOS Pili Değiştirme: Temel Bilgiler
Zaman içinde, BIOS pilinin ömrü tükenir ve değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu işlemi gerçekleştirmeden önce bazı temel bilgileri anlamak önemlidir. İlk olarak, bilgisayarınızın marka ve modeline bağlı olarak BIOS pilinin türü değişebilir.
BIOS dosyasını bir USB diske kopyalayın, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ardından BIOS veya UEFI ekranına girin. Burada BIOS update seçeneğini seçin, USB diskteki BIOS dosyasını seçin ve BIOS'u son sürüme güncelleyin.
3V bios pili yaygın olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri